NAS Kopen? Lees hier onze tips. | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

NAS kopen? Lees hier onze tips.

NAS kopen? Lees hier onze tips.

Zoekt u veilige centrale opslag en back-up voor de data- en mediabestanden binnen uw bedrijf, dan kunt u het beste een NAS kopen. De NAS; ook wel Netwerk Attached Storage, is een speciale harde schijf die data binnen het netwerk opslaat en slim beheert en distribueert. Voordeel is dat u ook buiten het kantoornetwerk alle bestanden via het internet kunt benaderen. Praktisch als medewerkers op verschillende locaties werken of als u tijdens een reis bepaalde media, foto- of datafiles wilt opvragen.

NAS kopen

Wat kan een NAS?

Een NAS is perfect in een netwerk in te zetten als back-up voorziening als cloud storage binnen het kantoor of bedrijf. Het levert niet alleen data aan pc’s en laptop’s maar ook aan aangesloten smartphones, tablets en mediaspelers. Deze kunnen via remote acces ook buiten het bedrijf altijd bij de data. De NAS levert zulke krachtige prestaties dat het ook videobeelden of audio naar een laptop of presentatiescherm kan streamen.

Met een NAS is de data altijd beschikbaar. Ongeacht het type computer of laptop dat gegevens opvraagt. Het systeem is eenvoudig uitbreidbaar. Omdat de NAS in principe slechts een aantal functies uitvoert (dataopslag, back-up, streamen en downloaden van media) verbruikt het weinig energie en werkt zuiniger -en goedkoper- dan een server.

Bedrijven kunnen ook een NAS kopen om te gebruiken als web-, mail-, of ftpserver. Niet alleen heeft dat als voordeel dat bestanden altijd benaderbaar zijn. Deze services werken ook efficiënter dan via een gewone pc. Krachtige NAS devices met snelle processoren zijn uitstekend geschikt voor intranettoepassingen, virtualisaties en parallelle desktops.

Een professionele NAS is leverbaar in uiteenlopende configuraties met of zonder ingebouwde harde schijven, functies en extra’s. Welk NAS u kiest hangt af van de bedrijfssituatie, het aantal gebruikers, de beoogde toepassingen en snelheid en de gewenste uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

Werking van de NAS

Een NAS bestaat uit een kastje met een klein moederbord, processor, werkgeheugen, een besturingssysteem en speciale software om het databeheer optimaal te regelen. De NAS wordt in het netwerk geplaatst en communiceert via de router met de andere computers en systemen. Het beheert zijn eigen filesysteem onafhankelijk van de computers die er gebruik van maken. Meestal draaien de apparaten onder Linux en zijn via een eenvoudige webinterface door de gebruikers in het netwerk te benaderen.

In principe kan iedere NAS werken met zowel pc als Mac. Toch is het is voor zakelijke Apple gebruikers aan te bevelen een NAS te kopen waarvan de protocollen en configuratie speciaal zijn afgestemd op de Mac.

NAS harde schijf

NAS kopen in plaats van harde schijf

Vooral als het gaat om opslag van data waar meerdere medewerkers gebruik van maken is een NAS handig. Voor dit soort back-ups kunt u uiteraard ook een harde schijf inzetten die u via usb aansluit op een pc of laptop. Het nadeel daarvan is dat de toegang slechts gelimiteerd is tot de aangesloten pc. Via de NAS kunnen alle computers, tablets en smartphones binnen het netwerk, of van buiten via remote, bij alle data.

Let wel op: een NAS wordt meestal geplaatst op de bedrijfslocatie. Bij calamiteiten is dat een risico. Naast de NAS een externe back-up laten draaien op een andere locatie is altijd aan te bevelen.

Toch geen NAS nodig?

Een NAS server kopen heeft voordelen zodra er meer dan twee gebruikers toegang moeten krijgen. Blijven de gebruikers beperkt tot dit aantal, dan is het inzetten van losse harde schijven via de USB-poort voor het maken van back-ups goedkoper en sneller. Netwerk-services worden dan via de netwerkinstellingen van de pc’s geregeld.

