Bespaar tijd met deze 19 Windows shortcuts
Bespaar tijd met deze 19 Windows shortcuts

Bespaar tijd met deze 19 Windows shortcuts

Bespaar tijd met deze 19 Windows shortcuts

Ctrl+Alt+Del is een van de bekendste afkortingen binnen Windows. Toch zijn er veel andere afkortingen die handiger zijn en tijd besparen. Wij lichten voor jullie 19 bekende en minder bekende tijdbesparende combinaties uit.

Ctrl + Z:
Ongedaan maken

Maakt uw laatste actie ongedaan. Of u een hele pagina in Word overschreef of per ongeluk een document wist. Deze combinatie is een redder in nood.

Ctrl + W:
Sluiten

Een andere sneltoets die zo’n beetje overal werkt. Ctrl + W sluit wat u bekijkt. Sluit het bestandsverkenner scherm, het tabblad zonder de moeite te nemen om op de sluitknop te klikken.

Ctrl + A:
Alles selecteren

Met deze toetsencombinatie markeert of selecteert u alle documenten uit een folder. Hiermee bespaart u tijd die u zou besteden aan het klikken en verplaatsen van uw muis.

Alt + Tab:
Wisselen van applicaties

Een andere klassieker onder de sneltoetsen van Windows. Het kan enorm handig zijn wanneer u verschillende applicaties gebruikt. Zoek snel door alle vensters met Alt + Tab.

Alt + F4:
Applicaties sluiten

Nog een van de oudere bekende sneltoetsen, Alt + F4 sluit de openstaande applicatie zodat u het proces van het sluiten van de on-screen menu’s kan overslaan.

F2
Bestand hernoemem

Bestand een nieuwe naam geven? Selecteer het bestand en druk op f2. Werkt ook in veel andere programma’s om tekst te wijzigen.

"Advanced" afkortingen

Win + L:
Lock uw apparaat

Even van uw plek af? Met deze combinatie lockt u het apparaat makkelijk. Zo kan niemand zonder uw wachtwoord het apparaat stiekem gebruiken.

Win + I:
Open Settings

Deze combinatie opent het instellingen menu van uw apparaat.

Win + S:
Doorzoek windows

Veel mensen kennen de Windows zoekfunctie. Deze combinatie opent hem in één keer.

Ctrl + Shift + Esc:
Open taakbeheer

We gebruiken taakbeheer vaak om niet reagerende programma´s af te sluiten. Regelmatig gaan mensen via ctrl + alt + del naar een tussenmenu om daar taakbeheer te selecteren. Met deze combinatie slaat u die stap over.

Win + Ctrl + D:
Virtuele desktop toevoegen

Een virtuele desktop is een plek waar u extra open applicaties of schermen kunt ´stallen´. Om tussen de virtuele desktops te switchen kunt u win+ctrl+pijltje gebruiken. Een virtuele desktop sluiten? Gebruik dan Win + Ctrl + F4.

Win + X:
Verborgen startmenu openen

Dit menu kennen veel mensen niet. Het zogeheten Quick Link menu. Vanuit dit menu heeft u toegang tot de belangrijkste delen van uw apparaat. Ga van hieruit bijvoorbeeld rechtstreeks naar apparaatbeheer of het PowerShell command prompt scherm. Als alternatief kunt u ook rechtsklikken op het startmenu.

Trackpad shortcuts

Deze werken niet op elke laptop maar veel nieuwe Windows laptops bieden de mogelijkheid om bepaalde acties met uw trackpad uit te voeren.

Sleep omhoog met 3 vingers
U komt op deze manier snel bij de Taakweergave. Beweeg 3 vingers omlaag om taakweergave te sluiten.

Sleep omlaag met 3 vingers
Deze actie laat het bureaublad zien; veeg met 3 vingers omhoog om terug te gaan naar uw vensters.

Naar links/rechts vegen met 3 vingers
Hierdoor kunt u tussen de openstaande vensters schakelen. Als u uw vingers tegen het Trackpad houd tijdens het vegen, dan kunt u verschillende schermen selecteren uit het Alt-Tab scherm.

Ga voor- en achteruit
Tijdens het surfen op het internet kunt u naar links vegen met 2 vingers om terug naar de vorige pagina te gaan, en naar rechts vegen om naar de volgende pagina te gaan.

Stukken tekst selecteren
Vergeet klikken en slepen. Selecteer tekst nog preciezer met een tik (of klik) aan het begin van het stuk tekst en dan shift + tik (of klik) aan het eind van het stuk.

Links openen in nieuwe tabbladen
Gebruik Ctrl + klik (Windows, Chrome OS), Cmd + klik (mac OS), of een klik met het muiswiel om een link in een nieuw tabblad te openen.

Switch tussen virtuele desktops
Fanatiek gebruiker van virtuele desktops? Switch tussen uw desktops door met vier vingers naar links of rechts te swipen.

Shortcut expert

Toe aan een nieuw toetsenbord om deze combinaties te gebruiken?

Toetsenbord kopen

Deel op social media
  Feedback