3D printing

De best passende 3D-printer voor het Stanislas College

De best passende 3D-printer voor het Stanislas College

Erwin van de Biezen“Leveranciers die alleen een product leveren zijn er genoeg. Dat is niet voldoende. Ik zocht de best passende 3D-printers voor het Stanislascollege. Daar is kennis voor nodig. Vanaf het eerste contact had ik een goed gevoel bij ACES Direct. Van de juiste printer uitzoeken tot en met het bijscholen van docenten. ACES Direct nam het hele traject op zich. Die kennis en service: dat is wat ik fijn vind aan de samenwerking met ACES Direct.”

Erwin van de Biezen – docent Stanislascollege

Van hobbyprinters naar professionele 3D-printers

Na de eerste stappen met 3D-printers zocht het Stanislascollege naar verdere professionalisering. De middelbare school was op zoek naar een partner die het traject van A tot en met Z overnam. ACES Direct hielp het Stanislascollege met dit traject.

Wensen van het Stanislascollege:

  • Toekomstbestendige –onderhoudsarme- 3D-printers
  • Kennis
  • Training
  • Volledige trajectverzorging. 3D printing

Stanislascollege: 3D-printen in het onderwijs

Het Stanislascollege is niet zomaar een school. Het is het enige Jezuïetencollege in Nederland. Jezuïetenscholen hanteren de Ignatiaanse pedagogiek in hun benadering naar leerlingen en medewerkers binnen de school. Het gaat daardoor bij de Delftse school niet alleen om leren uit boeken. De totale ontwikkeling van leerlingen staat centraal.

Gian Carlo 3D printing

Een van de belangrijkste speerpunten van het Stanislascollege is, leren door ervaren. Door leerlingen zoveel mogelijk te laten ervaren met verstand en hart wordt leren volgens de school een belevenis. In de visie van het Stanislascollege doen leerlingen nieuwe inzichten zoveel mogelijk zelfstandig op. Op die manier proberen zij hun leerlingen te boeien en motiveren.

“Wij zijn bezig ons hele onderwijs te moderniseren. Grote open lokalen. Vloeiende lessen. Weg van steeds diezelfde routines. Het is voor docenten ook niet motiverend om jaar in jaar uit hetzelfde project met techniekleerlingen te maken. Een ontwikkeling als 3D-printen maakt ons lesmateriaal veel dynamischer. Je leert creatief, anders en zelfstandig denken. Dat is niet alleen goed voor de leerlingen maar ook voor ons als docenten.” Erwin van de Biezen

Uitdagingen

Na de eerste stappen met 3D-printers was Het Stanislascollege op zoek naar nieuwe 3D-printers. Docent Erwin had inmiddels al ervaring met de printers maar zocht naar de volgende stap. Hij zocht niet alleen een –betere- printer maar ook naar kennis en ontzorging. Wat was de juiste printer voor het Stanislascollege? Solution Advisor 3D-printing Gian-Carlo Sterken ging samen met de contactpersoon voor Educatie Pim Orbons aan de slag.

“Toen wij in contact kwamen met Stanislas hadden ze al ervaring met 3D printen. Ze waren er vroeg bij. Die printers waren al vier jaar oud. In de tussentijd is er veel verandert. Waar ga je dan verder? De eerste vraag is niet welke printer schaf ik aan maar wat wil ik bereiken met 3D-printen?” Gian-Carlo Sterken


De juiste stappen: een oplossing op maat

Jeroen StabelACES Direct investeerde al in een vroeg stadium in kennisopbouw over 3D-printen. Volgens Manager Solutions Jeroen Stabel betaalt die kennis zich uit in cases als deze. “In 2016 leidde die investering niet voor niets tot een nominatie voor de Computable Awards. De onafhankelijke Jury prees ACES Direct voor zijn positie als 3D-kenniscentrum en de uitgebreide oplossingen voor scholen op dat gebied. Kennis die perfect inzetbaar is om klanten als het Stanislascollege op maat te helpen.”

Samen met de school gingen Pim en Gian-Carlo op zoek naar wat de school nodig had. “Uit onze gesprekken met het Stanislascollege bleek dat ze bijvoorbeeld een printer zochten die minder onderhoud nodig had. Ze wilden naar een professionele autonome 3D-printer. Maar ze zochten meer dan alleen een printer. Ze zochten ook service en kennis. Want hoe ga je die mooie nieuwe 3D-printer straks gebruiken?” aldus Pim

De keuze voor de juiste printers was volgens Gian-Carlo snel duidelijk. De Hyvision Cubicon Single. “Dat is een printer met autokalibratie, verhitte bouwkamer, HEPA filter en een printbed dat geen handwerk nodig heeft (geen lijm, geen plakband) de onderdelen laten bij afkoelen automatisch los. Perfect voor de omgeving waarin het Stanislas in werkt. De school was ook meteen enthousiast.”

Het Stanislascollege kreeg tijdens de levering van de eerste 3D-printer een kennissessie voor docenten. Gian-Carlo liet de docenten zien hoe de printer werkt maar ook hoe ze de 3D-printer in kunnen zetten. “In twee trainingen probeerde ik leerkrachten te laten begrijpen wat de magie van 3D printen is. Maar ook wat je doet bij een storing? Daarnaast gaat het vooral om wat ze over kunnen brengen op hun leerlingen. Ik vind het mooi om te zien hoe enthousiast de docenten waren. Ik ben dan op mijn beurt blij dat ik ze mag begeleiden met hun eerste stappen in de 3D-print wereld.”

3D printing Gian Carlo

Volgens Erwin was dat laatste ook heel belangrijk. “Voor ons gaat een ontwikkeling als 3D-printen niet om het eindproduct. De weg naar het eindresultaat interessanter. Leerlingen en docenten leren op een nieuwe –creatieve- manier denken. Ik heb nu niet alleen twee mooie printers maar ook een enthousiast team en dat was precies de bedoeling.”

Ook op zoek naar een 3D-printoplossing op maat? Solution Advisor 3D-printing Gian-Carlo helpt u graag op weg. U kunt contact opnemen met Gian-Carlo via : gian-carlo.sterken@acesdirect.nl of telefonisch op 013 762 19 06.

  Feedback