Aantal harde schijven

Bij de keuze voor een bepaalde type en merk NAS is het aantal bays belangrijk. Dit zijn de aansluitpunten voor harde schijven en SSD’s. Let daarbij niet alleen op de gewenste opslagcapaciteit nu, maar denk ook alvast aan de toekomst. Zeker als u verwacht dat uw kantoornetwerk gaat groeien of als u voorziet dat bestanden groter worden. De meest gangbare NAS apparaten zijn uitgevoerd voor een, twee of vier bays. Er zijn ook krachtpatsers op de markt met zes, acht, 12 en zelfs 36 bays. Deze zijn vooral geschikt voor grote bedrijven in bijvoorbeeld de grafische industrie en de mediabranche. Niet alleen geldt hoe meer bays, hoe meer opslag, een NAS kopen met genoeg ruimte voor extra schijven betekent ook meer mogelijkheden voor back-up via mirroring.

Barebone NAS

Barebone NAS kopen? Of met ingebouwde harde schijven?

Het voordeel van een NAS kopen is dat deze helemaal zelf in te richten is met harde schijven en SSD’s. Daardoor kunt u het systeem naadloos laten aansluiten op uw kantoorsituatie.

Vooral ervaren netwerkbeheerders geven de voorkeur aan dit type barebone NAS in plaats van een model met reeds geïnstalleerde schijven. Ze kiezen dan een losse behuizing met voldoende bays. De nodige harde schijven of SSD-schijven kopen ze apart. Belangrijk is wel dat deze compatibel zijn met de NAS.

In principe kunt u iedere harde schijf of SSD-schijf plaatsen maar de meeste systemen zijn door de fabrikant geoptimaliseerd en getest voor een bepaald type. Check deze altijd met de compatibiliteitslijst die de leverancier met de barebone NAS server meelevert. Want de kwaliteit van de schijven is van invloed op de snelheid en prestaties van de NAS.

Wilt u graag snel aan de slag dan kunt u ook prima een NAS kopen met ingebouwde harde schijven. Het nadeel daarvan is wel dat deze systemen vaak niet zijn uit te breiden met extra schijven en dus wat minder flexibel zijn.

NAS server kopen en installeren

In principe is de installatie van een NAS niet lastig. Maar er zijn wel wat aandachtspunten. Is het apparaat gekocht zonder harde schijven, dan moet u deze eerst installeren in de bays. Vaak gaat dat door ze in de sledes te klikken en vast te schroeven. Maar het is raadzaam de instructies van de fabrikant daarover na te lezen.

U plaatst vervolgens de NAS in het netwerk; via een de ethernetkabel sluit u het kastje aan op de router. Nadat ook de voeding is aangesloten is hij klaar voor gebruik. Via uw pc laadt u de speciale NAS-software waarmee u het systeem kunt configureren. Daarmee regelt u niet alleen de instellingen voor automatische back-up, hiermee stelt u ook de autorisaties en remote toegang van de gebruikers in. Neem hier te tijd voor en check alle mogelijkheden voor de instellingen. Dit is ook het moment om speciale packages te installeren als u bijvoorbeeld een web- of mailserver wilt inrichten.

NAS netwerk

De NAS in het netwerk plaatsen

Een NAS kan op verschillende manieren in een bedrijfsnetwerk worden opgenomen. De bekabelde verbinding via ethernetaansluiting zit standaard op iedere NAS. Ook kunt u een NAS server kopen met een aansluiting voor usb, wifi, e-sata of firewire. In de regel hebben ze een of meerdere usb 2.0 poorten. De geavanceerde zakelijke modellen zijn al voorzien van snelle usb 3.0 poorten. Dit maakt het mogelijk razendsnel gegevens met de NAS uit te wisselen via harde schijf of stick. Of deel een usb-printer in het netwerk die via een NAS printerserver kan worden aangestuurd.

