Tips om de perfecte zakelijke pc te kopen | ACES Direct

Tips om de perfecte zakelijke computer te kopen

Tips om de perfecte zakelijke computer te kopen

Een zakelijke computer kopen vergt aandacht en tijd. Niet alleen zijn er veel verschillende soorten computers. Ook per soort zijn de verschillen groot. Elke situatie vraagt om een ander model, besturingssysteem en accessoires. ACES Direct helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

Een pc kopen met veel rekenkracht? Een groot scherm of toch liever een grote opslagcapaciteit? Of vraagt jouw eisenlijstje om een all-in-one-apparaat? Wij lopen de categorieën en types met je langs. Op die manier krijg je een overzichtelijk beeld van je mogelijkheden en tips om de beste computer voor jouw situatie te kopen.

Soorten zakelijke pc’s

Zakelijke laptop pagina

Netwerkcomputers

De thin clients en blade pc’s worden vaak over het hoofd gezien, letterlijk en figuurlijk. Jammer, want voor veel bedrijven zijn deze computers door hun prijs, eenvoudige onderhoud en afmeting de perfecte oplossing.

Deze netwerkcomputers hebben kleinere afmetingen dan standaard desktopcomputers en zijn meer gericht op de zakelijke markt. Dat houdt in dat lichte programma’s soepel draaien en het beheer vanuit een centrale plek te regelen valt. Wel zo makkelijk voor je systeembeheerders. Het systeem is extra veilig omdat eindgebruikers niet direct wijzigingen kunnen aanbrengen op het systeem. Ook het fysieke onderhoud kan vaak vanuit één plek plaatsvinden.

Een computer kopen voor het gebruik van tekstverwerkers, simpele dataverwerking en andere niet veeleisende werkzaamheden? Dan is het overwegen van een kleine -via de server te beheren- computer de moeite meer dan waard.

Pc

Thin clients

Een Thin client is een kleine computer met minder rekenkracht en onderdelen dan gewone desktopcomputers. Ze worden via de server aangestuurd door een centrale computer maar maken wel gebruik van een eigen besturingssysteem.

Makkelijk te beheren
De thin client kan via de server beheerd worden en is veiliger omdat alleen de toetsaanslagen, scherminfo en bewegingen met de muis verstuurd worden over het netwerk. Een ander voordeel is dat applicaties via de server geïnstalleerd en geüpdatet worden.

Lager hardware- en energieverbruik
Een computer kopen met een laag stroomverbruik zorgt niet alleen voor lagere rekeningen maar is ook beter voor het milieu. Een thin client maakt gebruik van eenvoudige hardware en verbruikt om die reden ook minder stroom dan een volwaardige desktopcomputer.ruiksduur

Lange gebruiksduur
Doordat er in een thin clients weinig hardware aanwezig is gaan ze langer mee. Minder onderdelen houdt in dat er ook minder kapot kan gaan. Een ventilator om te koelen is vaak niet nodig, evenals het upgraden van onderdelen zoals de processor, RAM-geheugen en harde schijf.

 • Goedkoop in aanschaf en onderhoud
 • Minder risico op virusinfectie door eindgebruiker
 • Lange levensduur
Pc

Blade pc’s

“Hoe vind ik een computer die ik kan beheren uit een centrale omgeving?” Deze pc’s bestaan uit meerdere pc modules (blades) in één “chassis”. Het haalt de machines van bureaus af en brengt ze naar een racksetting in je datacenter.

Minder geluid aan je bureau
Omdat de fysieke PC in het datacenter staat heb je minder last van geluid en warmte aan je bureau. Het toetsenbord, beeldscherm en muis plug je in een apparaat dat via TTCP/IP of een directe verbinding contact maakt met de toegwezen blade in het datacenter. Daarnaast is je data en apparatuur veiliger. Als het datacenter in een afgesloten ruimte zit kan de pc niet zomaar opgepakt en meegenomen worden.

Makkelijk in beheer en onderhoud
Het praktisch beheren van de software als van de hardware gaat eenvoudiger. De systeembeheerders kunnen reparaties bijvoorbeeld altijd vanaf dezelfde locatie uitvoeren. En verhuist iemand van bureau? Dan heb je alleen een aanpassing in de software nodig.

