Werken met meerdere beeldschermen; wij helpen u op weg
Dit moet u weten over het werken met meerdere beeldschermen

Dit moet u weten over het werken met meerdere beeldschermen

Onze accountmanagers staan dagelijks in contact met hun persoonlijke klanten. Welke vragen komen wij veel tegen en hoe kunnen we daarmee helpen? Vandaag bespreken we een onderwerp waar ik als senior accountmanager veel vragen over krijg; het werken met meerdere beeldschermen. Bij ACES Direct werken we -bijna- allemaal met twee schermen naast elkaar. Hoe werkt dat en wat heeft u nodig?

Niet alleen gamers, maar ook zakelijke gebruikers ontdekken het gemak van een opstelling met meerdere monitoren. Het kan productiviteit verhogen en brengt overzicht in uw digitale werkzaamheden. Hoe werkt dit in de praktijk?

Wat moet u weten?

werken met twee beeldschermen

Grafische hardware

Voor u naar onze webshop klikt om meerdere monitoren te bestellen is de eerste vraag of de hardware van uw pc meerdere monitoren ondersteunt. Kijk eerst naar de aansluitingen op uw apparaat. Hoeveel grafische poorten (VGA, DVI, HMDI, DisplayPort en Thunderbolt.) zijn er aanwezig? Welke van deze ondersteunen uw monitoren?

Geïntegreerde grafische kaart

Als uw apparaat geen aparte videokaart heeft, ziet u waarschijnlijk niet meer dan twee grafische aansluitingen. Tegenwoordig hebben de meeste moederborden een geïntegreerde grafische unit. In de meeste gevallen zijn deze geschikt voor het werken met twee schermen. Bij meer schermen kan uw apparaat het moeilijk krijgen.

  • Hoewel het mogelijk is om op meerdere poorten meerdere apparaten in te pluggen in zowel uw moederbord als in grafische kaart kan dit ten koste gaan van prestaties. Dan ziet u bijvoorbeeld vertraging op uw beeldschermen. Niet ideaal.

Meerdere poorten per grafische kaart

Heeft uw grafische kaart meerdere poorten? Ook dan kunt u deze niet altijd tegelijk gebruiken. Veel oudere Nvidia kaarten zijn bijvoorbeeld niet in staat om meer dan twee monitoren te benutten op één kaart. Ondanks dat er meer aansluitingen aanwezig zijn.

  • Controleren of het met uw kaart kan? Zoek de naam van uw kaart op (Control Panel > Device Manager > Display Adapters) en google de setup die u gaat gebruiken. Bijvoorbeeld: “Nvidia GTX 770 drie monitoren”.

Extra grafische kaart aanschaffen

Ondersteunt uw grafische kaart het aantal poorten en schermen dat u nodig heeft? Zo ja, perfect, zo niet, wellicht moet u dan een extra grafische kaart aanschaffen om de grafische kracht bij elkaar te krijgen die u nodig heeft.

Voor u dit doet moet u natuurlijk eerst kijken of er genoeg plek is in uw PC-kast en of er open PCIe slots zijn. Het is ook belangrijk te controleren of uw Power Supply Unit het extra stroomgebruik aankan. Voor laptops kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een externe grafische kaart of naar een andere oplossing zoals een docking station kijken. Hier komen we later op terug.

Grafische productfamilie

Let erop dat de grafische kaart minstens uit dezelfde productfamilie komt als uw huidige grafische kaart. Dan kunt u deze eenvoudig verbinden door middel van SLI (Nvidia) of Crossfire (AMD) techniek. Technisch gezien kunt u kaarten door elkaar gebruiken. Maar in de praktijk levert dit meer problemen dan voordelen op.

werken met dubbel beeldscherm

Hoe sluit u de monitor aan?

Uw apparaat is nu volledig in orde. U heeft de juiste kabels. Dan moet u de monitor nog fysiek aansluiten.

  • Sluit een stroomkabel aan op de monitor (en in het stopcontact)
  • Sluit de videokabel aan op de monitor en verbind deze aan uw computer of laptop
  • Indien u gebruik maakt van een VGA of DMI kabel en u de speakers van de monitor wilt gebruiken, heeft u ook een audiokabel nodig
  • Zoek de ‘input source’ optie op uw monitor, daar kunt u selecteren welk type kabel u gebruikt, dus VGA, DVI, HMDI of Displayport
  • Uw monitor is nu klaar voor gebruik

Daisy chaining

Meerdere monitoren aansluiten met één kabel vanaf het apparaat? Monitoren en apparaten met DisplayPort technologie maken dit mogelijk. Daisy chaining is het verbinden van meerdere monitoren met een computer via een DisplayPort ketting-opstelling tussen de monitoren. Er is maar één kabel op uw computer aangesloten, dat maakt u flexibel en geeft meer ruimte op uw bureau.

Hoe werkt dat in praktijk?

  • Zoek de DisplayPort (DP) van uw apparaat
  • Verbind deze poort met de DisplayPort-input van uw monitor. Nu is uw eerste scherm aangesloten
  • Koppel nu de DisplayPort-output met de DisplayPort-input van de tweede monitor. Op die manier kunt u ook aanvullende schermen aansluiten

Tussen de monitoren loopt steeds één korte kabel. Op deze manier vermijdt u bedrading op het bureau en heeft u ook geen docking, hub of splitter nodig die allen ruimte innemen.

Docking stations, port replicators en verloopkabels

Met een overeenkomende verbinding kan ook de laptop bijvoorbeeld door middel van een HDMI aansluiting op meerdere monitoren worden aangesloten. Helaas is dat niet de makkelijkste optie omdat u de kabels moet ontkoppelen wanneer u verplaatst of klaar bent met werken, en vervolgens weer in moet pluggen wanneer uw werkdag start.

Werkvloer dockingstation

Heeft u ruimte op uw bureau? Dan biedt een docking station, port replicator of USB-Hub hier de oplossing.Deze apparaten maken het eenvoudig om uw laptop aan te sluiten op meerdere monitoren maar ook aan bijvoorbeeld uw muis of toetsenbord. Vaak kunt u door middel van één handeling alles verbinden. Soms is het ook mogelijk om gebruik te maken van een verloopstekker met verschillende aansluitingen.

Let wel op of de docking compatibel is met uw device. Veel dockings zijn namelijk niet geschikt voor Apple devices.

Met deze oplossingen heeft u het gemak van een desktop, en tegelijkertijd de draagbaarheid van een laptop. Het is ideaal voor de mobiele professional.

Hulp nodig?

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op zodat we samen op zoek kunnen naar de beste oplossing voor uw probleem!

Neem contact op

Deel op social media:
  Feedback