Stress op de werkvloer: hoe krijgen we weer ademruimte? | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

Stress op de werkvloer: hoe krijgen we weer ademruimte?

Door: Susanne de Kort - 15.01.2025

Ken je dat gevoel? Je dag begint met goede moed, een verse kop koffie en een to-do-lijst die haalbaar lijkt. Maar voor je het weet is het alweer vijf uur, heb je de helft van je taken niet af, en besluit je ’s avonds tóch nog maar even die laptop open te klappen. Dat knagende gevoel van ‘ik kom altijd tijd te kort’ is iets wat velen van ons herkennen. En dat is niet alleen vervelend, het kan ook je gezondheid en werkplezier ernstig beïnvloeden.

Maar liefst drie op de tien Nederlanders hebben regelmatig het gevoel dat ze hun werk niet afkrijgen binnen hun werkuren. Dat blijkt uit onze IT Indicator 2024, waarvoor we (samen met Markteffect) meer dan 1.000 werkende Nederlanders ondervroegen die werkzaam zijn in organisaties met 250 tot 1200 medewerkers. Vooral jongere werknemers lijken hiermee te worstelen: één op de drie werkenden onder de 35 jaar geeft aan dat dit hun realiteit is. 

Stress: vrijwel iedereen heeft er last van

Het resultaat? Stress, stress, en nog eens stress. En dat blijft niet zonder gevolgen: langdurige stress kan leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn, slaapproblemen en een verhoogde bloeddruk, maar ook tot een verhoogd risico op burn-out, verminderde motivatie en zelfs depressieve gevoelens. Wanneer deze stress langdurig aanhoudt kan hij zelfs overgaan in chronische stress, met verwoestende effecten op je gezondheid, werkplezier en dagelijks functioneren. 

Waar die stress vandaan komt? Voor veel werknemers is een te hoge werkdruk de grootste boosdoener; 38 procent van de werkenden noemt dit als belangrijkste oorzaak. Maar dat is niet alles: 28 procent wijst personeelstekorten aan als stressfactor, terwijl 16 procent de negatieve sfeer op de werkvloer noemt. Ook digitale overbelasting door constante e-mails en meldingen wordt genoemd; dit is voor 13 procent van de werknemers een grote bron van stress. En laten we het gedrag van collega’s of leidinggevenden niet vergeten; voor 14 procent is dit zelfs de grootste oorzaak.  

Ook veelzeggend: slechts 12 procent van de werkenden zegt helemaal géén stress te ervaren. Dat betekent dat bijna iedereen er in meer of mindere mate mee te maken heeft.

Hybride werken

Veel werknemers geven aan dat hybride werken (deels thuis en deels op kantoor) kan helpen om stress te verminderen. Ruim 63 procent van de werkenden zegt dat hun stressniveau hierdoor afneemt. Op zich is dat ook logisch: als je thuiswerkt heb je vaak meer controle over je dagindeling en kun je je vaak beter in alle rust concentreren. Des te belangrijker dus om er als werkgever voor te zorgen dat je medewerkers beschikken over een fijne thuiswerkplek. Maar minstens zo belangrijk is het om als werkgever ook op kantoor een prettige en stimulerende omgeving te creëren, bijvoorbeeld door te zorgen voor rustige werkplekken en door stress bespreekbaar te maken. Want als medewerkers alleen thuis tot rust komen, blijft de werkvloer een bron van spanning. 

Wat je als werkgever kunt doen

Het onderzoek legt ook een belangrijk pijnpunt bloot. Zo vindt minder dan de helft van de werkenden dat hun werkgever voldoende ondersteuning biedt bij het omgaan met stress. En dat is zorgwekkend, want stress is niet alleen slecht voor de werknemer, maar ook voor de organisatie; het leidt tot verminderde motivatie, minder productiviteit, en in sommige gevallen zelfs langdurige uitval. 

Belangrijk hierbij om te onthouden is dat stress persoonsgebonden is. Waar de een opbloeit in een drukke omgeving, raakt de ander volledig overprikkeld. Als werkgever is het belangrijk om te luisteren, drempels voor hulp te verlagen, en bijvoorbeeld coaching of flexibele werkopties aan te bieden.

En verder is het uiteraard óók belangrijk om te zorgen voor apparatuur die goed werkt, met adequate support en snelle vervanging bij eventuele problemen. Je herkent die stress ongetwijfeld: een laptop die net voor een deadline opeens kuren heeft, belangrijke documenten die opeens verdwenen zijn... Dit soort problemen kun je tegenwoordig gelukkig heel goed voorkómen. Het sleutelwoord: fleetmanagement! Met een goede tool voor fleetmanagement heb je 24/7 zicht op alle devices binnen je organisatie en hoe ze presteren. Op die manier kun je goed voorspellen welke devices problemen op gaan leveren en kun je ze proactief repareren of vervangen. Zo zorg je ervoor dat medewerkers altijd kunnen beschikken over goed werkende apparatuur, zowel thuis als op kantoor. Het resultaat: een optimale gebruikerservaring op het gebied van IT en maximaal productieve én tevreden medewerkers. Klinkt goed, toch?   

Geef je grenzen aan

Werkstress aanpakken is iets wat we samen doen. Als werkgever kun je een omgeving creëren waarin medewerkers zich gehoord en gesteund voelen, maar ook als werknemer is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Luister naar wat je nodig hebt, neem op tijd een pauze en ga met elkaar in gesprek als de druk te hoog wordt. Jouw werkgever heeft er tenslotte ook belang bij dat jij met plezier jouw werk kunt blijven doen.

Meer informatie?

Susanne de Kort
Susanne de Kort / HR Manager