 • Makkelijk beheerbare hardware
 • Ruimtebesparing aan het bureau

Zakelijke laptop pagina

Standalone computers

Een computer kopen die geschikt is om zware administratieve werkzaamheden op uit te voeren? Of een desktop kopen die zich beter leent voor grafische programma’s? Een standalone computer is de oplossing.

Deze zijn er in verschillende vormen en maten en hebben vaak specifieke kwaliteiten. Zo is een workstation meer geschikt voor administratieve doeleinden, kan een pc of Mac aangeschaft worden voor design- of rekenwerk en zijn er all-in-one-oplossingen voor wie liever alles in één apparaat heeft.

De standalonecomputers zijn een goede keuze als je op zoek bent naar specifieke oplossingen die net wat meer rekenkracht vereisen.

Pc

Pc

De kasten met daarin alle hardware en veel aansluitingen sieren al decennialang de bureaus van kantoren over de hele wereld. Dat is niet zomaar. Gebruik je veel veeleisende programma’s als AutoCAD of Adobe Illustrator en Photoshop? Dan kan een ‘standaard’ pc uitkomst bieden. Deze krachtige apparaten hebben -afhankelijk van de samenstelling- alles in huis om de boel soepel te laten draaien.

Volledig apparaat
Een computer kopen die aansluit op jouw wensen? Tekstverwerken, ontwerpen, rekenen; de pc kan het allemaal. En mocht er iets missen is dat vaak eenvoudig bij te bestellen en installeren.

Eigen kracht
De pc doet alles op eigen kracht en is niet afhankelijk van een server. Al wil dat niet zeggen dat je, je computer niet op de lokale server aan kunt sluiten.

 • Veelzijdig
 • Krachtig

Bekijk alle pc’s

Mini pc

Mini pc

Zoals de naam al verklapt zijn dit kleine computers. Bij de bouw wordt voornamelijk gelet op de afmetingen. Dat betekent dat deze apparaten niet beschikken over high-end hardware, zoals gewone pc’s dat wel doen.

Klein maar fijn
In deze kleine computers zit echter voldoende rekenkracht om te functioneren als simpele terminal, kantoorcomputer of als industrieel hulpmiddel.

Budgetvriendelijk
Ben je op zoek naar een zakelijke computer tegen een gunstige prijs? De mini pc’s zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan hun grotere broers.

 • Simpele dataverwerking
 • Ideale kantoorcomputer
 • Geschikt voor de industrie

Bekijk alle mini pc’s

Workstation

Workstation

Een desktop kopen die geschikt is voor zware rekenwerkzaamheden, zoals het verwerken van teken- en ontwerpprogramma’s? De naam zegt het al een beetje, dan is het workstation de juiste keuze. Deze apparaten worden specifiek gemaakt voor doeleinden als: AutoCAD, Photoshop en programmeren.

Tekenaars die in 3D ontwerpen hebben voordeel bij een snelle computer. Het renderen van ontwerpen kan soms uren in beslag nemen. Met een workstation kost dat minder tijd. Ook het draaien van meerdere, zware programma’s tegelijk loopt een stuk beter.

Administratie
Zware administratieve programma’s werken vloeiender dankzij de extra rekenkracht van de workstation. Hier danken de computers hun naam ook aan.

 • Zwaar gebruik
 • Specifieke eindgebruikers

Bekijk alle workstations

All-in-one

All-in-one

Een computer kopen die alles in één behuizing heeft? De all-in-one-pc’s bestaan optisch gezien slechts uit één monitor. De hardware is ingebouwd in het beeldscherm. Dit heeft als voordeel dat er op de rest van het bureau alleen een toetsenbord en muis hoeft te staan.

Deze ontwerpkeuze brengt naast voordelen ook wat nadelen met zich mee. De hardware is minder eenvoudig te upgraden of repareren. Simpelweg omdat het allemaal zo gemaakt is dat het perfect in elkaar past en aansluit.

