Bestond internet in het geboortejaar van koning Willem-Alexander?
Zoeken
Zoeken
Bestond internet in het geboortejaar van koning Willem-Alexander?

Bestond internet in het geboortejaar van koning Willem-Alexander?

Bestond internet in het geboortejaar van koning Willem-Alexander?

Morgen is het weer zover; de verjaardag van koning Willem Alexander. Dit jaar staat alles in het teken van zijn 50-jarige bestaan. Niet alleen Willem-Alexander, maar ook de IT-sector stond 50 jaar geleden nog in de babyschoenen. Hoe zag de IT-wereld er in de jaren ’60 uit?

Voor de geboorte van Willem-Alexander, aan het einde van de jaren zestig, was de computer nog lang geen gemeengoed. Ze vulden met gemak een hele kamer en leken -zeker in het begin van de jaren zestig- in weinig op de apparaten die we vandaag gebruiken.

Ponskaart

De computers werden vooral ingezet voor het maken van ingewikkelde berekeningen. De gebruiker gaf zijn gewenste berekeningen door op bijvoorbeeld een ponskaart. Een specialist gaf deze informatie vervolgens in batches door aan het apparaat ter berekening. Geen gebruiksvriendelijk proces.

Ponskaart, punchcard voor computers

BASIC en de geboorte van een gigant

Enkele jaren voor de geboorte van Willem-Alexander bedachten wiskundigen John Kemeny en Thomas Kurtz mede daarom BASIC. Een van de eerste programmeertalen op de “massa” gericht. De twee wiskundigen vonden het tijd voor een manier om ook “niet-technici” te betrekken bij de computer.

BASIC staat voor Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code. Het plan van de twee wiskundigen werkte. Tijdens de opmars van de PC in de jaren zeventig en tachtig hielp BASIC de apparaten nuttig te maken. Niet in de laatste plaats door de versies van de taal die een -op dat moment- klein Amerikaans bedrijf produceerde: Microsoft.

Iedereen kan rekenen

Het begon voor de computer allemaal als rekenhulp. Toch was er een steeds grotere afsplitsing te zien tussen de bestaande computers en rekenapparaten. Op dat gebied presenteerde -het nu nog steeds bestaande- Texas Instruments in de jaren zestig een doorbraak. Daarmee speelde het bedrijf een niet te onderschatten rol in de groei van de IT-sector. Het bedrijf maakte in 1965 de eerste draagbare rekenmachine. Een prototype met codenaam: CAL-Tech. De rekenmachine werkte op batterij en kon optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarnaast paste de machine in de palm van een hand een unieke prestatie op dat moment. Het was een van de startschoten in de race naar steeds kleinere elektronische onderdelen.

Het begin van een IT-revolutie:ARPANET

In het geboortejaar van Willem-Alexander zag ook een andere grote IT-speler het levenslicht: internet. In 1969 werd ARPANET in gebruik genomen. De voorloper van wat wij internet noemen.

Het Advanced Research Projects Agency (ARPA) verbond vier universiteitscomputers aan elkaar. Het oorspronkelijke idee was het onderling communiceren bevorderen en het delen van middelen. ARPANET gebruikte een nieuw idee. Het verzond informatie in kleine hoeveelheden die we packets noemen over verschillende paden en stelde ze opnieuw samen op de eindbestemming. Leuk feitje: het eerste bericht via het netwerk mislukte. Student Charlie Kline probeerde in te loggen bij een machine van het Stanford Reasearch Institute. Hij begon met tikken, L, O, aan de letters GIN kwam hij niet toe. Het systeem crashte. Geen glorieuze start maar een uur later lukte het alsnog. Dat ARPANET groeide uit tot het internet wat we vandaag kennen.

aantekeningen Charlie Kline ARPANET

De aantekeningen van Charlie Kline over het historische moment.

Mooie toekomst

Tegenwoordig is technologie niet meer weg te denken uit ons leven en onze werkomgeving. Sinds de jaren zestig zijn we ver gekomen. Hopelijk brengt de toekomst nog meer mooie ontwikkelingen voor zowel de IT als koning Willem-Alexander. 

Deel op social media