De voordelen van Mobile Device Management
Zoeken
Zoeken
De voordelen van Mobile Device Management

De voordelen van Mobile Device Management

De voordelen van Mobile Device Management

Wat is Mobile Device Management (MDM) en waarom komt deze term steeds vaker bovendrijven? Als Solution Advisor Mobility merk ik dat deze vraag de afgelopen jaren steeds terugkomt. Zelf denk ik dat de vraag misschien alweer achterloopt. 

De afgelopen tien jaar vond er een explosie van mobiele apparaten op de werkvloer plaats. Veel van onze collega’s gebruiken een smartphone of tablet op de werkvloer als aanvulling op hun laptop of desktop. Pas de laatste jaren komt er meer bewustwording over de data die zich op die toestellen bevindt. Wie heeft welke data op welk apparaat en wat gebeurt er als zo’n apparaat kwijtraakt of gehackt wordt? Met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) nog vers in het geheugen zoeken veel bedrijven en de markt een oplossing en vinden deze deels in MDM. Zonder MDM kun je eigenlijk niet aan AVG voldoen. Je kunt niet aantonen dat je er alles aan gedaan hebt je data veilig te houden.   

Wat is MDM? 

MDM is een centrale oplossing voor het beheer van alle mobiele apparaten in een organisatie. Denk daarbij aan het centrale beheer van software(updates en upgrades), gebruikersrechten, instellingen en security.  

Door gebruik te maken van een MDM oplossing kan een organisatie bijvoorbeeld apparaten softwarematig opdelen in een privé en zakelijke omgeving. Op die manier kunnen keuzes van de gebruiker in het privé gedeelte geen gevolgen hebben voor de data op het zakelijke gedeelte. Daarnaast gebruiken veel organisaties MDM oplossingen om bijvoorbeeld bij verlies of diefstal de apparaten op afstand te vergrendelen of data te wissen. 

Mobile Device Management geeft organisaties weer controle over hun eigen data op alle mobiele toestellen binnen het bedrijf. 

Wat zijn de ontwikkelingen binnen MDM? 

Veel mensen denken bij MDM aan security. Toch zie ik en ACES Direct als organisatie meer kansen. Door gebruik te maken van MDM en automatische enrollment oplossingen werk je als organisatie niet alleen veiliger maar ook efficiënter.  

Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van nieuwe smartphones voor je organisatie. Nu start vaak een beheerafdeling die toestellen één voor één, ze maken verbinding met wifi, downloaden de MDM applicatie etc. Dat hele proces duurt makkelijk tien minuten. De apparaten krijgen de nodige updates en instellingen en gaan vervolgens door naar de juiste collega. Een tijdrovend proces. Automatische enrollment maakt dit proces efficiënter  

Wat is automatische enrollment? 

Automatische enrollment zorgt voor een automatische koppeling tussen serienummers van apparaten en de organisatie. Hierdoor kan het apparaat meteen naar de eindgebruiker. Die zet hem aan, maakt verbinding met wifi en de rest gaat vanzelf. Het apparaat neemt de instellingen over op de manier waarvoor de organisatie gekozen heeft. Dat is niet alleen gemak, het is ook veiliger. Menselijke fouten zijn nagenoeg uitgesloten. 

EMM is de volgende stap

Tot dusver heb ik het vooral gehad over MDM, toch heb ik het zelf steeds minder over MDM en steeds vaker over Enterprise Mobility Management (EMM). EMM is het grote plaatje, we hebben het over de volledige set aan processen, mensen en technologie met  als doel het managen van mobiele devices, draadloze netwerken en aanverwante services. Volgens Gartner moet een EMM oplossing voldoen aan drie voorwaarden.  

  • Een veilige datacontainer bieden 
  • Mogelijkheid tot content pushen naar apparaten 
  • Gebruikers via een veilige verbinding toegang geven tot een back-end met data 

We kijken nu vaak alleen maar naar bijvoorbeeld mobiele telefonie. Onze smartphones zijn steeds veiliger maar op een laptop zetten we alleen antivirus software. Gek als je bedenkt dat op die laptop meestal nog meer data staat dan op de smartphone.  Daar moeten we ook steeds vaker gebruik maken van beheermogelijkheden op afstand zoals bijvoorbeeld een datawipe en applicatie- en document management. 

Omgekeerde wereld 

Waar we zien dat laptops vaak wel antivirus software hebben en geen andere vorm van dataprotectie is het bij smartphones andersom. Zo’n twintig procent van de organisaties gebruikt inmiddels een vorm van MDM maar pas 2 of 3 procent van de apparaten is voorzien van endpoint bescherming. Gelukkig zien we dat ook daar langzaam een verschuiving plaatsvindt.  

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Neem contact met mij op om samen uw data nog veiliger te maken, via paul.van.erp@acesdirect.nl of 013 762 19 25.

 

Deel op social media