Apple, zakelijk niet zo duur als je denkt
Zoeken
Zoeken
Apple, zakelijk niet zo duur als je denkt 

Apple, zakelijk niet zo duur als je denkt 

Apple, zakelijk niet zo duur als je denkt 

Wereldwijd groeide de verkoop van Apple Mac van 16.66 miljoen in 2010 naar 18.21 miljoen in 2018. Consumenten kiezen de toestellen vanwege het design en de gebruiksvriendelijkheid. Die interesse slaat over naar de bedrijfswereld, daardoor is Apple zakelijk een serieuze speler. Toch vrezen sommige organisaties dat Mac te duur is. Vandaag ga ik uitleggen waarom Mac zakelijk goedkoper is.

Heeft je organisatie ooit overwogen om de overstap naar Mac te maken? Waarschijnlijk zijn dan de kosten ook ter sprake gekomen. Als Solution Advisor Apple kom ik die opmerking binnen veel IT-omgevingen tegen. “Voor het geld van die Mac kan ik toch ook twee pc’s halen?” Waar ze niet bij stilstaan is de total cost of ownership (TCO). Kijk ik naar de kosten die komen kijken bij de aanschaf, onderhoud, beheer en restwaarde? Dan wordt het verhaal anders. Ja de startkosten zijn meestal hoger. Maar over de gehele levensperiode van de apparaten zijn de meeste organisaties met Mac voordeliger uit.  

Aanschafkosten zijn hoger 

De aanschafkosten van een Mac zijn meestal hoger dan bij een vergelijkbaar Windows systeem. Het verschil zit in de strategie van Apple. Een Mac moet een lange tijd meegaan en zit overwegend in het hogere segment op basis van specificaties. Bij PC’s zijn de verschillen groot. Een Windows PC is te koop in goedkope varianten met lage specificaties tot en met dure high end apparaten. Hierdoor is het mogelijk om voor de helft van de Mac prijs een reguliere PC aan te schaffen. Voor veel bedrijven stopt hier de zoektocht al. Toch is het de moeite verder te kijken. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om de aanschafkosten te drukken. Bij een leasevariant is het zelfs mogelijk om de restwaarde op voorhand in mindering te brengen op het leasebedrag. Maar zoals gezegd loont het vooral als we kijken naar het kostenplaatje over de totale gebruiksperiode van de Mac. 

Het verschil in software 

Elke Mac is voorzien van macOS; kosteloos. Perfect bij Apple voor zakelijk gebruik. Er zijn geen verschillende versies voor zakelijke gebruikers of consumenten. Iedereen beschikt over dezelfde functionaliteit. MacOS heeft standaard volledige encryptie (Filevault) en bescherming tegen malware.

Bij Windows 10 zijn sommige functies -die belangrijk zijn voor zakelijke gebruikers- alleen standaard bij de Pro versie. Die Pro versie heeft een meerprijs tegenover de standaard Windows Home variant. Deze versie is nodig voor het gebruik van ingebouwde encryptie (Bitlocker). Daarbovenop is er ook vaak een extra laag antivirus software nodig bij het vaker door virussen en malware geplaagde Windows.  

Mac van Apple zakelijk

Microsoft Office? 

Zonder de juiste software zijn zowel een Mac als Windows apparaat niet meer dan glimmende metalen dozen. Mac heeft veel algemeen benodigde applicaties standaard in huis. Denk aan Safari web browser, een exchange kalender en mailbox en productiviteitsapps als Keynote. Toch zijn veel mensen gewend aan werken met Microsoft office waardoor veel bedrijven deze office suite inzetten voor hun gebruikers. Sinds de invoer van het cloud gebaseerde office 365 zijn de kosten hiervoor echter hetzelfde voor Windows en Mac gebruikers.  Bij de meest gebruikte softwareapplicaties is dit niet anders. 

Ingebruikname en beheer Apple zakelijk

Al die apparaten moeten ook uitgerold worden binnen je organisatie. Net als encryptie en malware bescherming heeft Apple ook hiervoor software ‘ingebakken’ Het Device Enrollment Program (DEP). Dankzij dit programma kun je op basis van het serienummer apparaten prepareren. In plaats van het traditionele imagen krijgt het apparaat bij de eerste start automatisch de door de organisatie geconfigureerde instellingen. Dit kost minder tijd en dus minder geld. Deze manier van beheer zorgt ook voor extra veiligheid van data. Het apparaat is bijvoorbeeld op afstand te wipen of locken.  

Zo zie je dat het meevalt met die hogere kosten bij een overstap naar Apple. Ook wanneer de apparaten in gebruik zijn hebben ze minder onderhoud nodig dan een vergelijkbaar Windows apparaat. Neem het voorbeeld van IBM. Een aantal jaar geleden gaf het collega’s de keuze tussen een Mac en PC. Inmiddels zijn er meer dan 130.000 Macs in die organisatie. Van al die gebruikers maakt maar 5% gebruik van support. De cijfers bij PC’s; maar liefst veertig procent.  

Conclusie 

Zoals ik al begon met mijn verhaal; Ik durf te stellen dat over de totale looptijd een Mac goedkoper is voor een organisatie dan een PC. Apple heeft een lagere total cost of ownership. Dat zit hem in zaken als  de hogere restwaarde, minder beheer en dus een kleinere -goedkopere- IT afdeling.  

Apple zakelijk kopen? Neem contact met me op via 0615332814 of via de knop hieronder 

Contact opnemen

Deel op social media