Hoe Samsung helpt om de zorg te stroomlijnen | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

Hoe Samsung helpt om de zorg te stroomlijnen

Door: Yannick Mulderink - 29.11.2024

Nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering, bieden oplossingen om de zorg efficiënter te maken en de hoge werkdruk in de sector te verlagen. Met Galaxy AI – met allerlei handige snufjes op de nieuwste generatie devices – levert Samsung een bijdrage aan het verbeteren van de zorg.

De werkdruk in de zorg is al jaren hoog. En met het gestaag stijgende personeelstekort in het achterhoofd (over tien jaar komt de sector zo'n 190.000 medewerkers tekort), loopt die werkdruk de komende jaren alleen maar verder op, zo is de algehele verwachting.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo zetten zorginstellingen steeds vaker automatisering in, bijvoorbeeld om de administratieve druk te verminderen. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden voor zorg op afstand; denk maar aan telemonitoring, waarbij data van patiënten op afstand gemonitord wordt en patiënten in nood contact eenvoudig contact op kunnen nemen. Dat kan helpen om het werk van (thuis)zorgmedewerkers te verlichten. En wie weet staat er wat verder in de toekomst misschien wel een écht op een mens lijkende robot aan het bed.

AI: enorme versnelling

Intussen gaan de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) ontzettend snel, wat ongetwijfeld gaat leiden tot een enorme versnelling als het gaat om digitale transformatie in de zorg. Zo maakt AI snellere en nauwkeurigere diagnose en besluitvorming mogelijk door medische gegevens en beelden te analyseren, wat leidt tot vroegtijdige detectie van ziekten. In de thuiszorg kunnen AI-gestuurde apparaten bijvoorbeeld ouderen monitoren en gezondheidsproblemen vroegtijdig signaleren, terwijl AI-chatbots en virtuele assistenten patiënten op afstand ondersteunen bij triage en geestelijke gezondheid.

Digitalisering en AI zullen het personeelstekort niet gaan oplossen, en sowieso blijft de human touch ook in de zorg uiteraard enorm belangrijk. Maar: alles wat helpt om de werkdruk te verlagen en de kwaliteit van zorg te verbeteren, is vanzelfsprekend welkom.

Samsung Galaxy AI: slimme tools voor de werkvloer

In dat licht is het goed om te weten dat ook een vooraanstaand technologiebedrijf als Samsung momenteel flink aan de weg timmert als het gaat om slimme AI-toepassingen die zorgmedewerkers ontlasten. Samsung levert van oudsher veel apparaten die worden gebruikt door artsen, verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers. Zorgmedewerkers gebruiken de smartphones en tablets van Samsung bijvoorbeeld voor het bijhouden van patiëntendossiers, communicatie met collega's en het beheren van zorgprocessen. 

Zijn nieuwste generatie devices heeft Samsung nu voorzien van Galaxy AI. Deze AI-software omvat een aantal handige hulpmiddelen die het leven van mensen in uiteenlopende sectoren een stuk makkelijker maken. Oók in de zorg.

Slimme spraakherkenning

Een mooi voorbeeld is de nieuwe functie Note Assist. Aan de hand van spraakherkenningstechnologie zet deze AI-tool alles wat je zegt razendsnel om in tekst. Zeker in de zorg is dat natuurlijk een uitkomst. Zorgmedewerkers moeten vaak gedetailleerde rapportages bijhouden of patiëntbesprekingen vastleggen. Een arts of verpleegkundige kan Transcript Assist gebruiken tijdens meetings om automatisch gespreksnotities te genereren en deze vervolgens makkelijk te organiseren en delen met het team. Dit bespaart tijd en voorkomt miscommunicatie.

Persoonlijke tolk

Verder is het in de zorg natuurlijk van belang dat taal geen belemmering vormt voor de communicatie met patiënten die geen Nederlands spreken. Hierbij komt Tolk om de hoek kijken: een persoonlijke ‘tolk’, die alles wat je zegt voorleest in de taal van je gesprekpartner en het ook als boodschap laat zien op je scherm. Daardoor kan een verpleegkundige bijvoorbeeld communiceren met een patiënt in diens moedertaal, bijvoorbeeld Pools of Spaans, zonder een tolk te hoeven inschakelen. Dit zorgt voor snellere en effectievere zorg, zeker in spoedsituaties. Goed om te weten: de Tolk-functie draait op het apparaat zélf. Er worden dus geen data naar de cloud gestuurd. 

Heldere beelden

Nog een voorbeeld: verpleegkundigen of artsen maken vaak foto's van wonden of huidafwijkingen, bijvoorbeeld om snel om een second opinion te kunnen vragen van een collega. De AI-toepassing Photo Assist kan helpen om foto’s helderder en gedetailleerder te maken, met zo min mogelijk ongewenste ruis of slechte belichting. Dit kan helpen om nauwkeuriger te documenteren en betere zorgbeslissingen te nemen.

Maximale beveiliging van gevoelige data

Ten slotte goed om te weten: in alle devices van Samsung zit standaard Samsung Knox ingebouwd. Deze beveiligingsoplossing zorgt ervoor dat gegevens versleuteld worden opgeslagen in een apart compartiment, voor optimale bescherming tegen malware en andere indringers. Via Knox Suite – Samsungs oplossing voor onder meer Mobile Device Management (MDM) – kunnen IT-beheerders alle devices bovendien makkelijk en veilig op afstand beheren. Zo weet je zeker dat gevoelige (patiënt)data nooit op straat komen te liggen. Verder biedt Samsung diverse mogelijkheden om het in- en uitloggen op devices eenvoudig maken, zodat devices snel en efficiënt kunnen worden uitgewisseld.

Meer weten over AI in de zorg?

Je ziet: slimme technologie kan nú al helpen om het werk in de zorg te stroomlijnen en op een heel concreet niveau makkelijker te maken. Erg handig: Galaxy AI kan ook ‘on device’ functioneren, waardoor er dus niet voor alle oplossingen een externe verbinding nodig is. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Galaxy AI voor de zorg, of over de devices van Samsung in het algemeen?

Ik praat je graag bij!

Yannick Mulderink
Yannick Mulderink / Senior Accountmanager