Ontrafel het netwerk; wie gaat online?
Ontrafel het netwerk; wie gaat online?

Ontrafel het netwerk; wie gaat online?

Ontrafel het netwerk; wie gaat online?

Tilburg, 2 mei 2016 - De wildgroei aan mobiele apparaten op de werkvloer lijkt door te gaan. Veel mensen hebben tijdens werktijd een smartphone of tablet mee. ACES Direct, Solution Advisor netwerken, Stijn van Grunsven kijkt in het heden en de toekomst. Is dat veilig en praktisch al die toestellen op je netwerk?

“Er komen steeds meer mobiele apparaten op bedrijfsnetwerken bij. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een eigen smartphone, tablet of laptop. Mensen werken graag op die apparaten. Ze kennen ze al van thuis. Al die apparaten vereisen een andere manier van omgang. Een smartphone van het bedrijf moet je anders behandelen dan een privé smartphone. Ondanks dat ze beiden met je netwerk verbonden zijn.”
 

Bring your own device

“Veel bedrijven willen toegang voor die apparaten wel faciliteren. Ze weten alleen nog niet goed hoe ermee om te gaan. De veiligheid  van het netwerk gaat omlaag en wordt het daarnaast onnodig langzaam. Collega’s hoeven geen slechte bedoelingen te hebben maar een smartphone met virus kan vergaande gevolgen hebben.”
 

Baas in eigen netwerk

“Als bedrijf moet je de baas over je eigen netwerk zijn. Je moet er niet aan denken dat al je vertrouwelijke gegevens op straat liggen? Met een open wifi weet je niet wie er gebruik maakt van je netwerk. Je komt wel eens gemeentehuizen tegen met open wifi. Als je kwade bedoelingen hebt kun je daar als hacker met je laptop gaan zitten, inloggen en je gang gaan. Niet helemaal de bedoeling lijkt me.“
 

Registreer netwerkgebruikers

“Zorg dat iedereen zich moet registreren voor het netwerk. Collega’s kunnen dan gewoon met hun eigen bedrijfslogin inloggen op het netwerk. Vervolgens ken je een rol toe aan elke gebruiker gebaseerd op functie. Zo krijgt een developer een ander soort toegang op zijn laptop dan een communicatiemedewerker. Je kunt er ook voor kiezen om die developer op zijn smartphone minder toegang te geven. Je personaliseert je hele netwerk. Dat houdt het veilig.”
 

Bezoekers binnenlaten

Ook voor bezoekers moeten er natuurlijk oplossingen zijn. Je kunt het tegenwoordig niet meer maken om geen internet voor gasten te hebben. Je kunt een portal creëren waarbij ze de naam van een collega opgeven. Die collega krijgt dan een melding om toestemming te geven. Vervolgens kan de bezoeker het netwerk –met beperkte toegang- benutten. Je weet altijd wie op je netwerk zit.
 

Kwaliteit boven kwantiteit

“Er zijn veel oplossingen om je netwerk veilig te houden. Voor elk bedrijf is er wel een oplossing op maat te bedenken. Naast veiligheid is het nodig om de druk op je netwerk te ontlasten. Denk aan quality of service oplossingen. Je zorgt ervoor dat bepaalde programma’s meer of minder data kunnen benutten. Je stelt bijvoorbeeld in dat Skype op volle snelheid werkt en Youtube op smartphones alleen als er er voldoende bandbreedte beschikbaar is. Zo krijgen alle noodzakelijke programma’s voorrang en wordt de druk op je netwerk lager.”

Deel op social media
  Feedback