Verschillen in snelheid en prestaties

De interne processor en het werkgeheugen van de NAS bepalen hoe vlot data verwerkt, uitgewisseld en gebackupt wordt. Hoe meer cores (processorkernen), kloksnelheid (megaherz of gigaherz) en cache-geheugen de processor bezit en over hoe meer RAM-geheugen de NAS kan beschikken, hoe beter hij zal presteren. Zo zal een single-core wat meer beperkt zijn in de mogelijkheden voor bijvoorbeeld streaming van films dan een dual-core apparaat. Maar de single-core is dan ook vanzelfsprekend goedkoper. Voor bedrijven die vlot gegevens willen delen, downloaden en media willen streamen is het aan te raden minimaal te beschikken over een NAS met een dual-core-processor en 1GB RAM geheugen.

Let op: de uiteindelijke snelheid van de NAS wordt ook bepaald door de snelheid van het netwerk en de router. Zorg dat deze goed op elkaar zijn afgestemd zodat u optimaal kunt profiteren van de capaciteit van de NAS.

Single/dual/quad core

Single-core, dual-core, quad-core of meer?

Single-core NAS systemen voldoen vaak prima in een thuissituatie en binnen kleine bedrijven. Maar voor middelgrote ondernemingen en grote bedrijven beginnen geschikte NAS devices vanaf dual-core. U kunt ook een NAS server kopen die nog krachtiger is en speciaal is toegerust op de zakelijke markt.

Keuze voor thuisgebruik / kleine bedrijven:

  • single-core NAS (tot 10MB RAM)
  • geschikt voor tien gebruikers tegelijkertijd (ook extern)
  • maximaal tien downloads tegelijkertijd
  • te delen bestanden tot 2GB
  • tegelijkertijd streamen van media naar maximaal twee devices

Dit soort NAS beschikken over een eenvoudige printserver en basic services voor het delen en afspelen van foto’s, film en muziek. Aan te bevelen zijn dan een of twee bays voor opslag en back-up.

Keuze voor middelgrote bedrijven

  • dual-core NAS (vanaf 512 MB RAM)
  • geschikt voor meer dan tien gebruikers tegelijkertijd (ook extern)
  • tegelijkertijd streamen van media naar meer dan twee devices
  • downloaden en delen bestanden van ieder formaat
  • goed in te richten als SQL-server, webserver, mailserver, VPN server
  • geschikt voor virtualisatie via o.a. VMware/Citrix

Voor optimale flexibiliteit kunt u een NAS server kopen met meerdere connectiepoorten zoals eSATA en USB en kiezen voor meer aansluitingen voor externe drivers. Systemen met vier of vijf bays zorgen dan voor voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Kies ook voor parallel geschakelde dual gigabit poorten om de snelheid in dataoverdracht te optimaliseren. Is het de bedoeling om de data over grotere afstand via de NAS op te slaan dan is het verstandig om een systeem te nemen met iSCSI. Werkt u met verschillende besturingssystemen in het netwerk kies dan ook een systeem dat Cross-platform File Sharing ondersteunt.

NAS enterprise

Enterprise NAS servers voor grote bedrijven

Grotere ondernemingen doen hun voordeel met speciale ‘enterprise’ NAS uitvoeringen die niet alleen meer processorsnelheid, werkgeheugen, bays en services bieden maar ook optimale flexibiliteit geven in cloudopslag, datatransfer en back-up via raidopstelling. Bijvoorbeeld met het ZFS (Zettabyte FileSystem). De meeste modellen zijn ook uitgevoerd met extra voeding die bij plotselinge uitval de energievoorziening op zich neemt. Downtime wordt zo tot een minimum beperkt. Dit soort NAS zijn in de regel uitgevoerd met quad-core processoren maar supersnelle machines bestaan ook met acht, tien of 12 processorkernen.

Welke NAS kopen, tips voor toepassingen

NAS systemen zijn toe te passen als:

  • Back-up server
  • Foto-server
  • Device voor het streamen van films en muziek
  • Camerabewaking
  • Databaseserver
  • FTP-server
  • Mailserver
  • Webserver
  • VPN-server
  • Downloadserver

Hoewel de meeste NAS prima verschillende van deze diensten kunnen verrichten brengen fabrikanten ook speciale NAS configuraties uit die voor bepaalde toepassingen optimaal zijn ingericht. Of u kunt extra packages voor de NAS server kopen om functies toe te voegen. Kijk dus goed in alle specificaties om te bepalen of de NAS van uw keuze aansluit op uw wensen.

