Veel mensen halen een router en een modem door elkaar of denken dat het om dezelfde apparaten gaat. Hoewel ze beide iets met internet te maken hebben zit er een wezenlijk verschil tussen deze apparaten.
Een modem staat aan het begin van de internetaansluiting binnen een huis, bedrijf of andere organisatie. Het internetsignaal van de provider voert het modem om naar een bruikbare internetverbinding. Zonder modem kan, simpel gezegd, niemand binnen een bedrijf op internet surfen.
Het modem is vanaf de provider het eerste station voor het internetsignaal en heeft maar een beperkt aantal ingangen om een zogeheten client te verbinden met internet. Voor veel bedrijven is dit te weinig. Veel organisaties gaan een router kopen om aan het modem te plaatsen.
De router zorgt ervoor dat het signaal van het modem verdeelbaar is onder de overige eindstations. Dat kan zowel via internetkabels, rechtstreeks naar de laptops, of via werkstations en draadloos via wifi. Het type router speelt vooral een grote rol bij de snelheid en reikwijdte van het signaal.
Tegenwoordig maken veel bedrijven gebruik van apparaten die zowel de functie van een modem als die van een router huisvesten. Dit voorkomt de aanschaf van een tweede, onnodig apparaat en bijbehorende bekabeling. Het zorgt er ook voor dat een systeembeheerder minder tijd kwijt is aan het installeren en onderhouden van het apparaat en verbindingen. U hoeft geen of weinig extra instellingen toe te passen om direct gebruik te maken van internet.
Zoals op veel ICT gebieden is er ook op het gebied van routers een eindeloze stroom aan keuzes. Een goede router kopen is niet zo simpel als het lijkt. Het helpt in elk geval om van te voren een idee te hebben welke functionaliteit er in routers op de markt te krijgen zijn. Van eenvoudige ADSL-routers tot draadloze apparaten en van VoIP- tot VPN-routers.
De eisen die bedrijven en consumenten aan de internetverbinding stellen worden steeds hoger. Daarom kan het handig zijn om te investeren in één of meerdere routers, zodat de garantie op een stabiele verbinding op elke werkplek binnen de organisatie gelijk blijft. Een gewone, door de provider meegeleverde router voorziet vaak maar in een beperkte behoefte. Geen probleem voor een kleine organisatie, maar bij tientallen, of honderden werkstations die gebruikmaken van internet zal de snelheid snel afnemen.
Het plaatsen van een draadloze router op elke afdeling of verdieping zorgt er bijvoorbeeld voor dat er weinig tot geen sprake is van signaalafname of -verlies. Dat heeft een positieve invloed op de snelheid en beschikbaarheid van de internetverbinding. Wordt er binnen uw organisatie veel gebeld over het netwerk? Dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in een VoIP-router. Die zorgt ervoor dat er probleemloos van de ene naar de andere computer binnen een netwerk kunt bellen.
Een relatief nieuwe speler op de markt is een MiFi-router. Dit is meestal een klein apparaatje dat geschikt is voor het plaatsen van een simkaart. Hierdoor is een MiFi-router bij uitstek geschikt om zowel op kantoor, maar vooral onderweg te gebruiken. Door te profiteren van de mobiele dataverbindingen, zoals 3G, 4G of 5G kan er haast overal in de wereld een werkend internetsignaal opgepikt worden. Bij mobiel gebruik maakt een MiFi-router gebruik van de interne accu.
Steeds meer bedrijven maken op grote schaal gebruik van internet. Daarbij is het belangrijk dat tientallen of honderden verbindingen tegelijk optimaal blijven werken. Ook als uw collega’s bestanden downloaden en bellen via het netwerk. Voor de snelheid is het in de eerste plaats belangrijk dat de provider een sterk signaal aflevert.
Afhankelijk van de grootte van een organisatie kan ervoor gekozen worden een router met extra functionaliteit in te zetten. Bij een grotere organisatie wordt veelal gekozen een router in te zetten die enkel verkeer routeert. Andere functionaliteit zoals firewall, VoIP en wireless worden dan los van de router ingezet.
Het is ook steeds normaler om randapparatuur, zoals printers of simkaarten op een gewone router aansluitbaar te maken. Dat zorgt ervoor dat u binnen een bedrijf overal kunt printen. Daarnaast kunt u het mobiele netwerk gebruiken. Dan zijn er ook nog extra functies die zich onder de motorkap bevinden.
Hieronder vallen beveiligingsfuncties, een ingebouwde VPN-server of het monitoren van de verstuurde en ontvangen data. Het kan ook handig zijn via de router aan te sturen welke apparaten voorrang krijgen ten opzichte van andere apparaten binnen een netwerk. Deze optie heet ook wel Quality of Service (QoS). Onder de interne functies valt natuurlijk ook de eigenschap om meerdere apparaten tegelijk van een minimale of maximale snelheid te laten profiteren. Op die manier wordt het gebruik gereguleerd.
Om een apparaat met de router te verbinden kan u kiezen voor een bekabelde of draadloze verbinding. Beide opties hebben voor- en nadelen.
