SSD kopen? Lees onze tips | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

SSD kopen? Lees onze tips voor zakelijke gebruikers

SSD kopen? Lees onze tips voor zakelijke gebruikers

Een solid-state drive(SSD) is een data opslagapparaat voor jouw computer. Jarenlang was de traditionele hard disk drive (HDD) de standaard voor computeropslag. Maar we komen steeds meer de term SSD tegen. Wat is een SSD? Waarom zou je een SSD kopen? En waar moet je op letten bij het zakelijk kopen van een SSD? Wij zochten het voor je uit!

Een HDD werkt met een draaiende metalen schijf. Elke keer als je computer data nodig heeft, maakt een klein naaldachtig component contact met het deel van de schijf waar jouw data staat. De delen van de HDD zijn constant in beweging.

Een SSD staat stil. Deze manier van opslag slaat data in blokken op. Als de computer data nodig heeft zegt de SSD simpelweg: "hier is de data". Een versimpelde uitleg maar het geeft weer dat werkwijze van een SSD directer en efficiënter is.

Voordelen van SSD

Hoe merk je het verschil tussen een SSD en HDD? Snelheid; het grootste voordeel van een SSD tegenover een HDD. Zoek je naar een manier om je computer sneller te maken? Een SSD kopen kan dat voor je doen.

Wat is het nadeel van een SSD kopen?

Je hebt voor hetzelfde geld minder opslagruimte dan bij een HDD. Een SSD van 120GB zal ongeveer evenveel kosten als een HDD van 2TB. Gelukkig maken cloud opslagdiensten en streaming diensten een opmars zodat je dit verschil minder voelt. Voor de doorsnee gebruiker zal de opslagruimte op een “basis” SSD voldoende zijn.

 • Sneller opstarten
 • Applicaties starten direct
 • Je kunt sneller documenten opslaan en openen
 • Bestanden kopiëren of dupliceren gaat sneller
 • Hogere prijs voor zelfde opslagcapaciteit als HDD

Zakelijke laptop pagina

Voor wie is een HDD geschikt

 • Enthousiaste multimedia gebruikers en zware downloaders: Mensen die veel met multimedia werken. Die hebben veel ruimte nodig.
 • Budget kopers: SSDs zijn te duur voor budget PC kopers.
 • Ontwerpers en ingenieurs: Editing software vergt veel van je schijf. Het is goedkoper een HDD te vervangen dan een SSD.
 • Gemiddelde gebruikers: De gemiddelde gebruiker is een randgeval. Download je veel grote bestanden? Kies dan voor een HDD.

Voor wie is SSD geschikt

 • Road warriors: Mensen die veel onderweg zijn. Onderweg wil het nog wel eens gebeuren dat je laptop een stootje krijgt. Misschien staat je laptop nog niet uit als je hem snel dichtklapt. Een SSD kan hier -vanwege het gebrek aan bewegende delen- beter mee omgaan.
 • Speed demons: Voor mensen met deadlines, de mensen die altijd onder druk werken of weinig geduld hebben. Geef wat extra geld uit aan een SSD. Jouw apparaat en applicaties starten sneller.
 • Ontwerpers en ingenieurs: Oké we zeggen net dat je een harde schijf nodig heeft. Maar een SSD kan het verschil betekenen tussen twee opdrachten of vier per dag afmaken.

Zakelijke laptop pagina

Hoe kan jij voor een lage prijs toch met SSD werken?

Ongeacht de grootte van jouw SSD, gaat deze nooit de datacapaciteit van een HDD in een gelijke prijsklasse verslaan. Vereis je meer opslagruimte van een SSD dan je financieel kunt veroorloven? Wil je een SSD kopen, veel opslagruimte en minder betalen? Er zijn ook alternatieven.

Tassen

Externe HDD

Gebruik naast je SSD een externe HDD om jouw grote bestanden op te slaan. Een externe schijf is vaak de makkelijkste oplossing. Ze zijn tegenwoordig steeds lager van prijs en ook in hoge capaciteit beschikbaar. Kijk ook eens naar externe HDD die je naast USB 3.0 ook kunt verbinden met andere poorten zoals Firewire 800 en Thunderbolt of USB-C. Dit geeft je de zekerheid van comptabiliteit met toekomstige technologie.

Batterij

Cloud opslag

Niet genoeg aan een externe HDD? Je kunt overwegen een deel van jouw bestanden in de cloud op te slaan. Er zijn veel opties en aanbieder (navragen welke aan JW. Welke service je gebruikt hangt uiteindelijk af van jouw wensen, budget en persoonlijke voorkeur.

Sleeves

Hybrid Drives and Dual-Drive systemen

Sommige hardwarefabrikanten zoals Samsung of Seagate bedachten dat wanneer je een paar gigabyte aan flash chips toevoegt aan een HDD je een hybride schijf krijgt. Op die manier zou je de grote capaciteit van een HDD combineren met de snelheid van een SSD voor de prijs van een normale HDD.

