Werken met meerdere beeldschermen; wij helpen je op weg
Zoeken
Zoeken
Dit moet je weten over het werken met meerdere beeldschermen

Dit moet je weten over het werken met meerdere beeldschermen

Dit moet je weten over het werken met meerdere beeldschermen

Onze accountmanagers staan dagelijks in contact met hun persoonlijke klanten. Welke vragen komen wij veel tegen en hoe kunnen we daarmee helpen? Vandaag bespreken we een onderwerp waar ik als senior accountmanager veel vragen over krijg; het werken met meerdere beeldschermen. Bij Aces Direct werken we -bijna- allemaal met twee schermen naast elkaar. Hoe werkt dat en wat heb je nodig?

Niet alleen gamers, maar ook zakelijke gebruikers ontdekken het gemak van een opstelling met meerdere monitoren. Het kan productiviteit verhogen en brengt overzicht in jouw digitale werkzaamheden. Hoe werkt dit in de praktijk?

Wat moet je weten?

werken met twee beeldschermen

Grafische hardware

Voor je naar onze webshop klikt om meerdere monitoren te bestellen is de eerste vraag of de hardware van jouw pc meerdere monitoren ondersteunt. Kijk eerst naar de aansluitingen op jouw apparaat. Hoeveel grafische poorten (VGA, DVI, HMDI, DisplayPort en Thunderbolt.) zijn er aanwezig? Welke van deze ondersteunen jouw monitoren?

Geïntegreerde grafische kaart

Als je apparaat geen aparte videokaart heeft, zie je waarschijnlijk niet meer dan twee grafische aansluitingen. Tegenwoordig hebben de meeste moederborden een geïntegreerde grafische unit. In de meeste gevallen zijn deze geschikt voor het werken met twee schermen. Bij meer schermen kan je apparaat het moeilijk krijgen.

  • Hoewel het mogelijk is om op meerdere poorten meerdere apparaten in te pluggen in zowel uw moederbord als in grafische kaart kan dit ten koste gaan van prestaties. Dan zie je bijvoorbeeld vertraging op je beeldschermen. Niet ideaal.

Meerdere poorten per grafische kaart

Heeft je grafische kaart meerdere poorten? Ook dan kan je deze niet altijd tegelijk gebruiken. Veel oudere Nvidia kaarten zijn bijvoorbeeld niet in staat om meer dan twee monitoren te benutten op één kaart. Ondanks dat er meer aansluitingen aanwezig zijn.

  • Controleren of het met jouw kaart kan? Zoek de naam van je kaart op (Control Panel > Device Manager > Display Adapters) en google de setup die je gaat gebruiken. Bijvoorbeeld: “Nvidia GTX 770 drie monitoren”.

Extra grafische kaart aanschaffen

Ondersteunt jouw grafische kaart het aantal poorten en schermen dat je nodig hebt? Zo ja, perfect, zo niet, wellicht moet je dan een extra grafische kaart aanschaffen om de grafische kracht bij elkaar te krijgen die je nodig hebt.

Voor je dit doet moet je natuurlijk eerst kijken of er genoeg plek is in jouw PC-kast en of er open PCIe slots zijn. Het is ook belangrijk te controleren of je Power Supply Unit het extra stroomgebruik aankan. Voor laptops kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een externe grafische kaart of naar een andere oplossing zoals een docking station kijken. Hier komen we later op terug.

Grafische productfamilie

Let erop dat de grafische kaart minstens uit dezelfde productfamilie komt als je huidige grafische kaart. Dan kan je deze eenvoudig verbinden door middel van SLI (Nvidia) of Crossfire (AMD) techniek. Technisch gezien kun je de kaarten door elkaar gebruiken. Maar in de praktijk levert dit meer problemen dan voordelen op.

werken met dubbel beeldscherm

Hoe sluit je de monitor aan?

Je apparaat is nu volledig in orde. Je hebt de juiste kabels. Dan moet je de monitor nog fysiek aansluiten.

  • Sluit een stroomkabel aan op de monitor (en in het stopcontact)
  • Sluit de videokabel aan op de monitor en verbind deze aan je computer of laptop
  • Indien je gebruik maakt van een VGA of DMI kabel en je de speakers van de monitor wilt gebruiken, heb je ook een audiokabel nodig
  • Zoek de ‘input source’ optie op jouw monitor, daar kan je selecteren welk type kabel je gebruikt, dus VGA, DVI, HMDI of Displayport
  • Jouw monitor is nu klaar voor gebruik

Daisy chaining

Meerdere monitoren aansluiten met één kabel vanaf het apparaat? Monitoren en apparaten met DisplayPort technologie maken dit mogelijk. Daisy chaining is het verbinden van meerdere monitoren met een computer via een DisplayPort ketting-opstelling tussen de monitoren. Er is maar één kabel op je computer aangesloten, dat maakt je flexibel en geeft meer ruimte op jouw bureau.

Hoe werkt dat in praktijk?

  • Zoek de DisplayPort (DP) van jouw apparaat
  • Verbind deze poort met de DisplayPort-input van jouw monitor. Nu is je eerste scherm aangesloten
  • Koppel nu de DisplayPort-output met de DisplayPort-input van de tweede monitor. Op die manier kan je ook aanvullende schermen aansluiten

Tussen de monitoren loopt steeds één korte kabel. Op deze manier vermijd je bedrading op het bureau en heb je ook geen docking, hub of splitter nodig die allen ruimte innemen.

Docking stations, port replicators en verloopkabels

Met een overeenkomende verbinding kan ook de laptop bijvoorbeeld door middel van een HDMI aansluiting op meerdere monitoren worden aangesloten. Helaas is dat niet de makkelijkste optie omdat je de kabels moet ontkoppelen wanneer je verplaatst of klaar bent met werken, en vervolgens weer in moet pluggen wanneer jouw werkdag start.

Werkvloer dockingstation

Heb je ruimte op jouw bureau? Dan biedt een docking station, port replicator of USB-Hub hier de oplossing.Deze apparaten maken het eenvoudig om jouw laptop aan te sluiten op meerdere monitoren maar ook aan bijvoorbeeld je muis of toetsenbord. Vaak kan je door middel van één handeling alles verbinden. Soms is het ook mogelijk om gebruik te maken van een verloopstekker met verschillende aansluitingen.

Let wel op of de docking compatibel is met jouw device. Veel dockings zijn namelijk niet geschikt voor Apple devices.

Met deze oplossingen heb je het gemak van een desktop, en tegelijkertijd de draagbaarheid van een laptop. Het is ideaal voor de mobiele professional.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op zodat we samen op zoek kunnen naar de beste oplossing voor jouw probleem!

Neem contact op

Deel op social media