Vrouwen en IT; match of no-go?
Vrouwen en IT; match of no-go?

Vrouwen en IT; match of no-go?

Vrouwen en IT; match of no-go?

IT, is dat geen mannenwereld? Het antwoord is -helaas- simpel: ja. Volgens cijfers van het UWV is bijna driekwart van de werkenden binnen de IT-sector mannelijk. De afgelopen jaren daalde het percentage vrouwen nog verder. Vandaag is het internationale vrouwendag. Hoogste tijd om “onze” dames een stem te geven. Hoe is het om te werken in die mannenwereld?

Op dit moment zijn 21 van onze 91 collega’s vrouwelijk. HR manager Moniek is blij met dat groeiende aantal. “Toen ik hier begon waren er maar drie vrouwen. Inmiddels zijn de verhoudingen iets bijgetrokken. Die extra vrouwen zijn goed voor de dynamiek op de werkvloer.” Het ziet er inmiddels imposant uit. Al die ACES Direct vrouwen op een rij. De meesten afkomstig uit een andere sector dan IT. Hoe voelt dat op de werkvloer?

Mannenwereld
“Het bevalt me wel, dat werken tussen al die mannen” zegt Sales Operation Specialist Daniek. “Voor ik hier begon, werkte ik bij een uitzendbureau. Driekwart vrouw; daar was ik al snel klaar mee.” Volgens haar zijn mannen op de werkvloer directer en opener dan vrouwen. Moniek denkt dat het aan de manier van omgang ligt. “Veel mannen lopen minder lang met emoties, zo blijft er niks onder water borrelen.”

Bewijsdrang
Sales Operation Specialist Daphne heeft wel de indruk dat vrouwen zichzelf extra moeten bewijzen in deze wereld. “Ze zijn het niet gewend, een vrouw in het team. In het begin zijn ze sceptisch. Weet zo’n dame wel iets van techniek? Maar dat is van korte duur. Gewoon die eerste deur intrappen en jezelf bewijzen. Dan verdwijnen die twijfels als sneeuw voor de zon.”

Tech geeks
Ondanks de lovende woorden over een open en directe sfeer is dat voor veel mensen niet het eerste waar ze aan denken bij een IT-bedrijf. Volgens Moniek heerst in de buitenwereld een stoffig beeld van de IT-wereld. “Mensen uit mijn omgeving vragen wel eens hoe het is tussen al die in zichzelf gekeerde tech mensen. Ken je die nerd-outfits van carnaval? Dat beeld heerst bij mensen. Soms gaat het zo ver dat ik foto’s laat zien. Het is geen saaie bedoeling in de IT. Het is juist leuk en vlot. Het is één van de meest dynamische branches.”

Snelle wereld
Wat vinden ze dan zo leuk aan werken in IT? Het antwoord is unaniem: de snelheid. Volgens Business Analyst E-commerce Silvia is de branche continu in beweging en geeft dat veel ruimte voor vernieuwing. “Ik dacht dat het saai zou zijn. Maar ik hou van de snelheid. Daarnaast moet ik toegeven dat ik -net als bijvoorbeeld Daphne- een gadgetfreak ben, dat past perfect.”

Hololenzen en 3D-printers
Ook al hebben ze van nature niet allemaal diezelfde tech-passie. De meesten zijn toch gegrepen door het “IT-virus“. Grafisch designer Brenda vindt het leuk om al die nieuwe producten langs te zien komen. “Ik lees echt alles rondom IT. Het is heel mooi om die vernieuwende producten hier langs te zien komen. Hololenzen, 3D-printers en de nieuwste laptops. Je ziet de toekomst voorbij razen.”

Afwisseling
De vrouwen van ACES Direct raden het aan; zo’n baan in de IT. Marketeer Lilian is het met Moniek en Daniek eens dat het open en directe karakter een groot voordeel is. “Geen onzin en weten waar je aan toe bent. Dat moet wel anders loop je al snel achter de feiten aan.” Moniek vult aan dat binnen IT veel groeimogelijkheden zijn. “Functies volgen elkaar snel op en zijn breed. We doen binnen een functie niet specifiek één ding. Vrouwen die van een dynamische omgeving houden en taken kunnen jongleren moeten zeker voor de IT kiezen.”

Deel op social media
  Feedback