Tassen

Roadwarriors

Het flash geheugen van een Hybrid werkt als buffer voor bestanden die je vaak gebruikt. Op die manier kun je sneller opstarten. De schijven zijn duurder dan de normale versies en moeilijker in gebruik. Ze werken het beste voor mensen die veel onderweg zijn, veel opslag nodig hebben en snelle opstarttijden willen behouden.

Batterij

Dual drive

In een systeem met een dubbele schijf installeert de fabrikant een kleine SSD waarop het operating system en programma’s draaien. En een grote HDD voor het opslaan van bestanden. Hierbij is het belangrijk om te letten op de capaciteit van de SSD. Windows zelf neemt veel ruimte in beslag. Er moet plek overblijven voor andere programma’s. Het is mogelijk om Windows op een SSD van 16GB te installeren maar dan heb je weinig ruimte over. Voor intensief gebruik is het beter een SSD van minimaal 120 GB aan te houden.

Sleeves

SRT

Er is ook nog een manier om een SSD en Harde schijf softwarematig te combineren. Bijvoorbeeld door middel van de Smart Response Technology van Intel. SRT gebruikt SSD om het systeem te versnellen. SRT werkt in het algemeen met SSD van 8GB tot en met 20GB. Maar omdat dit niet voor opslag is maar systeemversnelling heb je geen last van de lage opslagcapaciteit.

Tassen

Nadeel dual drive systemen

Aan de andere kant, jouw PC zal ruimte nodig hebben voor twee schijven, een eis dat sommige laptops en kleine-form-factor desktops zullen uitsluiten. De SSD en jouw systeem motherboard zullen ook de caching technologie moeten ondersteunen zodat dit vorige scenario kan werken.

 • De opslagcapaciteit van een HDD
 • Snelheid van SSD
 • Geen extra opslagcapaciteit
 • Systeemsversnelling
 • Grotere apparaten
 • Niet alle apparaten zijn geschikt

Zakelijke laptop pagina

Hoe koop je de juiste SSD

Er is veel keuze. Zoveel keuze dat het moeilijk kan zijn het juiste merk of type SSD voor je te vinden. Waar moet je op letten voor een goede zakelijke SSD?

Alle SSD’s zijn snel en voelen als een upgrade in snelheid tegenover een HDD. Wanneer je een product aanschaft met minder opslagruimte tegen een hogere prijs is het nog belangrijker dat je het juiste product koopt. Hoe vind je dan een kwalitatief hoogstaande SSD? Dit is waar je op moet letten.

De juiste SSD kiezen

Het kiezen van de juiste solid-state drive is niet lastig, maar het proces kan overweldigend zijn met zoveel verschillende merken. In dit gedeelte laten we zien waar je op moet letten wanneer je een drive kiest.

Alle SSD's zijn snel, en zullen als een grote upgrade voelen van een HDD. Maar we willen ook betrouwbare hardware. Dit zijn de belangrijke kwaliteiten om op te letten tijdens het kopen van een SSD:

 • Hoge maximum snelheden: Maximale leessnelheden zijn ongeveer rond 400 MB/sec en max schrijf snelheden zijn 300MB/sec (dat is megabytes per seconde).. Een beetje sneller of langzamer maakt niet echt een verschil.
 • Goede daadwerkelijke snelheden: In de praktijk haalt niet elke SSD constant de maximumsnelheid. Gelukkig geven veel online reviews speed test resultaten. Zoek naar reviews van de SSD die je op het oog heeft. Als de testen een schrijf en lees snelheid van ongeveer 2/3e van het maximum laten zien kan je ervan uitgaan dat het goed is.
 • SATA III Support: De meeste SSDs gebruiken de Serial ATA (SATA) interface. Maar niet alle fabrikanten gebruiken de laatste versie en dit kan de prestaties van je SSD limiteren. SATA I data brengt data over op 1.5 Gbps, SATA II op 3.0 Gbps, en SATA III op 6 Gbps. Om datasnelheid te garanderen werkt de SSD met voorkeur met SATA III. Zo niet, dan werken SATA III-bekwame SSD nog steeds maar benut je de schijf niet optimaal.
 • ECC memory: Error-correcting code (ECC): het zorg ervoor dat jouw SSD de mogelijkheid heeft om datafouten te detecteren en corrigeren. Zo blijf je niet zitten met onbruikbare data op je schijf. Een SSD met ECC geheugen is betrouwbaarder.

Zakelijke laptop pagina

NAND Type

Het type NAND dat wordt gebruikt in een SSD is belangrijk. Maar wat is NAND? NAND is een type flash geheugen. NAND heeft weinig energie nodig om data op te slaan of behouden. Apparaten zoals digitale camera’s, USB flash drives, smartphones, en SSDs gebruiken NAND flash geheugen voor opslag.