NAS als back-up instellen

Wilt u een vooral een NAS kopen voor de veilige back-up van uw data, dan moet de NAS minimaal twee bays hebben, dus twee harde schijven kunnen bevatten. Deze is dan geschikt voor een zogenaamde 'raid opstelling', ofwel Redundant Array of Independent Disks. Daarbij kan data over meerdere schijven of ssd’s worden verdeeld (raid 01). Of de ene schijf fungeert als back-up schijf van de ander (raid 02, ook wel 'mirroring'). Op deze wijze staat data altijd veilig en wordt het verlies van gegevens bij een defecte harde schijf tot een minimum beperkt.

Moet de NAS een volledige back-up van uw data kunnen garanderen, dan moet hij wel over dubbele schijfruimte beschikken. Heeft u voor uw data twee schijven met ieder een terabyte aan gegevens nodig, dan komen daar voor de back-up twee identieke schijven bij. U moet dan een NAS server kopen met minimaal vier bays.

NAS fotoopslag

NAS server kopen als opslag voor foto’s

Voor het werken met grote foto- en grafische bestanden bieden NAS devices uitkomst. Door de grote opslagcapaciteit zorgt u niet alleen voor een veilig beheer, het maakt ook een snelle distributie en publicatie van omvangrijke fotobestanden mogelijk. Een aantal NAS apparaten bevatten ook speciale presentatie software voor foto’s. De mogelijkheid tot volledige back-up van alle data is dan wel aan te raden. Kies minimaal voor een opstelling met twee bays in gemirrorde opstelling. Houd ook rekening met sterke groei van data. Zorg dus voor voldoende uitbreidingsmogelijkheden in bays.

Met de NAS films streamen

Vrijwel alle NAS apparaten zijn prima geschikt om foto’s, films en muziek te streamen naar verschillende mediaspelers zoals tablets, smart tv’s en audiostreamers. Daarvoor beschikken ze over DLNA (Digital Living Network Alliance), een standaardprotocol dat de connectie met andere media apparaten met DLNA eenvoudig maakt. Vaak werkt dit uitstekend voor een of twee gebruikers. Maar willen er meer mensen tegelijkertijd gebruik maken van de streaming media, dan kunt u ook een speciale NAS kopen met een mediaserver. Deze heeft een speciale processor die daarvoor genoeg capaciteit biedt. U kunt een NAS ook direct als mediaspeler aan een beeldscherm of TV koppelen, maar dan moet de NAS wel over HDMI beschikken.

Camerabeelden bekijken en beheren

Voor branches die veel werken met live opnames, bijvoorbeeld mediabedrijven of beveiligingsbedrijven, zijn er ook NAS servers te koop met een speciaal surveillance station. Ze beschikken over een geavanceerd videosysteem waarmee de opnames van IP-camera’s niet alleen beheerd maar ook realtime bekeken kunnen worden.

Serverinrichting

Database server inrichten

Voor het beheren van omvangrijke hoeveelheden data die in databases zijn ondergebracht is de NAS zeer geschikt. Zo kunnen meerdere gebruikers én systemen tegelijkertijd over dezelfde gegevens beschikken. Op deze manier zijn bijvoorbeeld onderzoeksdata en procesgegevens altijd beschikbaar, ook remote. Of denk aan productdata van webwinkels die continu opvraagbaar moeten zijn. De meeste NAS systemen doen dat op basis van SQL databases. Daarbij bepaalt de processorsnelheid de verwerkingsprestaties.

NAS instellen als FTP-server, webserver en mailserver

NAS is ook uitstekend in te richten als FTP-server waardoor u moeiteloos zeer grote bestanden via FTP (file transfer protocol) kunt delen. De meeste NAS hebben een speciale FTP-serverfunctie die niet alleen bestanden beschikbaar maakt maar waarmee u ook autorisaties, logbestanden en limieten in de overdrachtsnelheid kunt instellen en bijhouden.

