Het antwoord op de zeven meest prangende Adobe Stock vragen
Het antwoord op de zeven meest prangende Adobe Stock vragen

Het antwoord op de zeven meest prangende Adobe Stock vragen

Het antwoord op de zeven meest prangende Adobe Stock vragen

Werkzaam in de designwereld? Dan ben je bekend met het fenomeen stockafbeeldingen en met applicaties van Adobe zoals Photoshop of InDesign. Wat je misschien niet wist is dat je sinds de afgelopen jaren stockfoto’s ook via Adobe Stock kunt kopen. Dit zijn de zeven vragen over Adobe Stock die ik het meeste van onze klanten krijg.

Laat ik beginnen bij het begin. 

Wat is Adobe Stock? 

Het is een service die organisaties toegang geeft tot zo’n 90 miljoen beheerde en royaltyvrije foto’s, illustraties, vectorafbeeldingen, sjablonen en meer. Het grote voordeel van Adobe stock? Je hoeft vaak je designprogramma niet eens te verlaten. Adobe Stock heeft integratie met bijvoorbeeld Photoshop, Illustrator en InDesign. Hierdoor kun je afbeeldingen rechtstreeks aan je Creative Cloud bibliotheek toevoegen of bijvoorbeeld een Adobe Stock sjabloon vanuit InDesign rechtstreeks als nieuw document inladen. 

Hoe werkt het aanschaffen van bestanden via Adobe Stock? 

Er zijn twee aankoopopties:  

Een abonnement 

Hierbij betaal je een vast bedrag per maand waarvoor je een vooraf bepaald aantal bestanden mag downloaden uit de standaard database. Premium bestanden vallen hier niet onder maar kun je on-demand afrekenen of door middel van credits.  

Creditpacks 

Hierbij koop je voor een vast bedrag een tegoed. Je betaalt dan voor elk bestand -afhankelijk van het type- een aantal credits.

Kan ik alles uit Adobe Stock onbeperkt en voor alles inzetten? 

Dat hangt af van de licentie waar je gekozen bestand (asset) onder valt. Zoals je hierboven al leest maakt Adobe gebruik van een aantal categorieën binnen Adobe Stock. 

Royaltyvrije assets 

Voor deze assets koop je -via je abonnement of credits- eenmalig een licentie. Hierna kun je ze gebruiken voor elk illustratief doel zonder vervaldatum of geografische beperkingen. 

Redactionele verzameling 

Hierbij gaat het bijvoorbeeld om afbeeldingen en video’s die actueel zijn of nieuwswaarde hebben. Hiervoor gelden andere licenties. De prijzen hiervoor zijn afhankelijk van het type bestand (foto of video), formaat en of het bij de standaard of premiumcollectie behoort. 

Wat is de Adobe Stock premium collectie? 

Deze collectie is samengesteld door een team van experts op basis van commerciële technische of artistieke waarde. De collectie is samengesteld voor klanten die behoefte hebben aan authentieke afbeeldingen. Voor deze collectie geldt dan ook een meerprijs per licentie. 

Is Adobe Stock inbegrepen in Creative Cloud? 

Adobe Stock is niet inbegrepen in Creative Cloud. Via je Adobe ID kun je wel inhouden downloaden van Adobe Stock. Je hebt dan de keuze uit de abonnementsvorm of betaalt los per afbeelding.  

Welke bestandstypen zijn er beschikbaar? 

De afbeeldingen binnen Adobe Stock zijn beschikbaar in: JPEG, AI en EPS binnen de hoogst mogelijke resoluties. HD Videos zijn beschikbaar in de MOV-indeling. 4K-video's zijn beschikbaar in verschillende indelingen. Alle 4K-video's zijn ook beschikbaar in de HD-indeling. Daarnaast zijn er ook drie verschillende soorten 3D-bestanden beschikbaar: modellen (.obj), lichten (.exr/.hdr) en materialen (.mdl). Deze assets worden in verschillende 3D-applicaties ondersteund. 

Zoals ik al eerder noemde heb je binnen Adobe Stock ook beschikking over door kunstenaars ontworpen sjablonen om snel aan projecten te kunnen beginnen. Zodra je een licentie koopt en do