De Duynsberg zingt | Aces Direct

De Duynsberg zingt

De Duynsberg zingt

22-04-2015 - Het Oranje Fonds organiseert ieder jaar de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Maar liefst 1,5 miljoen mensen hebben de afgelopen tien jaar 40.000 klussen geklaard. Ook in Tilburg worden de handen uit de mouwen gestoken. Of, in het geval van de Tilburgse IT-leverancier ACES Direct, de heupen soepel gedraaid met de oude van dagen in de Duynsberg. Directeur Tom Coehorst: "Aan het eind van de dag pinken zowel de ouderen als wij wel even een traantje weg."

Het is het achtste jaar dat ACES Direct meehelpt met NLdoet. De Duynsberg staat voor de tweede maal op het programma. Een groep van zo'n vijftien medewerkers van de IT-leverancier is enthousiast in de weer met de ouderen. De gemiddelde leeftijd ligt hoog vandaag: "Er zijn zelfs een aantal dames de honderd jaar gepasseerd", vertelt Tom.

Van de westermarkt in de drup
"Vanochtend zijn we gaan wandelen. Het was koud, maar gelukkig waren er mutsen, dekens en handdoeken in overvloed", stelt Tom gerust. "De ouderen mochten kiezen of ze naar het wandelbos, de Westermarkt of het tuincentrum wilden. Op de terugweg werden we getrakteerd op een stortbui van jewelste. Iedereen was nat en had het koud. Eenmaal binnen hebben we de ouderen dus snel afgedroogd en zijn we bij de verwarming gaan zitten. Voor de lunch stond er een frietkar voor de deur, dus de friet, kroketten en frikadellen warmden iedereen weer goed op."

Laagdrempelig vrijwilligerswerk
Als directeur van ACES Direct zet Tom groot in op maatschappelijk verantwoord ondernemen: "Dat vinden wij erg belangrijk. Dagelijks zetten we in op een goede werkomgeving, zowel voor de medewerkers van ACES Direct als voor de leefomgeving. We doen graag iets terug voor de maatschappij. Zo faciliteren we dagen als deze, waardoor onze medewerkers op een laagdrempelige manier met vrijwilligerswerk in aanraking komen. Ze krijgen er geen vrije dag voor terug, dus ze doen het écht om de ouderen hier een leuke dag te bezorgen. Dat geeft mij een goed gevoel."

Tilburg zingt eat your heart out
Na Tilburg Zingt introduceert ACES Direct Duynsberg Zingt. Een flink aantal liederen uit een warm verleden komen voorbij. De ouderen zingen dan ook nog moeiteloos mee met Johnny Jordaan, Tante Leen, Wim Sonneveld, The Ramblers en meer van dat nostalgisch erfgoed. Terwijl ACES Direct-medewerker Robin de geluidsinstallatie opbouwt, smeert collega Mike zijn stembanden alvast. "Ik moet de fans dadelijk van me afslaan", glimlacht Mike, die in het dagelijks leven accountmanager is.

Niet ouwehoeren
Het is de eerste keer dat Mike meedoet met NLdoet. "Ik had toch niets anders te doen", lacht hij breeduit. "Maar serieus, het leek me leuk om de oudere mensen op te fleuren. Doordeweeks spreek ik de hele dag met zakelijke klanten, dan is dit net even een andere doelgroep. Ik ben met een dame naar de Westermarkt gelopen, ze was er al jaren niet meer geweest. Toen het op de terugweg zo hard begon te regenen, schrok ik wel even. Maar ze riep: 'Gewoon doorlopen, niet ouwehoeren'. Dat vind ik prachtig."

'Vroeger was ik een sopraan'
Mevrouw Bogaers geniet met volle teugen van de dag. Duynsberg Zingt begint bijna en ze smeert haar stembanden alvast met een advocaatje. "Het is ontzettend gezellig om met de vrijwilligers op pad te zijn. En nu lekker zingen. Vroeger had ik een prachtige stem, ik was een echte sopraan. Maar ik ben nu wel een octaaf gezakt', zegt de charmante mevrouw Bogaers met een knipoog. De dansvloer begint inmiddels al aardig vol te lopen en de bejaarde dames staan in de rij voor een dansje met Tom.

Het afscheid valt zwaar
Alle ouderen die in het verzorgingstehuis van de Duynsberg verblijven zijn alleenstaand. Bij sommige van deze mensen komt er vrijwel nooit familie over de vloer. "Dat maakt een dag als vandaag extra bijzonder", zegt Tom. "Als je de hele dag met iemand optrekt, raak je gehecht aan elkaar. De tijd gaat razendsnel en voordat je er erg in hebt, is de dag alweer voorbij. Dan is het 's avonds moeilijk om afscheid te nemen. Zowel mijn collega's als ik pinken dan wel even een traantje weg. En dat geldt ook voor de ouderen."

Bekijk het artikel in Quats Magazine.

  Feedback