Veilig werken op openbare Wi-Fi netwerken
Zoeken
Zoeken
Veilig werken op openbare Wi-Fi netwerken

Veilig werken op openbare Wi-Fi netwerken

Veilig werken op openbare Wi-Fi netwerken

Van werken op locatie tot even een mail beantwoorden, naast een apparaat, is daar nog iets onmisbaar voor: internet. Gratis Wi-Fi helpt ons vaak op weg maar vormt ook een groot veiligheidsrisico. Dit heeft u nodig om veilig te werken op openbare Wi-Fi. 

Lees de voorwaarden 

U gaat het liefst snel aan de slag en het kan verleidelijk zijn om snel door het welkomstscherm heen te klikken. Let goed op waar u mee instemt. Veel openbare netwerken zijn opgezet om marketingredenen. U maakt gebruik van de Wi-Fi in ruil voor uw data zoals een e-mailadres of telefoonnummer. 

In de voorwaarden kunt u lezen waarvoor deze bedrijven uw data gaan gebruiken. Een groot voordeel van de onlangs volledig ingevoerde GDPR; de voorwaarden moeten duidelijker en beknopter zijn. Hierdoor bespaart u behoorlijk wat tijd bij het lezen. Bevallen de voorwaarden niet of heeft u geen zin uw reguliere e-mailadres achter te laten? Gebruik een alternatief e-mailadres voor dit soort doeleinden. Probeer bijvoorbeeld een mailinator e-mailadres. Bedenk een willekeurig e-mailadres met @mailinator.com. Bijvoorbeeld vliegveldwifi@mailinator. Op de website kunt u desnoods de inhoud van de mailbox bekijken. Natuurlijk kunt u ook een oud nauwelijks gebruikt persoonlijk mailadres gebruiken.

Let ook op dat u gebruik maakt van het officiële Wi-Fi netwerk van de locatie waar u zich bevindt. Vraag het na of zoek borden met de netwerknaam. Hackers staan erom bekend gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken om goedgelovige burgers van hun data te beroven. Ziet u een open netwerk wat te perfect lijkt om waar te zijn? Vaak is het dat ook. 

Blijf op veilige websites en apps 

Groen slotje in uw browser? Zo’n slotje geeft aan dat u op een beveiligde verbinding werkt. Dit slotje is nog belangrijker wanneer u op een openbare Wi-Fi werkt. Iets belangrijks doen over een onbeveiligde verbinding? Denk er lang over na –en herhaal het gedachteproces nog een keer- voor u iets belangrijks op een onbeveiligde verbinding doet. Zonder dit groene slotje is het namelijk veel makkelijker voor iemand om uw data te bespieden.

Verbonden via uw smartphone? Vaak is uw data via een browser veiliger dan andere apps. Een browser heeft ingebouwde checks om na te gaan of er sprake is van een HTTPS verbinding. In principe kan een app een onbeveiligde verbinding accepteren en uw gegevens delen zonder dat de app of u dit in de gaten heeft.   

Bij een app legt u uw lot in handen van de developer op het gebied van beveiliging. Hoewel het geen garantie is, kan het lonen om voornamelijk apps van bekende bedrijven te gebruiken.  

Gebruik een VPN 

Een van de weinige -echt- effectieve manieren om uw data te beschermen op een openbare wifi is een VPN (Virtual Private Network). Veel mensen kennen de VPN vanuit hun privéleven om bijvoorbeeld Netflix inhoud uit Amerika te bekijken. Maar een VPN heeft meer nut dan dat.

Een VPN leidt al uw internetverkeer door dedicated encrypted servers. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een gevestigde naam of betrouwbaar bedrijf. We gaan immers al onze data via het bedrijf verwerken. Veel van deze aanbieders hebben inmiddels apps voor uw laptop of smartphone en kunt u op deze manier eenvoudig in gebruik nemen.

Extra tips

Download of installeer niets vanaf openbare wifi als u het kunt vermijden. Zorg daarnaast dat al uw software up-to-date is. Op een laptop is het ook verstandig om op te letten of u geen mappen deelt met het netwerk. Meestal vraagt uw apparaat dit wanneer u verbinding maakt. Maar een dubbelcheck kan geen kwaad.

Daarnaast is ook verstandig om uit te loggen wanneer u klaar bent op bepaalde websites en uw apparaat te vertellen het netwerk ‘te vergeten’ als u stopt met werken.

Wees bewust van de risico’s

Wat u ook doet. Bedenk dat een openbaar netwerk altijd minder veilig is dan uw thuis- of bedrijfsnetwerk. Moet u echt privacygevoelige taken doen? Misschien kan het dan wel even wachten? Misschien kunt u alleen voor die specifieke taak via tethering uw mobiele verbinding gebruiken?

Denk goed na voor u ergens een wachtwoord, gebruikersnaam of bankdetails intikt. Het zou zomaar kunnen dat iemand anders hetzelfde netwerk op dit soort data scant.

Deel op social media