 • Ruimtebesparing
 • Ziet er gelikt uit
 • Moeilijker upgradebaar

Bekijk alle all-in-one pc’s

Zakelijke laptop pagina

Macbooks

Mac

Mac

Sinds de komst van Apple’s iMac G3 zijn de Apple-computers niet meer weg te denken uit onze omgeving Deze lijn van computers kan uiteraard niet ontbreken uit onze tips. Ook op de zakelijke markt heeft de fabrikant een flinke inhaalslag gemaakt. Het Amerikaanse merk staat bekend om zijn duurzame producten, karakteristieke design en stabiele besturingssysteem Mac OS.

Bekijk alle macbooks

iMac

iMac

Een computer kopen die alles kan? De iMac doet het. Deze all-in-one-pc combineert power met een goed beeldscherm. In dit paradepaard verwerkt Apple hoogwaardige processors en veel opslagcapaciteit in een dunne behuizing.

Bekijk alle iMac’s

Mac Pro

Mac Pro

Een Apple Computer kopen voor zwaarder rekenwerk? De Mac Pro is er in een workstation- en servermodel. Dit is de Apple die je aanschaft voor het gebruik van zware grafische programma’s of meerdere applicaties tegelijk.

Bekijk alle macbook pro’s

Mac Mini

Mac Mini

Een compacte computer kopen die geschikt is voor simpele kantoortaken? De Mac Mini is de meest betaalbare kantooroplossing van alle Apple-computers. Daar staat tegenover dat je aan rekenkracht en opties inlevert.

Bekijk alle mini macbooks

divider

Hardware

De hardware bevindt zich zogezegd onder de motorkap. Een computer kopen met de juiste onderdelen is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Hopelijk krijg je dankzij onze tips een beter inzicht in de juiste hardware voor jouw computer. Vooraf dien je te bepalen aan welke eisen de componenten moeten voldoen. Een desktop kopen met veel opslagcapaciteit, een snelle processor of veel intern geheugen? Het is handig om vooraf een idee te hebben wat er zich in een computer afspeelt en welk onderdeel daarvoor verantwoordelijk is. Met deze wetenschap maak je de juiste keuze.

Processor
De processor is een klein stukje hardware dat verantwoordelijk is voor de basisuitvoering en het rekenwerk van programma’s. Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor het kiezen van een goede processor:

 • Kloksnelheid, uitgedrukt in GHz
 • Cachegeheugen, uitgedrukt in MB
 • Kernen, uitgedrukt in cores

Een computer kopen voor zware programma’s of veel rekenwerk vereist dus een snellere processor. Het cachegeheugen slaat een brug tussen het interne geheugen en de processor zelf. In plaats van het RAM-geheugen aan te spreken maakt de processor gebruik van zijn eigen, tijdelijke geheugen. Tot slot de kernen, hoe meer een processor er daarvan heeft, hoe meer programma’s er soepel naast elkaar kunnen draaien. Elk programma zou dan -in principe- gebruik kunnen maken van een andere kern.

Intern geheugen

Deze geheugenrepen bevinden zich middels een sleuf direct op het moederbord. Een computer kopen met veel intern geheugen betekent ook dat deze data over het algemeen sneller verwerkt. Dat merk je vooral bij het draaien van meerdere, zware programma’s. Dit zogeheten RAM-geheugen wordt aangeduid in MB of GB.

Opslagcapaciteit
Het opslaan van ontwerpen, data of andere documenten gebeurt op de harde schijf. Hier bevindt zich ook het besturingssysteem. Je kunt er ook voor kiezen meerdere schijven te gebruiken. Bijvoorbeeld een snellere schijf (SSD) voor het besturingssysteem en een ‘gewone’ voor de data. Een computer kopen met SSD-schijf heeft als voordeel dat deze een hogere lees- en schrijfsnelheid heeft. Hierdoor start de computer snel op en werken je programma’s vloeiender.

Aansluitingen
Gebruik je de computer voor presentaties of werk je veel met USB-sticks of externe harde schijven? Een computer kopen met meerdere van deze aansluitingen is dan een goede keuze. Ook het aantal stekkers voor videokabels, netwerkkabels en audiokabels zijn belangrijk. Dit zijn de meest voorkomende aansluitingen:

 • USB
 • HDMI
 • DVI
 • Netwerk (RJ45)
 • VGA
 • Audio (jack)

Grafische kaart
De grafische kaart, of videokaart bepaalt hoe snel en hoeveel beelden de computer kan weergeven en in welke kwaliteit. Een computer kopen met een zogeheten onboard videokaart levert minder krachtige prestaties op dan de zelfstandige variant. Dat is prima voor basiskantoorgebruik maar minder handig als je dagelijks Photoshop en andere -grafisch- veeleisende programma’s gebruikt. In de regel geldt: hoe hoger de snelheid en het geheugen van videokaart, hoe beter de prestaties zijn. Er zijn verschillende aanbieders op dit gebied, waaronder Nvidia, MSI en AMD.

