Surface Pro op de werkvloer
Surface Pro zakelijk gebruiken?

Surface Pro zakelijk gebruiken?

Surface Pro zakelijk gebruiken?

Een tijd geleden kreeg ik de kans om bij ACES Direct een aantal maanden te werken met een Surface Pro zoals in mijn eerste blog te lezen is. Sinds vorige maand is de nieuwe generatie Surface apparaten te koop. Hoe is het om met een 2-in-1 laptop te werken in een kantooromgeving?

Uit eigen ervaring weet ik dat het voor veel mensen in de marketing, communicatie of journalistieke branche herkenbaar is: de laptopverhuizing. Van meeting naar meeting of interview met een laptop onder de arm. Maar waarschijnlijk is dit niet alleen in “onze branche” veel voorkomend. De gemiddelde manager zal tegen hetzelfde fenomeen aanlopen. Maar ook iemand in sales die veel onderweg is wil zo weinig mogelijk gewicht met zich meedragen.

Specificaties
Op de specs van het apparaat ga ik tijdens dit verhaal niet uitgebreid in. Ik wil het er vooral over hebben hoe het apparaat zich bewijst in de gemiddelde kantooromgeving. Omdat het voor veel mensen wel belangrijk is kunt u ze hieronder bekijken. De Surface Pro waar ik mee werkte, gebruikt een Intel Core i5-7300, 2.60 GHz processor, heeft 8GB RAM en 256GB SSD.

Zoals in dit overzicht hierboven te zien is, is er voor bijna ieder type gebruiker een passend apparaat te vinden. Staat er toch niet tussen wat u zoekt? Kijk dan eens naar een anders apparaat in de Surface lijn zoals de lichte Surface Go of de Surface Laptop 2

Ready for takeoff

Voor mij werkte het apparaat perfect en vloog het mijn werkdag door. Als notoir tabjesverslaafde kon ik moeiteloos meer dan 15 tabs openen, ondertussen Spotify laten spelen, wisselen tussen een Excel en Word bestand en ondertussen op Microsoft Teams een gesprek voeren.

Er was geen vertraging bij het wisselen tussen mijn tabs of programma’s. Wanneer ik mijn eigen thuislaptop aan dit soort activiteiten blootstel wordt hij al snel iets langzamer, gaat de accu razendsnel leeg en wordt hij warm met een blazende ventilator als gevolg. Bij de Surface Pro had ik hier geen last van. Het gebeurde regelmatig dat ik mijn werkdag doorkwam zonder de magnetisch oplader in te klikken.

Hallo Windows

De nieuwe Surface Pro modellen zijn voorgeïnstalleerd met Windows 10. Waar sommige laptops en tablets nog wel eens bloatware aan boord hebben, maakt de Surface Pro gebruik van een vrijwel clean install.

Daarnaast maakte Windows Hello mijn werkdag weer net iets aangenamer. Deze gezichtsherkenning maakt gebruik van de ingebouwde infrarood camera van de Surface Pro. Op die manier maakt Microsoft het mogelijk om in te loggen met “je gezicht” in plaats van een traditioneel wachtwoord. Vooral op dagen met veel rondlopen is het prettig om niet elke keer een lang wachtwoord in te moeten voeren bij het ontgrendelen. Meestal werkt Windows Hello naadloos en ben ik ingelogd voor ik het in de gaten heb.

Werken met een Surface Pro

Het werken zelf bevalt mij prima. Als content marketeer ben ik veel bezig met het schrijven of aanpassen van teksten en het kleine toetsenbord stelde me eigenlijk geen seconde teleur. Waar andere kleine laptops met ditto toetsenborden nog wel eens frustratie oproepen wegens knopplaatsing, heb ik bij de Surface Pro nergens last van.

De stylus in combinatie met het touchscreen vult dit perfect aan. Ik merk dat ik door de aanwezigheid van een goed werkende stylus veel minder gebruik van mijn muis maak en efficiënt navigeer op het apparaat. Met een klik of dubbelklik op de pen open je de notitieblok of agenda waardoor het eenvoudig en snel werkt om bijvoorbeeld notities te maken met diezelfde stylus. En niet onbelangrijk voor vergeetachtige mensen, de pen is magnetisch en klik je eenvoudig vast aan je Surface Pro.

Mis ik iets? Als ik iets moet noemen is het een gebrek aan USB-C poort om met de bij ons kantoor aanwezige dockings te werken. Maar ook op mijn Surface Pro scherm kon ik prima werken. Daarnaast zijn er ook speciale docking opties voor de Surface Pro. En de komende jaren kan ik ook met mijn displayport ingang vooruit.

Heb ik een 2-in-1 of “normale” laptop nodig ?

Zoals te lezen is beviel het mij de afgelopen periode goed om met een 2-in-1 laptop te werken. Maar wanneer maakt u de keuze voor een 2-in-1 als de Surface Pro of wanneer kiest u beter voor een “normale” laptop?

1. Heeft u behoefte aan een groot touchscreen?
Wanneer u behoefte heeft aan een groot aanraakbaar scherm is de keuze voor een laptop met touchscreen logischer. De Surface Pro beschikt over een 12.3 inch scherm. Sommige laptops hebben zelfs met 17 inch een touchscreen. Wellicht kunt u kiezen voor een Surface Book 2 die wel een 15 inch variant heeft.

 

2. Gaat u het apparaat gebruiken om te tekenen of voor notities?
Zo ja, dan is de Surface Pro perfect voor u. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit op een laptop te doen. Maar de meeste apparaten kunt u niet volledig plat op tafel leggen om te tekenen of notities te maken. Daarnaast is de drukgevoelige Surface Pen heerlijk om mee te werken.

 

3. Gaat u zware applicaties draaien?
Voor doorsnee werktaken is de gemiddelde 2-in-1 meer dan afdoende. Wanneer u werkzaam bent in de grafische industrie zijn er wellicht betere keuzes. Voor veeleisende video editors of 3D modelers zijn er betere keuzes op de markt. 

Deel op social media