Hetzelfde principe geldt voor het inrichten van een webserver en mailserver. Dit kan op vrijwel iedere NAS, mits deze over voldoende processorsneheid en opslagcapaciteit beschikt. Daarvoor zijn er speciale mailserver- en webserverpackages beschikbaar. Deze worden vaak meegeleverd bij de NAS of zijn eenvoudig te downloaden via de leverancier.

VPN-server installeren op de NAS

Wilt u niet alleen toegang tot alle data op de NAS maar ook remote contact maken met andere computers en systemen binnen het bedrijfsnetwerk? Dat kan door de NAS als een VPN server in te stellen. Vaak wordt dit via grote servers geregeld maar beschikt u over een klein bedrijfsnetwerk dan kan dat ook uitstekend via de NAS. U doet dit via een speciale VPN package die u op de NAS installeert.

De NAS gebruiken als downloadserver

U kunt de NAS ook inzetten als server die data, films en foto’s downloadt van nieuwsgroepen en torrents. Dat kan via een aparte package. Vanzelfsprekend eist deze toepassing aardig wat snelheid en opslagcapaciteit als het systeem regelmatig veel data binnenhaalt. Kies daarom voor minimaal dual core.

NAS beveiligen

De NAS beveiligen

Remote acces is een belangrijk pluspunt van de NAS. Hierdoor kunnen gebruikers vanaf iedere plek buiten het bedrijf via hun webinterface gebruik maken van de data en diensten die de NAS beschikbaar stelt. Dat betekent dat goede autorisaties en een zeer stevige beveiliging van de NAS noodzakelijk zijn. Zit er ergens een beveiligingslek of staan de toegangscodes nog op standaardwaardes dan kunnen ook anderen onbedoeld toegang krijgen.

Bij iedere NAS kunt u de beveiliging tot op de gebruiker instellen. Het is ook belangrijk dat NAS-beheerders het systeem volledig nalopen; zo kunnen er onbewust default diensten draaien die standaard naar buiten open staan. Wachtwoorden en accountnamen kunnen nog fabrieksinstellingen bevatten die eenvoudig achterhaalbaar zijn. Neem dus de tijd om het systeem goed af te sluiten en voorzien van de nodige virus- en malwarescanners.

NAS kopen tips:

Gaat u voor uw bedrijf een NAS kopen? Via onze tips en de keuzetool van ACES direct kunt u handig alle NAS apparaten selecteren die voldoen aan uw wensen.

Denk bij de selectie aan de volgende punten:

  • NAS kopen met of zonder harde schijven? Kiest u het liefst voor flexibiliteit kies dan een behuizing met losse harde schijven.
    Bepaal hoeveel GB of TB u per schijf nodig hebt. Check ook of de losse harde schijven compatibel zijn met het gekozen NAS systeem.
  • Mogelijkheden voor back-up: check het aantal bays van de NAS en bepaal hoeveel u nodig hebt nu en in de toekomst.
    Kijk ook of de NAS automatische back-up services biedt.
  • De te kiezen processorsnelheid hangt af van beoogde prestaties. Bedrijven kiezen vaak minimaal voor een dual-core systeem.
  • Check hoe de remote access is geregeld en of daar beperkingen in zitten. Dit kan per leverancier verschillen.
  • Kies het gewenste aantal usb 2.0 of usb 3.0 poorten. Kies eventueel voor wifi, e-sata of firewire mogelijkheden.
  • Moet de NAS een grote afstand overbruggen kijk dan naar apparaten met ISCSI-support
  • NAS inzetten als FTP, download-, mail-, web of VPN-server? Een aantal apparaten zijn hier speciaal op ingericht. Of check de mogelijkheden voor uitbreiding.
  • Een NAS kopen als Mac gebruiker? Kies dan een speciaal model dat dit platform ondersteunt.
  • Downloadserver

Bekijk alle NAS producten

Contactformulier niet goed geconfigureerd