Het verschil tussen Intel Core I3, I5 en I7
Zoeken
Zoeken
Het verschil tussen Intel Core I3, I5 en I7

Het verschil tussen Intel Core I3, I5 en I7

Het verschil tussen Intel Core I3, I5 en I7

Dat een processor essentieel is voor computers weten de meeste mensen. Veel pc’s en laptops hebben een Intel i-serie processor: Core i3, Core i5, Core i7. Welke Core i heeft u nodig?

Zo’n 80% procent van de nieuwe desktops maken gebruik van een Intel processor. Op zoek naar een nieuwe computer? Grote kans dat u een PC op het oog heeft met een Intel processor.

Processorkern

Elke core is eigenlijk een zelfstandige processor. Een computer kan ook met één kern werken. Het is als één hand gebruiken om je toetsenbord en muis te bedienen. Het werkt wel. Maar het gaat een stuk sneller als het tegelijk kan. Dat is wat de meerdere kernen doen. Ze sturen meerdere processen op hetzelfde moment aan.

 • In de regel geldt: hoe meer kernen hoe soepeler de processor multitasking aankan.

Cache size

De cache size gaat over de hoeveelheid data die een processor kan opslaan. Het voordeel een grotere cache? De processor hoeft minder op het RAM te wachten. Dus kan hij sneller rekenen.

 • Grotere cache = grotere dataopslag = betere prestaties bij sommige programma’s.

Hyper threading

 • Zorgt ervoor dat een processorkern niet één maar twee taken tegelijk kan verwerken.

Wat is Turbo Boost?

Ooit wel eens “The Fast and the Furious’ gezien? De eindstreep is in zicht. Helaas ligt de tegenstander voor en de motor zit aan het maximale vermogen. Wat nu? De NOS/Turbo knop indrukken en de race winnen!

Meer rekenkracht
Dat is ongeveer hoe u de Turbo Boost kunt zien. Zodra de computer aan het limiet van zijn rekenkracht zit, vraagt hij om extra kracht. De Turbo Boost verhoogt vervolgens de kloksnelheid van een of meerdere kernen tijdelijk. Het gevolg? Een sneller verwerkte rekentaak.

 • Tijdelijke rekenkrachtboost bij zware belasting

Welke Core i heb ik nodig?

Nu heeft u een begrip van de belangrijkste basisbegrippen op het gebied van Intel Processoren voor desktops. Maar we hebben beloofd het simpel te houden. Wat is -in de regel- het verschil tussen een Core i3, Core i5 of Core i7 processor?

We verdelen de serie op basis van het type gebruiker:

 • Intel Core i3: Standaard processor voor gemiddelde gebruikers
 • Intel Core i5: Voor actief computergebruik is er de i5, een betere processor dan de i3
 • Intel Core i7: Voor zwaar computergebruik: de i7

Core i3
Het best geschikt voor ‘lichte’ gebruikers. Alleen van plan om over het internet te browsen, tesktverwerken en mailen? Kies dan voor een Core i3. Een snellere variant kan natuurlijk ook. Maar heeft u die echt nodig?

Voor welke soort gebruik?

 • Internetten
 • Mailen
 • Tekstverwerken

Core i5
Dit type gebruiker is dagelijks veel bezig op zijn computer. Wilt u meerdere programma’s en vensters tegelijk openen en gebruiken? Kies dan voor deze variant.  

 • Voor de fanatiekere multitasker en meer-eisende gebruiker

Core i7
In bepaalde systemen kan een i5 effectiever zijn. Maar als vuistregel kunt u aannemen dat voor de "high-end" gebruiker een i7 de beste keuze is.

 • Veeleisende programma’s gebruiken
 • Multitasking: veel programma’s tegelijk gebruiken
 • Snelheid

Het zal u niet verbazen dat deze opsomming een versimpeling is van de feiten. Hopelijk helpt het in de zoektocht naar de verschillen tussen Intel Core i3, Core i5 en Core i7. Toch vragen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter, Linkedin, e-mail of telefonisch: 013-7621800

Deel op social media