Een bekabelde verbinding levert de hoogste snelheid op en is niet of nauwelijks aan storing onderhevig. Een router kopen met bekabeling? U trekt een kabel van de router naar het ontvangende apparaat, zoals een werkstation of laptop. Een draadloze verbinding is over het algemeen iets minder snel en heeft eerder last van storingen.
Het nadeel van een bekabelde verbinding is in eerste instantie de hoeveelheid ruimte die de kabels in beslag nemen en het netjes wegwerken ervan. Zeker als de afstand tussen de router en het eindstation groot is kan dat vervelend zijn. Denk aan het boren van gaten in muren en plaatsen of vervangen van grote plinten. U moet ook rekening houden met een eventuele, toekomstige verplaatsing van het apparaat waarmee de router verbonden wordt. Bij een reorganisatie van de opstelling zullen kabels eerder ingekort, verlengd of vervangen moeten worden. Een tijdrovende en kostbare klus.
Daar heeft u bij een draadloze verbinding vanzelfsprekend geen last van. Hierbij is het belangrijk om de pc of laptop binnen het bereik van de router te plaatsen. Ook zal niet overal dezelfde snelheid gehaald worden, wat voor veel bedrijven een reden is om zoveel mogelijk apparaten bekabeld te verbinden met internet.
De standaarden waarmee routers uitgerust zijn, verbeteren nog steeds. Gelukkig zijn ze wel uitwisselbaar, waardoor oude en nieuwe apparaten samen of onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Deze standaard geven in de regel de maximale bandbreedte aan. Dit is simpelweg een getal dat staat voor de indicatie van de hoeveelheid verkeer die er over een router plaats kan vinden.
Bij het aanschaffen van een draadloze router is het belangrijk om te bedenken wat de reikwijdte van het signaal moet zijn. Meet daarom van te voren op wat de maximale afstand is tussen de wifi-router en het verst verwijderde werkstation.
Als het gaat om wifi-standaarden is het van belang te kiezen voor een router die de 802.11ac ondersteunt. Dit is de laatste standaard op het gebied van wireless technologie en is backwards compatible. Apparatuur die de AC standaard nog niet ondersteunt, kan communiceren met dit type wireless router.
Wat het precieze bereik per router in meters is, valt moeilijk te bepalen. Dat is namelijk niet alleen afhankelijk van de router, ook de omgeving en positionering speelt een grote rol. Betonnen muren, metalen apparaten en andere objecten kunnen het signaal dusdanig verstoren dat het lastig wordt een optimaal rendement uit de router te halen. Plaatst u de router in een kantoor van meerdere verdiepingen? Dan kunt u het beste gebruikmaken van de 2,4 Ghz-bandbreedte.
Veel organisaties zijn steeds meer afhankelijk van hun verbinding met het internet. Door toename van bijvoorbeeld cloud diensten is een uur niet op internet kunnen direct een kostenpost. Door de mogelijkheid een SIM kaartje in de router te steken kan op eenvoudige wijze een back-up worden gecreëerd in het geval de internetverbinding niet beschikbaar is. Er zijn routers die 3G (UMTS) of 4G (LTE) ondersteunen.
Routers veranderen steeds meer in minicomputers. Ze zijn voorzien van een processor, geheugen en software die ervoor moeten zorgen dat ze kunnen voorzien in de behoefte van de consument en zakelijke klanten.
Zo wordt er bij veel datagebruik geadviseerd om altijd een router te kiezen met twee processors (dual-core) en te kiezen voor een wat groter werkgeheugen. Ook de bijgeleverde software speelt een rol. Als bellen via VoIP bijvoorbeeld prioriteit heeft binnen uw bedrijf kunt u met de software eenvoudig bepalen dat deze verbindingen altijd voorrang moeten krijgen boven de rest van het dataverkeer.
Met Mesh is er een nieuwe speler op de markt van routers gekomen. Deze draadloze technologie zorgt ervoor dat u geen interne bekabeling binnen het pand hoeft te voorzien. De access points communiceren onderling en met de clients draadloos. Door meerdere Mesh-units binnen een bedrijf te plaatsen haalt elke ontvanger een optimale verbinding. Het nadeel is dat er meer bandbreedte verbruikt wordt en de standaardisering nog niet helemaal op orde is.
Na al deze informatie en router advies kan het zijn dat u nog steeds niet helemaal weet welke router het beste is voor uw situatie. Maak in de eerste plaats een lijstje met eisen waar de router aan moet voldoen. Schets de situatie van uw bedrijf door middel van de hoeveelheid apparaten, het geschatte dataverbruik, de minimale verbindingssnelheid en bepaal of u vooral bekabeld of draadloos gebruik gaat maken van internet. Vervolgens kunt u met behulp van de keuzehulp van ACES Direct een selectie maken van routers die voldoen aan deze eisen.
Mocht u twijfels hebben over de aanschaf van een router, dan kunt u altijd persoonlijk contact met ons opnemen. Wij helpen u graag deze router tips en advies om te zetten in een passend advies voor een geschikte router.