Besturingssysteem

Windows en Mac OS zijn de twee meest voorkomende besturingssystemen voor computers. Wat de juiste keuze is hangt af van het doel van de pc voor de eindgebruiker. Een computer kopen met Windows heeft als voordeel dat de meeste omgevingen hierop ingesteld zijn en Mac OS kent men vooral uit de grafische industrie.

Windows

Windows

 • Grootste aanbod en compatibiliteit op softwaregebied
 • Meeste mensen kunnen er goed mee omgaan
 • Veel mogelijkheden

Bekijk alle Windows computers

Mac OS

Gebruiksvoorkeur mac

 • Een van de meest stabiele besturingssystemen die er i
 • Werkt zeer intuïtie
 • Zeer virusbestendig

Bekijk Apple computers

Zakelijke laptop pagina

Accessoires

Alleen een computer kopen is niet voldoende om aan de slag te gaan. Een beeldscherm, toetsenbord en muis behoren tot een minimum aan vereiste accessoires om lekker te kunnen werken. Daarnaast kunnen randapparatuur, zoals webcams en speakers benodigd zijn voor het volledig kunnen uitvoeren van jouw functie.

Beeldschermen

Een computer kopen met een groot, klein of aanraakscherm? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel als het lijkt. De grootte, resolutie en de prijs zijn enkele facetten waar rekening mee gehouden moet worden.

 • De prijs wordt vooral beïnvloed door het formaat van het scherm
 • Een breder en groter scherm is niet altijd beter
 • Een hoge pixelresponsetijd is vooral handig bij videobewerking of designwer

Toetsenborden

Het is verleidelijk om een goedkoop toetsenbord aan te schaffen. Een computer kopen zonder een goed keyboard is echter niet aan te raden. Vooral als de eindgebruiker veel moet typen kunnen ergonomie en de keuze tussen een mechanisch en normaal toetsenbord een wereld van verschil maken. Daarnaast zijn er toetsenborden met extra snelknoppen, bijvoorbeeld voor het bedienen van het geluid of om snel te schakelen tussen programma’s.

 • Bij een goede ergonomische houding worden de pols en onderarm ontlast
 • Een mechanisch toetsenbord heeft een zwaardere aanslag dan een gewoon toetsenbord

Muis

Het punt van ergonomie speelt ook bij de muis een essentiële rol. Hoewel een ergonomische muis duurder is voorkomt deze veel klachten. Er zijn diverse modellen met eventuele extra knoppen en opties beschikbaar. Ook voor links- en rechtshandige gebruikers zijn aparte muizen beschikbaar.

Cpu holder

Een computer kopen is stap één en hem op of rond het bureau plaatsen is stap twee. Met een cpu holder plaats je de desktop of mini pc veilig en snel op een handige plek. Aan de muur of hangend onder het bureau.

Webcam

Zakelijk overleg via Skype? Een computer kopen met of zonder ingebouwde webcam? De meeste all-in-one-pc’s hebben al een webcam ingebouwd. Ook los zijn deze beschikbaar in allerlei soorten en maten. Van eenvoudige webcams met standaardkwaliteit tot apparaten die de beelden in full HD versturen en weergeven. Welke keuze je maakt hangt af van de intensiteit van gebruik. Heb je dagelijks meetings via de webcam? Dan is het logischer om voor de hogere kwaliteit webcam te kiezen.

Speaker

Bij bepaalde beroepen is het denkbaar dat de audiokwaliteit goed moet zijn.

Denk maar aan iemand die audio- en videobewerking doet of bij het maken van conference calls waarbij men elkaar goed moet kunnen verstaan. Een computer kopen met een setje goede speakers is dan een vereiste. Simpele geluidsboxen, dolby surround of ingebouwd in de monitor, het is allemaal mogelijk.

  Feedback