uitleg 3D printen

Wat is 3D printen?

Wat is 3D printen?

3D printen is een manier van produceren die al in 1983 is bedacht, Chuck (Charles W.) Hull had in dat jaar het het idee op papier gezet om laag voor laag hars te verharden met een laser. Deze manier van 3D printen heet ook wel stereolithografie (SLA). Hij heeft deze techniek verder ontwikkeld en zo heeft 3D Systems een arsenaal aan verschillende 3D printers en is de grootste speler wat betreft 3D printen.

Fused Deposition Modeling (FDM)
Niet veel later kwam Scott Crump die de basis heeft gelegd voor Fused Deposition Modeling (FDM), een techniek waarbij een verhitte spuitmond laag voor laag plastics op elkaar legt. Stratasys het bedrijf wat na 3D Systems de grootste speler is op de 3D print markt.


Zuinige en effectieve manier van produceren
De behoefte naar 3D printen is ontstaan door de wens naar een zuinige en effectieve manier van produceren. In plaats van de traditionele manieren zoals spuitgieten en verspanen (materiaal ontnemen middels CNC of andere technieken), is het uitgangspunt nu materiaal toevoegen uit het niets. Dit wordt ook wel Additive Manufacturing genoemd. 3D printen is de algemeen aangenomen term geworden, die verschillende voordelen biedt als lage opstartkosten, personalisatie, decentrale productie en natuurlijk geen verspilling van materiaal.

3D printproces

Alle technieken beginnen bij een digitale 3D bouwtekening die naar de 3D printer wordt gestuurd, nadat een speciale (slicer) software de 3D bouwtekening in laagjes heeft gesneden. In de meeste gevallen draait het om een .stl bestand. Zodra het bestand is geanalyseerd op eventuele fouten of gaten, want een 3D bestand moet waterdicht zijn om te kunnen printen, kan het gestuurd worden naar de printer via netwerk, USB direct of bijvoorbeeld via een USB stick.


Meer informatie over 3D printing

U bent op zoek naar de 3D print oplossing in uw situatie? Ik ondersteun graag in uw zoektocht, gebaseerd op uw wensen en eisen stellen we de best passende oplossing samen. Neem contact op voor meer informatie of een geheeld vrijblijvend gesprek waarin we dieper ingaan op de (on) mogelijkheden van 3D printing.
  Feedback