Help, ik mag thuiswerken?

Help, ik mag thuiswerken?

Help, ik mag thuiswerken?

Thuiswerken omdat je een kuchje hebt? Voorheen voor velen onzin, vandaag -gelukkig- de realiteit. We werken massaal vanuit huis om ons steentje bij te dragen aan het wegdrijven van het Coronavirus. Voor onze organisatie was die omschakeling klein. Managing Director Sven van Boxtel benoemde het laatst al in zijn blog; mobiel werken is deel van ons fundament.  Maar wat heb je praktisch nodig?

Als je de mogelijkheid hebt om -op dit moment- thuis te werken is de kans groot dat je werk zich veelal afspeelt op een laptop of desktop. Inmiddels heb je waarschijnlijk de eerste stap genomen en je laptop of zelfs je desktop naar huis verplaatst. Daarmee ben je al behoorlijk op weg om in ieder geval aan de slag te gaan. Maar er is een verschil tussen werken en efficiënt werken.

Thuis op kantoor

Waarschijnlijk werk je in je kantooromgeving, ongeacht je apparaat, met een toetsenbord, muis en een of meerdere beeldschermen. Probeer dat ook nu te doen. Veel van ons zitten wel eens op de bank op een laptop te werken. Als je dat één keer in de week doet is er niks aan de hand. Maar realistisch gezien ben je ook de komende weken nog thuis aan het werk. Een goede werkplek is van belang zodat je straks geen last krijgt van je polsen, rug en schouders. Probeer een goede stoel te regelen, een tafel/bureau op de juiste hoogte, een goede monitor en de juiste muis en toetsenbord en voor de desktopgebruikers eventueel een webcam.

Gemiddeld gebruik

Intensief gebruik

Dit zijn zomaar een aantal producten waarvan wij denken dat ze je -afhankelijk van je type gebruik- verder kunnen helpen. Zelf meer onderzoek doen? Kijk bijvoorbeeld eens op onze adviespagina’s voor de aanschaf van een monitor of zakelijke laptop.

Verbinding met Internet

Inmiddels heeft een groot deel van ons redelijk wat videogesprekken erop zitten.  Uitspraken als “hoor je me?”, “Mijn verbinding is slecht”, “Je beeld hangt vast” “ komen je dan waarschijnlijk bekend voor. Nou is het lastig om zonder investering in een router je verbinding te verbeteren. Wat je wel op korte termijn kunt proberen? Heb je bijvoorbeeld een call, of intensief internet nodig? Probeer in eerste instantie of je bekabeld internet kunt gebruiken. Moet je wifi gebruiken en is de verbinding matig? Zorg dan dat je zo dicht mogelijk bij je router zit. Wanneer dat niet kan zou je een range extender kunnen overwegen. Wanneer ook dat niet kan zou je kunnen overwegen voor bepaalde activiteiten je telefoon als hotspot te gebruiken en je 4g verbinding in te zetten. Het nadeel daaraan is dat je dataplan er snel doorheen gaat. Maar ook in landelijke gebieden is dit niet altijd een optie vanwege minder signaal.

Verbinding met je collega’s

Fysiek overleggen is in deze tijden van al dan niet vrijwillige thuis-isolatie moeilijker geworden. Gelukkig zijn er oplossingen om toch op afstand met elkaar te werken. Onze organisatie gebruikt hiervoor Office 365 en Microsoft teams. Teams is een communicatiehub. Het biedt een efficiënte manier om in gesprek te blijven met al je collega’s. Je hebt de beschikking over groepschats, privégesprekken videogesprekken, een planningsbord, bestandsuitwisseling, gesynchroniseerde outlook agenda en niet te vergeten gifs, custom memes en veel andere functies.

Zoals je leest is Microsoft Teams dus veel meer dan een chattool. Het is echt een manier om de afstand tot je collega’s zoveel mogelijk te elimineren. Je kunt er meer over lezen in deze blog:  Optimaal teamwork met Microsoft Teams. En het beste nieuws? Microsoft heeft vanwege de coronacrisis de premium versie van Microsoft Teams de komende zes maanden gratis beschikbaar gesteld.

Wil je echt met Microsoft Teams leren werken? Bekijk dan volgende week een van onze gratis webinars over Microsoft Teams. Solution Advisor Robert laat in deze sessies zien hoe je bliksemsnel met Teams kunt starten: Webinar Microsoft Teams

Altijd naar huis

Zoals aan het begin gezegd, voor sommigen is thuiswerken de normaalste zaak van de wereld. Voor anderen is het nieuw en een beetje onwennig. Maar zelfs voor de eerste groep zal het veelal wennen zijn. Als ik naar mezelf kijk ben ik het gewend om één dag in de week thuis te werken. Een hele week thuiswerken vereist flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Toch denken wij dat het veel mensen wel gaat bevallen, dat thuiswerken. Naast de uitdagingen waar je voor komt te staan zijn er ook voordelen. Geen reistijden, je eigen dagritme bepalen en de kleding dragen waar je zelf zin in hebt. Heb je toch nog vragen? Kijk dan eens op onze helpdeskpagina. En wie weet wil je daarna wel nooit meer naar kantoor.

Deel op social media