IT groeit met nieuwe generaties mee
IT groeit met nieuwe generaties mee

IT groeit met nieuwe generaties mee

IT groeit met nieuwe generaties mee

10-02-2016 Werknemers worden steeds mobieler maar ook kieskeuriger. De opkomst van het flexwerken, mobiel werken en intrede van millenials zorgt voor een verschuiving op de werkvloer. Hoe ga je daar als werkgever mee om?

Volgens Paul van Erp, Mobility expert bij ACES Direct is er op dit moment –op hardwaregebied- vaak sprake van een mismatch tussen de nieuwe generatie werknemers en werkgevers. “Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak tevreden zijn over hun thuiscomputer maar veel klachten hebben over hun werklaptop. Vooral de jongere generatie, de millenials –die rond 2020 zo’n 50% van de werkvloer bezetten- is gewend om bijvoorbeeld met lichte apparaten te werken. Thuis hebben ze dan een tablet of lichte laptop maar dan krijgen ze op het werk zo’n grote, zware laptop. Om in te spelen op die mismatch zie je steeds meer de invloed van de consumentenmarkt binnensluipen in het bedrijfsleven.”

Opmars van 2 in 1 apparaten
“Hybride apparaten zijn een goed voorbeeld van die trend. Die maakten het afgelopen jaar binnen het bedrijfsleven een groei van maar liefst 100% door, terwijl je ziet dat het aantal laptops stagneert en zelfs terug aan het vallen is. Een normale tablet of telefoon is –vaak- te klein om echt goed op te kunnen typen. En zoals ik eerder al zei zijn de bedrijfslaptops vaak te log. Apparaten als de Microsoft Surface Pro 4, Samsung TabPro S, HP Elite 1012 x2 die licht en veelzijdig zijn, kunnen dan uitkomst bieden. Je ziet ook dat steeds meer fabrikanten zo’n apparaat op de markt hebben of gaan brengen.”

Lekke beveiliging
“Aan die stortvloed van nieuwe apparaten zitten helaas ook nadelen. Alles wordt mobieler. Maar meer apparaten wil ook zeggen dat er meer aanvalshoeken op het gebied van security zijn. Veel bedrijven lopen daarin achter. Ze stellen smartphones  beschikbaar maar denken niet na over de gevolgen. Het kan zo simpel zijn als een lockpolicy. Stel iemand zit in de trein en vergeet zijn zakelijke telefoon –zonder lockcode- in de trein. Dan heeft iedereen die dat toestel vindt toegang tot bijvoorbeeld je zakelijke e-mails, niet handig. Maar ook iets als een Facebook bedrijfspagina, daar heeft dan soms een volledig team aan marketeers toegang toe. Maar wat doe je als een van hen weggaat? Ga je dan steeds het wachtwoord veranderen, laat je het zijn gang gaan of los je dat anders op? Daarnaast verwacht ik dat de komende jaren ook steeds meer wearables de werkvloer instromen. Nog meer zaken die aan je netwerk verbonden zijn. Bedrijven moeten echt beginnen daar strategieën voor te maken.”

Samenwerken op afstand
“Al dat mobiele werken zorgt ook voor minder contactmomenten. Maar samenwerken blijft natuurlijk belangrijk. Daar ligt een uitdaging voor werkgevers. Hoe kun je al die collega’s verbonden houden op een afstand. Vooral zaken als Skype for Business en SharePoint zijn of gaan de werkvloer op dat gebied echt veranderen. Het trekt die, verder uit elkaar drijvende lijnen, weer iets meer bij elkaar. Via Skype is iedereen weer eenvoudig bereikbaar en met SharePoint kun je eenvoudig gezamenlijk aan een document werken. Zo blijven we mobiel maar toch samen.”
 

Paul van ErpPaul van Erp
Solution Advisor Mobility
paul.van.erp@acesdirect.nl
013 762 19 25
Deel op social media
  Feedback