Veilig werken op openbare Wi-Fi netwerken | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

Veilig werken op openbare Wi-Fi netwerken

Door: Aces Direct - 28.09.2018

Van werken op locatie tot even een mail beantwoorden, naast een apparaat, is daar nog iets onmisbaar voor: internet. Gratis Wi-Fi helpt ons vaak op weg maar vormt ook een groot veiligheidsrisico. Dit heb je nodig om veilig te werken op openbare Wi-Fi. 

Lees de voorwaarden 

Je gaat het liefst snel aan de slag en het kan verleidelijk zijn om snel door het welkomstscherm heen te klikken. Let goed op waar je mee instemt. Veel openbare netwerken zijn opgezet om marketingredenen. Je maakt gebruik van de Wi-Fi in ruil voor data zoals een e-mailadres of telefoonnummer. 

In de voorwaarden kun je lezen waarvoor deze bedrijven jouw data gaan gebruiken. Een groot voordeel van de onlangs volledig ingevoerde GDPR; de voorwaarden moeten duidelijker en beknopter zijn. Hierdoor bespaar je behoorlijk wat tijd bij het lezen. Bevallen de voorwaarden niet of heb je geen zin in het achterlaten van je reguliere e-mailadres? Gebruik een alternatief e-mailadres voor dit soort doeleinden. Probeer bijvoorbeeld een mailinator e-mailadres. Bedenk een willekeurig e-mailadres met @mailinator.com. Bijvoorbeeld vliegveldwifi@mailinator. Op de website kun je desnoods de inhoud van de mailbox bekijken. Natuurlijk kun je ook een oud nauwelijks gebruikt persoonlijk mailadres gebruiken.

Let ook op dat je gebruik maakt van het officiële Wi-Fi netwerk van de locatie waar je je bevindt. Vraag het na of zoek borden met de netwerknaam. Hackers staan erom bekend gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken om goedgelovige burgers van hun data te beroven. Zie je een open netwerk wat te perfect lijkt om waar te zijn? Vaak is het dat ook. 

Blijf op veilige websites en apps 

Groen slotje in je browser? Zo’n slotje geeft aan dat je op een beveiligde verbinding werkt. Dit slotje is nog belangrijker wanneer je op een openbare Wi-Fi werkt. Iets belangrijks doen over een onbeveiligde verbinding? Denk er lang over na –en herhaal het gedachteproces nog een keer- voor je iets belangrijks op een onbeveiligde verbinding doet. Zonder dit groene slotje is het namelijk veel makkelijker voor iemand om jouw data te bespieden.

Verbonden via je smartphone? Vaak is je data via een browser veiliger dan andere apps. Een browser heeft ingebouwde checks om na te gaan of er sprake is van een HTTPS verbinding. In principe kan een app een onbeveiligde verbinding accepteren en jouw gegevens delen zonder dat de app of je dit in de gaten heeft.   

Bij een app legt je jouw lot in handen van de developer op het gebied van beveiliging. Hoewel het geen garantie is, kan het lonen om voornamelijk apps van bekende bedrijven te gebruiken. 

Gebruik een VPN 

Een van de weinige -echt- effectieve manieren om data te beschermen op een openbare wifi is een VPN (Virtual Private Network). Veel mensen kennen de VPN vanuit hun privéleven om bijvoorbeeld Netflix inhoud uit Amerika te bekijken. Maar een VPN heeft meer nut dan dat.

Een VPN leidt al het internetverkeer door dedicated encrypted servers. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een gevestigde naam of betrouwbaar bedrijf. We gaan immers al onze data via het bedrijf verwerken. Veel van deze aanbieders hebben inmiddels apps voor laptop of smartphone en zijn eenvoudig in gebruik te nemen.

Extra tips

Download of installeer niets vanaf openbare wifi als het te vermijden is. Zorg daarnaast dat alle software up-to-date is. Op een laptop is het ook verstandig om op te letten of je geen mappen deelt met het netwerk. Meestal vraagt het apparaat dit wanneer je verbinding maakt. Maar een dubbelcheck kan geen kwaad.

Daarnaast is ook verstandig om uit te loggen wanneer je klaar bent op bepaalde websites en uw apparaat te vertellen het netwerk ‘te vergeten’ als je stopt met werken.

Wees bewust van de risico’s

Wat je ook doet. Bedenk dat een openbaar netwerk altijd minder veilig is dan een thuis- of bedrijfsnetwerk. Moet je echt privacygevoelige taken doen? Misschien kan het dan wel even wachten? Misschien kun je alleen voor die specifieke taak via tethering uw mobiele verbinding gebruiken?

Denk goed na voor je ergens een wachtwoord, gebruikersnaam of bankdetails intikt. Het zou zomaar kunnen dat iemand anders hetzelfde netwerk op dit soort data scant.