printtechnieken

3D print technieken

3D print technieken

De 3D printtechniek is dus al zo’n 25 jaar geleden ontwikkeld, maar pas de laatste jaren is deze zo sterk verbeterd dat het mogelijk is om relatief eenvoudig mooie en functionele producten te maken. Dit heeft de markt in een rap tempo doen groeien.

Een 3D printer bouwt een object laag voor laag op. Elke techniek doet dat op zijn eigen manier en elk soort techniek is bovendien geschikt voor een specifieke grondstof. De ene printer kan werken met meerdere grondstoffen, de ander is zo gespecialiseerd dat slechts één materiaal geschikt is. Wanneer u wilt gaan 3D printen is het dus zeer belangrijk om een goede techniek te kiezen die het beste past bij het soort objecten dat u wilt gaan printen.

Diverse 3D printtechnieken:


Multi Jet Modeling
De Multi Jet Modelling techniek (MJM) bouwt een object op uit dunne lagen was. Het proces vertoont sterke overeenkomsten met inktjet printen. Ontwerpers gebruiken breekbare modellen die gemaakt zijn met Multi Jet Modeling vooral om complexe vormen te visualiseren.

Selective Laser Sintering
Bij Selective Laser Sintering (SLS) smelt een CO2-laser laag na laag een poeder tot een vast product. De toevoertafel duwt het sinterpoeder omhoog, terwijl de tafel met het object erop naar beneden zakt. Zo vormt zich laagje voor laagje een product.

Fused Deposition Modeling
Fused Deposition Modeling (FDM), ook Fused Filament Fabrication (FFF) genoemd, is een techniek waarbij een draadvorming kunststof contour na contour op elkaar gelegd wordt om zo het product op te bouwen. FDM is zeer maatnauwkeurig omdat er geen vervorming optreed door verhitting.

Stereolithography
Stereolithography (SLA) is een techniek waarbij een laser laag voor laag de gewenste vorm projecteert op een vloeibaar hars. Na het laseren van de contour zakt het platform een laagdikte naar beneden en vloeit er een nieuwe laag hars waaruit de volgende contour gelaserd kan worden.

Digital Light Processing
Digital Light Processing (DLP) is een 3D printtechniek waarbij een vloeibare polymeer laag voor laag op een platform wordt gelegd en door UV-licht wordt uitgehard. Daar waar nodig wordt het product ondersteund door kunststof materiaal. Met de DLP techniek is het mogelijk modellen te maken van een ‘rubberachtig’ materiaal, maar ook harde en zachte kunststofsoorten behoren tot de mogelijkheden.

Zcorp
Zcorp is de enige 3D printtechniek die het mogelijk maakt om modellen in meerdere kleuren te printen. De Zcorp voorziet een poeder van bindmateriaal en kleur. Vervolgens legt de printer de poeder laag voor laag neer, zodat er een mooi gekleurd product verschijnt. De geprinte objecten zijn zeer bros na de productie en worden vaak nabewerkt met een hars. Dat geeft ze meer sterkte. Zcorp wordt met name veel gebruikt voor het maken van zichtmodellen en maquettes.

Poeder printen
Selective heat sintering (SHS)[26] wordt gebruikt voor thermische plastics. Selective laser sintering (SLS) Selective laser melting (SLM), Electron-beam melting (EBM), Laser Powder Forming (LPF) en Direct metal laser sintering (DMLS) zijn allemaal technieken waarbij een laser met hoog vermogen gebruikt wordt om onder andere metaalpoeder te smelten in de printkop. De laser kan via spiegels, maar ook glasvezel worden gestuurd. De verdeling van het metaalpoeder is te regelen via de zwaartekracht, maar ook met een inert gas.


Meer informatie over 3D printtechnieken.

Bekijk ons 3D printers assortiment. Wilt u meer weten over de verschillende technieken van 3D printen? Of wilt u graag advies over het soort techniek dat het meest geschikt is voor uw specifieke situatie? Onze 3D printing specialist geeft u graag een complete uitleg en helpt u bij het maken van de juiste keuze op het gebied van 3D printen, zowel in software als in de keuze voor de printer zelf. Neem daarom vooral contact op voor meer informatie of een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.
  Feedback