De werkplek van de toekomst
Zoeken
Zoeken
De werkplek van de toekomst past in je broekzak

De werkplek van de toekomst past in je broekzak

De werkplek van de toekomst past in je broekzak

De digitale revolutie heeft een grote impact gehad op de manier waarop we leven. We zijn altijd op de hoogte van het laatste nieuws, staan voortdurend in contact met elkaar en regelen onze bankzaken en vakanties online. Op de werkvloer is de invloed van de automatisering zo mogelijk nog groter dan op ons privéleven. Ga maar eens na hoeveel computers en software je gebruikt bij je dagelijkse werkzaamheden.
 

Flexibiliteit steeds belangrijker voor jonge professionals

Ondertussen vervaagt de grens tussen werk- en privé.  De meeste mensen kunnen overal en altijd hun zakelijke mail raadplegen. Wat is er handiger dan ‘s avonds nog even te checken of er dringende berichten zijn die je op je gemak wilt beantwoorden. Mensen zijn het meest productief als ze inspiratie hebben en dat hoeft niet altijd samen te vallen met kantoortijden. 

Voor bedrijven is het belangrijk goed op deze ontwikkelingen in te spelen. Niet alleen omdat het geld oplevert als medewerkers zo wat extra uren maken, maar ook om jonge medewerkers aan zich te binden. In 2020 zal de helft van de werknemers uit millenials bestaan. Deze generatie, die tussen 1981 en 2000 geboren is, stelt hoge eisen aan zaken als design, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Ze vinden het de normaalste zaak van de wereld om overal en altijd online en productief te kunnen zijn en ze verwachten dat hun werkgever daarin faciliteert. 
 

Is jouw bedrijf al millenial proof?

Om tegemoet te komen aan de veranderende wensen van werknemers, zijn veel bedrijven druk bezig met het inrichten van hippe kantoortuinen met luxe vergaderruimten en flexibele werkplekken. Naast een smartphone krijgen medewerkers een laptop van de zaak of een tablet. De software is via internet te benaderen en alle bestanden staan veilig in de cloud. Het nieuwe werken is niet gebonden aan plaats of tijd.

De komende jaren zal deze trend zich verder voortzetten. De verwachting is daarbij dat de laptops steeds lichter en krachtiger worden. De 2-in-1 devices ofwel hybridelaptops rukken op: even flexibel als een tablet en net zo krachtig als een laptop. Daarnaast heeft de werknemer echter ook nog steeds een smartphone nodig. Beide devices moeten beveiligd worden en de data gesynchroniseerd. Dat is op zijn zachtst gezegd best onhandig. Gelukkig is er een nieuwe generatie smartphones op komst die aan deze ongemakken een eind maakt. Daarmee heb je één device dat kan functioneren als smartphone, tablet en desktop: 3-in-1.
 

Je hele werkomgeving op je smartphone

Met Microsoft Continuum kunnen al je applicaties via je smartphone op een apart scherm gebruikt worden. Er zijn al een aantal telefoons in omloop die dit concept hebben geïntegreerd. Zo heeft HP onlangs de Elite x3 geïntroduceerd, een Windows 10 Mobile-smartphone waarop je ook x86-Windows-applicaties kunt draaien. De smartphone kan eenvoudig aan een laptop of extern scherm, toetsenbord en muis worden gekoppeld zodat je een volwaardige werkplek tot je beschikking hebt. Uitermate effectief dus!

Minder devices. Veiliger en makkelijker

Je complete werkomgeving op je smartphone. Het is even wennen, maar het heeft zo zijn voordelen. Per medewerker hoeft voortaan maar één device beveiligd worden met wachtwoorden, virusscanners, firewall etc...  Je hebt alle applicaties en data beschikbaar op één plek en je kunt overal en altijd productief zijn. Een bijkomend pluspunt is dat de laptoptas voortaan thuis kan blijven. De werkplek van de toekomst past in je broekzak! 

Deel op social media