Harde schijf kiezen: HDD, SSD of SSHD?
Het verschil tussen HDD, SSHD en SSD

Het verschil tussen HDD, SSHD en SSD

Het verschil tussen HDD, SSHD en SSD

De hard disk drive oftewel de HDD. Iedereen die met een computer werkt kent de term harde schijf. Toch komen er de laatste jaren ook nieuwe termen de computerwereld binnen. De solid state drive (SSD) en de solid state hybrid drive (SSHD). Wat zijn het en waarom bestaan ze? Wij zochten het uit.

HDD

De traditionele harde schijf, is  nog steeds een van de meeste gebruikte opslagvormen. Een HDD werkt met een draaiende metalen schijf. Vanwege al die bewegende onderdelen kan hij niet de snelheid van een SSD behalen en verbruikt hij meer energie. Wel heeft de HDD een lagere prijs per gigabyte dan de SSD. Het nadeel van de HDD? Hij is het traagst van de drie opslagapparaten. 

HDD naald

Wie raden we een HDD aan? 

 • Data grootverbruikers: Heeft u veel ruimte nodig voor veel of grote bestanden? Dan is de HDD de beste keus voor u.  
 • Lager budget: Meer opslagruimte voor een lagere prijs
 • Ontwerpers en ingenieurs: Gebruiken de schijf vaak en intensief. Een schijf kan verslijten bij veel gebruik. Een HDD vervangen is goedkoper dan een SSD. 
   

SSD

Een SSD  werkt op basis van geheugenchips. Hierdoor staat de SSD stil. Deze schijf werkt directer en daardoor efficiënter dan de bekende HDD. Documenten opslaan en openen en bestanden kopiëren of dupliceren gaat sneller met de SSD.  Is er dan ook een reden niet voor een SSD te kiezen?. Dat hangt vooral af van uw budget. Een SSD is duurder per gigabyte dan de HDD. 

Wie raden we een SSD aan? 

 • Road warriors: Veel onderweg? Kies dan voor de SSD. Omdat de SSD geen bewegende delen heeft kan het tegen een stootje. Perfect voor de fanatieke mobiele werker.

 • Speed demons: Geen tijd om te wachten tot apparaten en  applicaties starten? Dan is de SSD perfect voor u! Het is als de eerste kop koffie op maandagochtend. Nooit teleurstellend en een aangename prestatieboost.

 • Ontwerpers en ingenieurs: Te maken met  veel tijdsdruk?  De SSD verlaagt de doorlooptijd van projecten. Al die seconden en minuten bespaarde tijd gaan aan het einde van een project doorwegen. 
   

SSHD

Als laatste de “vreemde eend in de bijt” de SSHD. De minst bekende variant van de drie. De voordelen van de SSD en HDD zijn gecombineerd in de SSHD. De SSHD is sneller dan de HDD. Daarnaast is de schijf per gigabyte goedkoper dan de SSD. Hierdoor zitten de prestaties van een SSHD tussen een HDD en SSD. 

Wie raden we een SSHD aan?

 • Veeleisende reizigers: Veel onderweg en veel opslagruimte nodig? Kies dan voor de SSHD. Veel draagbare computers hebben namelijk maar ruimte voor één opslagapparaat. Bij een SSHD hoeft u niet te kiezen tussen veel opslag of snelheid.
   

HDD vs SSD vs SSHD

Tabel SSD, SSHD en HDD

Deel op social media
  Feedback