Barcode Scanner kopen? Lees onze tips en advies | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

Barcode Scanner kopen? Lees onze tips en advies

Barcode Scanner kopen? Lees onze tips en advies

Barcode scanners zijn tegenwoordig makkelijker te gebruiken dan vroeger. De dagen dat u een decoder en verschillende kabels nodig had om uw scanner te laten werken zijn voorbij. Tegenwoordig kunt u een barcode scanner kopen en hoeft u alleen nog de kabel in de scanner en de pc te plaatsen en kunt u aan de slag.

Hoewel de werking van de scanners makkelijker is, zijn er tegenwoordig meerdere opties en varianten om uit te kiezen. Het kiezen van de juiste scanner kan daarom een grote uitdaging zijn als u niet op de hoogte bent van de nieuwste mogelijkheden.

De juiste barcode scanner kopen? Dan is het van belang om uw behoeften en gewenste gebruik in kaart te brengen. Dit kunt u doen aan de hand van een aantal simpele vragen:

 • Waar gebruikt u de scanner? Is dit in een robuuste omgeving?
 • Hoe vaak gaat u de scanner gebruiken?
 • Wat voor soort barcodes worden er gelezen?
 • Hoe gebruikt u de scanner?
 • Kunt u tijdens het gebruik van de scanner verbonden blijven met een computer?

Heeft u dit in kaart gebracht? Bepaal dan welk type scanner, vormfactor en andere opties noodzakelijk voor u zijn. Uiteindelijk kunt u zo de juiste scanner vinden die aansluit bij uw behoeften.

Soorten barcode scanners

Eén van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een geschikte scanner is het type motor en technologie in de scanner. Om dit te bepalen bent u afhankelijk van de soorten barcodes die u wilt lezen met de scanner. Hierbij is ook belangrijk hoeveel barcodes u in een korte tijd wilt scannen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier hoofdsoorten scanners:

Wands (in de vorm van een pen)

Wands komen meestal in de vorm van een pen. Wands zijn de oudste en meeste goedkope manier om barcodes te lezen. Om een barcode te lezen plaatst de gebruiker de pen op de barcode en beweegt van links naar rechts over de barcode om zo de code te kunnen scannen.

Voordelen

 • Zeer compact
 • Robuust
 • Voordelig in aanschaf en onderhoud
 • Direct contact met de barcode
 • Lengte van de barcode geen beperkende factor

Nadelen

 • Wand moet afgestemd zijn op de dikte van de streepjes
 • De barcode moet van een goede kwaliteit zijn
 • Er moet gelezen worden vanaf een hard oppervlak
 • Enige handigheid in het bewegen van de wand is noodzakelijk

Laser

Dit is het meest bekende scanner type. Dit apparaat gebruikt een rode diode laser om de reflectie tussen de zwarte en witte ruimtes in een barcode te lezen. Het teruggekaatste licht vangt hij op met een detector. Dit signaal decodeert en communiceert. Zo gaat een laser scanner te werk. Laser scanners kunnen alleen de standaard 1D barcode scannen. Dit doen ze vanaf een paar centimeter tot wel 60 centimeter. Dit is afhankelijk van de grootte van de barcode.

Voordelen

 • Bruikbaar voor het scannen over grote afstanden
 • Simpel in gebruik
 • Grote verscheidenheid aan dichtheden van scanbare codes
 • Kan door glas scannen
 • Ongelijke oppervlakten zijn geen probleem
 • Geen beschadiging van de barcode

Nadelen

 • Duur in aanschaf
 • Gevoelig voor mechanische impacts

CCD (Charge Coupled Device)

Een CCD scanner maakt gebruik van honderden kleine lichtgevoelige sensoren. Deze sensoren zitten in de bovenkant van de scanner verwerkt. Elke sensor meet recht voor zich de integriteit van het licht. Elke lichtsensor is extreem klein. Omdat er honderden sensoren op een rij staan, wordt in de scanner een spanningspatroon identiek aan het patroon in een barcode of streepjescode gegenereerd en gemeten.

Een CCD scanner is erg robuust en kan tegen een stoot. Er zitten geen bewegende delen in die verslijten of defect raken.

Tussen een laser scanner en CCD scanner zit een belangrijk verschil. Een CCD scanner meet het omgevingslicht dat zichtbaar is op de barcode. Een laser scanner daarentegen meet het reflecterende licht in een specifieke frequentie. Dit licht is afkomstig van de scanner zelf. Het nadeel van een CCD scanner kan dus zijn dat als er te weinig omgevingslicht aanwezig is de barcode niet goed scanbaar is.

Voordelen

 • Voordelig in aanschaf en nagenoeg geen onderhoud
 • Robuust
 • Leest diverse dichtheden van de code
 • Gemakkelijk in het gebruik
 • Kan gebruikt worden tot een afstand van 17,5 cm
 • Geen beschadiging aan barcode

Nadelen

 • Maximale breedte van de barcode beperkt
 • Lastig scannen bij volledig zonlicht

Linear Imagers

Linear Imagers barcodescanners maken gebruik van de CCD techniek in combinatie met een geavanceerd optisch systeem. Dit optische systeem helpt om een heldere en scherpere lichtbundel te verkrijgen om de barcodes te scannen. Het is hierdoor mogelijk om een grotere leesafstand te overbruggen.

Door gebruik te maken van een Linear Imager barcodescanner en de bijbehorende technieken is het ook mogelijk om meerdere typen barcodes te scannen. Zo is het mogelijk om 2 dimensionale codes, handtekeningen en optisch leesbaar schrift (OCR-A en OCR-B) te lezen/scannen. Tevens is het aantal scans per seconde ook een stuk hoger dan bijvoorbeeld alleen een CCD of laser scanner.

