RAM geheugen wordt opgeslagen op een module, een klein reepje met daarop geheugencellen. Die bestaan weer uit condensatoren en transistors die geladen of ongeladen kunnen zijn. Op die manierwordt er data opgezet en afgehaald.
De data die op het RAM staat is afkomstig van de processor. Tijdens het werken met de computer wordt data direct aangeroepen. Dat is een groot verschil met een harde schijf of dvd waarbij de leeskop of laser eerst de goede plek opzoekt.
Zo goed als elke computer maakt gebruik van RAM-geheugen. Of het nou om een werkstation, laptop of (NAS-)server gaat. RAM geheugen kopen voor een van deze apparaten is niet zo simpel als het lijkt. Voor elke pc gelden andere eisen, zo wijkt het RAM voor laptops af van werkstations en servers.
De meeste computers zijn standaard met RAM uitgerust. Dat betekent niet dat het apparaat ook voldoende modules bevat met de juiste snelheid bevat voor uw eisen. Het kan zijn dat de hoeveelheid geheugen eigenlijk te weinig is voor de werkzaamheden die u uitvoert. Dan kan RAM geheugen kopen een zinvolle stap zijn.
Een upgrade van het RAM geheugen is een van de goedkoopste en effectieve oplossingen voor mensen die een pc sneller willen maken. Het is geen eenzijdige waarheid en garantie. Maar voor veel computers kan het wel degelijk een snelheidsboost bieden. Werkstations van een paar jaar oud kunnen door het bijsteken van extra geheugen bijvoorbeeld sneller draaien. Soms is het verschil zelfs groter dan bij de upgrade van een processor.
Leek het eerder onmogelijk om meerdere zware programmaās naast elkaar te draaien? Met nieuw RAM geheugen kan dat zomaar wĆ©l mogelijk zijn.
In het verleden had een reep geheugen slechts Ć©Ć©n rij geheugencellen. Die werden Single Data Rate SDRAM (SDR SDRAM) genoemd. Daarna kwam het Double Data Rate SDRAM (DDR SDRAM) geheugen. Het type of generatie van het geheugen duiden we aan met een getal. De meeste computers functioneren op DDR3, werkstations en servers draaien op vaak met DDR4.
Het RAM geheugen bevat drie belangrijke eenheden: de standaardnaam, kloksnelheid en modulenaam. Deze worden uitgedrukt in DDR-getal, Megahertz (MHz) en PC-getal.
Een voorbeeld:
We zien dat de kloksnelheid 1000 MHz is. Omdat er gebruikgemaakt wordt van DDR SDRAM, is de effectieve kloksnelheid 2000 MHz, aangeduid in de standaardnaam (DDR3-2000). De modulenaam drukt op zijn beurt weer de maximale gegevensoverdracht per seconde uit (14,400 GB/s).
In de regel geldt dat hoe meer capaciteit en hoe hoger de kloksnelheid, hoe meer profijt de eindgebruiker van de geheugenmodule heeft.
welk RAM geheugen gebruikt wordt is afhankelijk van het moederbord. Niet elke geheugenmodule past op elk moederbord. Daarnaast geldt ook dat langzamer geheugen dan het systeem aankan de werking van het hele apparaat vertraagt. Te snel geheugen zal wordt begrensd op het maximum van het moederbord. Dat laatste geldt niet bij overclocken, iets waar de meeste gebruikers zich toch niet mee bezig houden.
Dan maakt men nog onderscheid tussen DIMM en SO-DIMM. DIMM is een langere geheugenreep, SO-DIMM is een stuk kleiner. Laatstgenoemde wordt gebruikt in barebones of laptops, gewoon DIMM is de standaard voor servers en desktops.
Apple-computers slikken niet elk merk intern geheugen. De veiligste optie is om geheugen van het eigen merk aan te schaffen. Die zijn met Apple-systemen getest en werken gegarandeerd samen.
De belangrijkste vraag die de gebruiker zichzelf moet stellen is waar het geheugen voor gebruikt gaat worden. Om een idee te geven schetsen we hieronder drie eindgebruikers, hun werkzaamheden en een advies voor de hoeveelheid geheugen die ze nodig zullen hebben.
Gebruiker 1: Lichte gebruiker
Gebruiker 2:Standaard gebruiker
Gebruiker 3:Veeleisende gebruiker