NAND valt tussen verschillende types: single-level cell (SLC), multi-level cell (MLC), eMLC, , Redundant Array of Independent NAND (RAIN) en de nieuwe 3D vertical NAND (3D V-NAND).

SLC

Een type high-performance NAND flash geheugen dat duurder is dan andere types om te ontwikkelen. SSDs met NAND geheugen chips hebben nooit massale aandacht gehad vanwege hoge per-GB prijzen. Ze worden vooral gevonden in zakelijke SSDs.

MLC

Tijdens de laatste jaren was MLC dé solid state schijf keuze voor ontwikkelaars. Hoewel dit type langzamer is dan SLC geheugen is de productie veel goedkoper.

eMLC

Een type MLC NAND die gericht is op licht zakelijk gebruik of intensief dagelijks gebruik. Heeft hogere schrijf/herschrijf uithoudingsvermogen dan MLC, maar lagere dan SLC. De prijs is voordeliger dan SLC.

 • Voordeel: Snelle performance, beter uithoudingsvermogen
 • Nadeel: Hogere prijs
 • Voordeel: Lagere prijs
 • Nadeel: Langzamere performance
 • Voordeel: Lagere kosten dan SLC, sneller dan MLC
 • Nadeel: Hogere prijs dan MLC, gaat minder lang mee dan SLC

TLC

Een type MLC ontwikkeld voor budget SSD kopers. TLC flash memory heeft lagere schrijf/herschrijf waarden dan MLC.

RAIN

Veel gebruikers kennen de term RAIN NAND niet, omdat maar weinig SSD gebruik maken van RAIN NAND flash memory. Veel gebruikers kennen wel de term RAID, of Redundant Array of Independent Disks. Rain is een gelijkwaardig concept aaneen RAID configuratie, maar dan op SSDs. Zonder in te gaan op de technische details, RAIN NAND is ontwikkeld om hogere betrouwbaarheid en uithoudingsvermogen te waarborgen.

3D V-NAND

In plaats van horizontale flash memory cellen heeft V-NAND technologie vertical memory cellen. Om in analogieën te spreken, beeld je een buurt voor. Traditionele MLC SSDs stellen een buitenwijk voor met veel één of twee verdieping huizen. V-NAND is een buurt met veel hoge appartement gebouwen. Voor de koper geeft V-NAND veel opslag capaciteit zonder een dramatische prijsverhoging.

 • Voordeel: Lagere prijs dan MLC
 • Nadeel: Prestaties iets lager dan MLC
 • Voordeel: Betere betrouwbaarheid
 • Nadeel: Hogere kosten
 • Voordeel: Grotere opslag capaciteit, lageree prijzen
 • Nadeel: Prestaties zijn gelijk aan TLC SSD en iets langzamer dan MLC

Memory Controller

NAND flash memory cellen werken niet in een vacuüm binnen SSD. Elke SSD heeft een controller chip die de data op de memory cells beheert. Deze chip communiceert met andere componenten op de computer zoals het moederbord en andere data opslag apparaten. Geheugen controllers hebben een belangrijke functie binnen de SSD. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan het schrijven en lezen van data. Vanwege deze kenmerken kan het type memory controller een impact hebben op de betrouwbaarheid het uithoudingsvermogen en andere externe kenmerken.

Wat is een goede memory controller?

Het bepalen van de beste memory controller is lastig. Het is goed om fora te lezen of de memory controller even te googlen. Op die manier ontdek je eenvoudig eventuele betrouwbaarheidsproblemen, nodige firmware en bekende comptabiliteitsproblemen.

Wat is de beste capaciteit voor een SSD?

Je ideale SSD capaciteit hangt af van jouw gebruikersscenario. In de huidige markt zitten SSDs tussen de 120 of 128 GB aan de lage kant en tot de 800GB of hoger in het hogere segment. 1 TB SSD bestaan, maar zijn voornamelijk voor datacentra gemaakt. De meeste gebruikers kunnen een tijd vooruit met een SSD rond de 256 GB.

SSD aanbieding

In de webshop van ACES Direct ziet je duidelijk aan het actielogo welke SSD in de aanbieding zijn. Je ziet op diezelfde manier ook welke moederborden nieuw aan ons assortiment zijn toegevoegd. Zo kan je eenvoudig de nieuwste en goedkoopste SSD online kopen.

SSD kopen

Kan je eindelijk de ideale -zakelijke- SSD kopen voor je werkzaamheden? Dan kan je deze eenvoudig online bestellen in onze webshop. Indien de SSD op voorraad is wordt deze al binnen 1 2 werkdagen bezorgd. Heb je toch nog hulp nodig bij het maken van jouw keuze? Neem dan contact op met jouw contactpersoon via 013 762 18 00, de chat of via e-mail.

Bekijk alle SSD's