Moederbord kopen | Aces Direct

Moederbord kopen? Lees onze tips

Moederbord kopen? Lees onze tips

Zoals de naam doet vermoeden is het moederbord de kern van het apparaat. Dit hart zorgt voor verbinding tussen de aanwezige componenten: grafische kaarten, processors, harde schijven en meer. Ga je een moederbord kopen? ACES Direct helpt je graag bij het vinden van het juiste moederbord. Lees hier onze tips

Zakelijke laptop pagina divider

Wat is een moederbord?

Het moederbord in een pc of laptop bestaat uit een printplaat met daarop geïntegreerde onderdelen die essentieel zijn voor computergebruik of aansluitingspunten. Denk hierbij aan de processor, videokaart en het intern geheugen (RAM).

Ook de harde schijf en eventuele schijfspelers worden via een kabeltje aan het moederbord bevestigd. Het is steeds normaler dat een groot deel van de essentiële onderdelen zich al op het moederbord bevinden.

Het formaat van een moederbord

Moederborden zijn er net als alle onderdelen van een personal computer, in alle soorten en maten. Een uitgebreid moederbord kopen is niet altijd noodzakelijk. Afhankelijk van het gebruiksdoel.

Een gebruiker die de pc alleen gebruikt voor weinig eisende werkzaamheden, zoals administratie en surfen kan het prima af met een eenvoudig apparaat. In de regel geldt dat hoe lager de eisen, hoe meer er gebruik gemaakt kan worden van de on-board onderdelen.

On-board
Hieronder vallen bijvoorbeeld de grafische kaart, netwerkkaart, geluidskaart en in sommige gevallen zelfs de processor. Een ander voordeel is dat er vaak weinig of geen extra koelers nodig zijn, dat levert een stillere computer op. En wie voor deze keuze gaat heeft natuurlijk ook maar weinig ruimte nodig om het moederbord in te bouwen in een computerkast.

Veeleisende gebruikers
Hoe meer iemand van zijn werkstation eist, hoe specifieker de onderdelen moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan meer intern geheugen, een uitgebreide videokaart en veel koelers om te zorgen dat de componenten niet te heet worden.

Langere levensduur
Deze keuze heeft weer als gevolg dat de onderdelen niet kant-en-klaar op het moederbord geleverd kunnen worden. Een moederbord kopen met veel aansluitmogelijkheden behoort dan tot de opties. Deze producten hebben ook als voordeel dat ze een langere levensduur hebben en de genoemde onderdelen eventueel makkelijk vervangbaar of upgradebaar zijn.
Zakelijke laptop pagina divider

Processor en socket

Op sommige moederborden zit de processor al bij aanschaf gemonteerd. Bij veel modellen is dat niet het geval. Als je een moederbord koopt moet je weten welke socket zich op het moederbord bevindt. Welke processor op welk moederbord past is afhankelijk van deze socket. Dit is het verbindingspunt tussen de daadwerkelijke processor en het moederbord, het aansluitsysteem als het ware. Dit aansluitingspunt bevindt zich op het moederbord.

Welke socket?
De processors passen niet allemaal op dezelfde socket. Dat komt omdat ze vaak een specifiek aantal pinnetjes aan de onderkant hebben. Een processor van AMD zal bijvoorbeeld niet passen op een socket van Intel en andersom. Als de gebruiker een bepaalde processor op het oog heeft, is het raadzaam uit te zoeken op welke socket deze aangesloten kan worden.

Een ander voorbeeld: stel dat je een moederbord met een LGA 1156 socket aanschaft. Daarop kunnen processors met 1156 pins aangesloten worden, onder meer de Intel Core i3 (500) en Core i7 (800). Alle andere processors passen dus niet. Een complete lijst met mogelijkheden valt vaak te vinden op de site van de fabrikant van het moederbord of de processor.

Chipset

De chipset is het hart van de computer, vaak gemaakt door bedrijven zoals Intel of nVidia. Dit onderdeel bepaalt min of meer met welk soort RAM-geheugen en welke processors het moederbord probleemloos overweg kan. Ga je een moederbord kopen dan zorgt de keuze van een bepaalde chipset voor het moederbord er automatisch voor dat bepaalde processoren en/of RAM-geheugen niet meer te combineren vallen. Belangrijk om te weten voor je een moederbord koopt.

Noord en zuid
Een chipset bestaat uit een noordelijke en zuidelijke brug, die allebei hun eigen taken afhandelen. De noordelijke brug (northbridge) regelt de taken van de videokaart, het interne geheugen en de processor. De zuidelijke brug (southbridge) houdt zich bezig met de harde schijf, usb-apparaten, geluidskaart, netwerkkaart en wanneer aanwezig seriële en parallelle poorten.

Intern geheugen

Hoeveel intern geheugen een moederbord kwijt kan hangt af van het aantal geheugensloten. Vervolgens bepaalt het besturingssysteem hoeveel van dit geheugen daadwerkelijk gebruikt kan worden. In de regel geldt dat 64-bitsbesturingssystemen een veel groter limiet hebben dan de 32-bitsvariant.

