Accuduur van een laptop verlengen
 Accuduur van een laptop verlengen: 5 tips

Accuduur van een laptop verlengen: 5 tips

Accuduur van een laptop verlengen: 5 tips

Accu’s zijn net als de meeste mensen. Naarmate de jaren verslijten ze en verliezen energie. Dit is onvermijdelijk. Is uw laptop accu snel leeg? Er zijn manieren om de accuduur te verlengen. We geven vijf tips!

1) Voorkom een lege accu

Het gevaar van een accu volledig ontladen is onherstelbare beschadiging. De accu raakt in één keer een groot deel van de capaciteit kwijt.  Om dit te voorkomen en de levensduur van de accu te optimaliseren, is het beter om de accu bij ongeveer 20% weer aan de lader te leggen.

Volledige ontlading komt tegenwoordig niet vaak voor. Moderne laptops zorgen ervoor dat de laptop uitgaat voordat de accu leeg is. Laad hem daarna wel snel op. Het ontladen van de accu gaat, ook wanneer de laptop uitstaat, gewoon door.

  • Accu niet helemaal leeg laten lopen 
     

2) Spaarstand is er niet voor niets

Onbewust zijn er veel momenten dat u een laptop niet gebruikt. Gebruik de energiebesparende modus hiervoor. Als de spaarstand aanstaat, gaat de laptop vanzelf op stand-by.
Het verlichten van het scherm kost veel energie. Dim daarom de helderheid van het scherm en schakel onnodige energieverslinders, zoals wifi en bluetooth, uit.

  • Gebruik spaarstand
     

3) Kalibreren

Het kan voorkomen dat de laptop de acculading verkeerd weergeeft. Dit komt omdat de chemische en elektrische processen in de accu van elkaar afwijken. De oplossing: kalibreren. Laad de laptop volledig op, laat de laptop vervolgens volledig ontladen (voor deze keer mag het) en laad de laptop daarna weer op. Zo weet de laptop wat de juiste lading van de accu is. Doe dit niet vaker dan nodig.
Zet alle energiebesparende opties uit voor het kalibreren.

  • Kalibreer de accu

4) Koel en droog 

Hoge temperaturen zijn gevaarlijk voor de accu. Bewaar de laptop zoveel mogelijk op kamertemperatuur.  Zo neemt de capaciteit minder snel af.

5) Volledig opladen ja of nee?

Nee. Accu’s verliezen sneller capaciteit als ze volledig zijn opgeladen. Om slijtage te voorkomen is een halfvolle lading tot ongeveer 75% voldoende.
 

Niet meer te redden?

Is het al te laat en werkt uw accu slecht? Ga dan op zoek naar een vervangende accu. U heeft nu in ieder geval de kennis om deze een extra lang leven te gunnen!

 

Bekijk laptop accu's

Deel op social media
  Feedback