Voordelen

 • Robuust
 • Near contact tot grotere afstand (max 55 cm)
 • Heldere lichtbundel
 • Gebruik bij direct zonlicht mogelijk
 • Hoge scansnelheid
 • Voordeliger geprijsd dan laserscanners
 • Leest ook “slechte” barcodes
 • Geschikt voor 2D codes, OCR schrift en handtekeningen

Nadelen

 • Geen

Vorm en design van de scanner

Van belang is om eerst te bepalen welk type scanner u nodig heeft. Kunt u daarna een barcode scanner kopen? Nog niet helemaal. Kijk ook welke vorm en welk design van de scanner het beste past bij uw behoefte en gebruik. Waarschijnlijk bent u bekend met de basis handscanners die u bijvoorbeeld in een supermarkt voorbij ziet komen. Er zijn meerdere vormen en designs beschikbaar. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

Vaste barcode scanner

Een vaste barcode scanner is permanent bevestigd aan een locatie. Deze vorm is vaak te vinden in winkels en supermarkten aan de kassa. Ze zitten op een vaste plek en zijn niet te verplaatsen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk in gebruik en simpel te installeren.

Handheld barcode scanner

Een handheld scanner is de meest voorkomende vorm van barcodescanners. Ze zijn erg gemakkelijk in gebruik. Het is alleen maar een kwestie van de scanner richten op een barcode en vervolgens hoeft u alleen maar op het knopje te drukken. Deze vorm is aan te raden als de te scannen items niet gegroepeerd hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan de producten die te vinden zijn in gangpaden van een winkel. De gebruiker kan op deze manier gemakkelijk bepaalde producten scannen om bijvoorbeeld de prijs of voorraad te checken.

Mobiele (PDA) barcode scanners

Tegenwoordig zitten er in veel PDA’s of mobiele computers een barcode scanner verwerkt. Op deze manier is het mogelijk om een barcode scanner te combineren met de mogelijkheden van een mobiele computer in één apparaat. Dit type is het beste te gebruiken wanneer het echt nodig is om mobiel en draadloos te werk te gaan.

Draadloze of bedrade barcode scanner kopen?

Wat is het verschil tussen een bedrade en draadloze barcode scanner? Iedere scanner moet communiceren met een computer om de opgeslagen informatie van een barcode te verzenden naar de bijbehorende software. Vroeger waren er vrijwel alleen bedrade scanners in gebruik. Deze scanners hadden een directe verbinding met een computer door middel van een USB connectie. Tegenwoordig zijn dit nog steeds de meeste voorkomende scanners. Ze functioneren erg snel, zijn snel te installeren en zijn de meest goedkope optie.

​Draadloos

Draadloze scanners zijn tegenwoordig minder duur dan vroeger. Een draadloze scanner werkt op nagenoeg dezelfde manier als een bedrade scanner. Alleen staat een draadloze scanner in verbinding met een basisstation. Dit basisstation is vervolgens verbonden met een computer. Op deze manier hoeft uw computer geen draadloze verbinding te ondersteunen. Dit doet tenslotte het basisstation van de scanner al. Het is makkelijk om een bedrade scanner te vervangen met een draadloze. Het vervangen heeft geen effect op uw huidige computer en ingestelde software.

Bluetooth barcode scanner

​De meeste draadloze scanners maken gebruik van Bluetooth om te communiceren met het basisstation. Dit geeft ongeveer een bereik van 10 meter vanaf het basisstation. Tegenwoordig zijn er ook een aantal geavanceerdere draadloze scanners beschikbaar die beschikken over een speciale Bluetooth verbinding. Deze speciale scanners kunnen een bereik hebben tot wel 60 meter. Deze geavanceerde scanners hebben ook extra functies ten opzichte van andere scanners. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zonder tussenkomst van een basisstation verbinding maken met een computer of laptop, zolang het apparaat maar Bluetooth heeft. Draadloze scanners zijn een stuk duurder dan bedrade scanners. Daarentegen bieden ze meer vrijheid en ruimte om een scanner op iedere gewenste plek te gebruiken.

Duurzaamheid advies

Voor welke omgeving gaat u een barcode scanner kopen? Het is altijd verstandig om rekening te houden met de duurzaamheid en robuustheid van een scanner. Hierdoor voorkomt u extra kosten doordat een scanner vroegtijdig defect raakt.

Om rekening te houden met de duurzaamheid van een scanner is het belangrijk om naar de omgeving te kijken waar de scanner gebruikt gaat worden. De meeste scanners zijn gemaakt voor dagelijks kantoor of gebruik in een winkel. Zo nu een dan een val of een stoot kan geen kwaad. Gaat u een scanner gebruiken in een robuuste omgeving zoals bijvoorbeeld een groot magazijn? Dan is het verstandig om een scanner aan te schaffen die tegen een val en een stoot kan. Zo zijn er scanners op de markt die voorzien zijn van goede bescherming tegen bijvoorbeeld vallen, stoten, stof, zand en water. Deze scanners zijn wel een stuk duurder. Echter betaald het zich uiteindelijk terug omdat ze erg duurzaam zijn en een erg lange gebruikersduur hebben.

Barcode scanner kopen bij ACES Direct

Tegenwoordig zijn er erg veel opties beschikbaar bij de aanschaf van een barcodescanner. Het is belangrijk om het juiste apparaat voor uw gewenste gebruik te vinden. Breng in kaart waar u de scanner voor nodig heeft en welke functies de scanner moet bevatten.

Beslissing gemaakt? U kunt uw barcode scanner kopen in onze webshop. Heeft u problemen om de juiste scanner te vinden? Of heeft u vragen over een bepaalde barcode scanner? Neem dan contact op met uw contactpersoon via e-mail of telefonisch via 013 762 18 00.

Bekijk hier alle Barcode Scanners