Types RAM
Welk type RAM geheugen er wordt gebruikt hangt af van welke chipset er op het moederbord aanwezig is. De capaciteit drukt men uit in GB en kloksnelheid. Hoe meer hoe beter, geldt in dit geval. Het intern geheugen kan men eenvoudig zelf uitbreiden of vervangen met een simpel kliksysteem op het moederbord.

DDR
De geheugenreepjes bevatten zogeheten Double Data Rate (DDR) en kenmerken zich door aan beide kanten chips te hebben die data verwerken. Elke generatie van deze geheugenrepen wordt met een getal aangeduid: DDR1, DDR2, DDR3 en DDR4. Dan zijn er nog verschillen in fysieke grootte, wat te maken heeft met het doelapparaat waar het interne geheugen in gebruikt gaat worden.

We onderscheiden deze soorten:

  • SO-DIMM, kleine geheugenreepjes die vaak terug te vinden zijn in laptops en kleine office-pc’s.
  • DIMM, de gangbare geheugenrepen die in de meeste servers, werkstations en personal computers gebruikt worden.

Hoe nieuwer de chipset op het moederbord, hoe groter de kans dat er een nieuwer en sneller geheugentype gebruikt kan worden of zelfs vereist is voor een optimale werking. Logischerwijs is het voor een computer die veel rekenwerk gaat verrichten raadzaam om veel en snel intern geheugen te steken, een pc voor standaardgebruik volstaat vaak met het minimumvereiste.

divider

Videokaart

In veel gevallen heeft het moederbord al een grafische kaart on-board. Deze heeft voldoende capaciteit om simpele dingen weer te geven op een gematigd tempo.

Beeldbewerking
Bij werkzaamheden waar veel met beeldbewerking wordt gedaan of in het algemeen veel beelden weergegeven moeten worden zijn deze kaartjes niet voldoende.

Let op aansluitingen
Er zijn diverse fabrikanten op de markt die videokaarten afleveren. Ook hierbij is het weer belangrijk om te weten welke aansluitingen het moederbord heeft en waarvoor de videokaart gebruikt gaat worden.

Resolutie
In de regel geldt dat gebruikers die op een hoge resolutie werken en veel programma’s gebruiken waar veel met beeld gedaan wordt, baat hebben bij een grafische kaart met veel geheugen en een hoge kloksnelheid. Naar behoefte kan dit in verhouding met het gebruiksdoel naar beneden bijgesteld worden.

Bekijk al onze Videokaarten

divider

Geluidskaart

De meeste moederborden hebben een geluidskaart on-board. Deze biedt voldoende mogelijkheden om standaardgeluiden via een digitale verbinding goed over te brengen naar geluidsdragers.

Welk soort aansluiting?
Let bij een moederbord kopen op de soorten aansluitingen. Dit kunnen simpele speakers of een koptelefoon (jack-aansluiting) zijn. Pas wanneer er beroepsmatig veel met geluid gewerkt wordt of wanneer er analoge aansluitingen nodig zijn, zoals in een studio, is het raadzaam om te investeren in een aparte geluidskaart die voldoet aan de specifieke wensen.

Bekijk onze geluidskaarten

divider

Harde schijf

Doorgaans bevinden zich standaard twee aansluitingen voor een harde schijf op het moederbord. Harde schijven zorgen er niet alleen voor dat er data bewaard kan worden, ze zijn ook voor een deel verantwoordelijk voor de snelheid van het besturingssysteem.

HDD en SSD
Een oude schijf die een relatief laag toerental heeft kan minder data per minuut verwerken dan een nieuwe HD met een hoog toerental of flashgeheugen. We onderscheiden twee soorten harde schijven: HDD en SSD.

HDD
Een HDD heeft als belangrijkste eigenschap dat deze goedkoper is aanschaf. Meer MB’s en GB’s per euro, om het zo maar even uit te drukken. In het verleden waren dit IDE-schijven met een parallelle aansluiting, tegenwoordig zijn het seriële schijven. Deze slaan de data op een vaste, ronde schijf op middels een draagarm, een constructie die een klein beetje te vergelijken valt met een platenspeler. Ze zijn vaak groter en zwaarder dan hun SSD-broertjes.

SSD
De SSD-schijven bewaren hun data in flash-geheugen. Dat is een stuk sneller in gebruik maar kost verhoudingsgewijs ook iets meer. Een hoger bedrag per MB of GB dus. Het voordeel is dat deze schijf geen bewegende, draaiende delen bevat en een kortere zoek- en laadtijd heeft dan een HDD. Een gebruiker merkt deze winst in de prestaties. Bijvoorbeeld met opstarten en het laden van zware programma’s.

Bekijk onze harde schijven

Zakelijke laptop pagina divider

SATA 1, 2 en 3 harde schijven

De snelheid van de schijven wordt uitgedrukt in MB’s per seconde. De eerste generatie seriële schijven (SATA) heeft een snelheid van 150MB/s, de tweede generatie 300MB/s en de derde generatie 600MB/s. De schijven zijn backwards compatible, wat zoveel betekent als