Hoe je je organisatie een voorsprong geeft met Choose Your Own Device
Zoeken
Zoeken
Hoe je je organisatie een voorsprong geeft met Choose Your Own Device

Hoe je je organisatie een voorsprong geeft met Choose Your Own Device

Apple en Choose Your Own Device: de meest gestelde vragen

Ontdek hoe een goed CYOD-beleid jou en je medewerkers kan helpen om optimaal te presteren. Benieuwd naar de voordelen van Apple-devices en hoe ze de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen? Lees meer over de antwoorden op de meest gestelde vragen over het opnemen van Apple en CYOD.

Hoe je je organisatie een voorsprong geeft met Choose Your Own Device

In het moderne bedrijfsleven begrijpen we allemaal het belang van een moderne IT-infrastructuur. Choose Your Own Device (CYOD) – waarbij je je (toekomstige) medewerkers hun eigen IT-middelen laat kiezen – is hier een essentieel onderdeel van. Er wordt vaak nadruk gelegd op de voordelen die het voor medewerkers heeft. Maar wist je dat een goed CYOD-beleid er ook voor zorgt dat je als organisatie voorop blijft lopen? In deze blog vertel ik je hoe je jouw organisatie een voorsprong geeft met behulp van CYOD.

1. Bied keuzevrijheid in besturingssysteem

Het belangrijkste aspect van CYOD is het bieden van keuzevrijheid aan je medewerkers. Toch zien we vaak dat er nog geen volledige keuzevrijheid is. Wil je écht vooroplopen, durf in je CYOD-beleid dan verder te gaan dan de devices alléén en bied medewerkers de mogelijkheid om te kiezen voor het besturingssysteem waar zij het liefst mee werken.

Misschien maak je je zorgen of dat wel goed gaat, verschillende besturingssystemen binnen één organisatie. Dat is ook een veel gehoorde reden om bijvoorbeeld geen Apple-devices op te nemen in een CYOD-programma, terwijl veel medewerkers hier juist een voorkeur voor hebben. Tegenwoordig bestaan er goede oplossingen om Apple en Windows naadloos te laten samenwerken binnen je IT-landschap. En ook voor de kosten hoef je het niet te laten. Uit onderzoek van Forrester is namelijk gebleken dat Apple-devices op lange termijn een slimme investering zijn.

Heb je medewerkers die een uitgesproken voorkeur hebben voor Windows of Apple? Dan doe je er goed aan beide keuzes op te nemen in je beleid. Een tevreden medewerker is tenslotte waar het in een CYOD-programma om draait.

2. Wees flexibel

Het uitwerken van een gebruikersprofiel per individuele medewerker is intensief – en niet efficiënt binnen je uiteindelijke CYOD-programma. Daarom maken we bij de implementatie van CYOD gebruik van persona's: gebruikersprofielen, die aansluiten bij de verschillende rollen binnen je organisatie. Dit maakt het beheer en de beveiliging van de IT-middelen een stuk eenvoudiger voor je IT-afdeling.

Toch zul je merken dat er ook binnen deze kaders flexibiliteit nodig is om je medewerkers de keuzevrijheid te geven waarmee ze hun werk goed en met plezier kunnen uitvoeren.

Wat als een sollicitant bijvoorbeeld het liefst met iOS werkt, terwijl je vooraf bedacht hebt dat er geen Apple-devices beschikbaar worden gesteld voor de functie? Of wat als een van je huidige medewerkers andere taken gaat uitvoeren? Passen de gekozen devices dan nog steeds? Houd je ogen en oren open voor signalen, handel proactief en wees flexibel om de echte keuzevrijheid te waarborgen.

3. Ondersteun en train je medewerkers voor een soepele overgang

Verandering kan spannend zijn en weerstand oproepen. Een soepele overgang naar een (nieuw) CYOD-beleid vereist daarom ondersteuning en begeleiding voor medewerkers. Zorg ervoor dat ze voldoende informatie en training krijgen over het gebruik van de apparaten en besturingssystemen. Bied handleidingen en – waar nodig – individuele ondersteuning aan, zodat medewerkers snel vertrouwd raken met hun nieuwe devices.

Het is daarbij belangrijk om te investeren in een goede communicatie en strategie rondom de veranderingen. Je creëert meer draagvlak voor verandering als je medewerkers meeneemt in waarom CYOD wordt geïntroduceerd en hoe het hun dagelijkse werk makkelijker maakt. Door je medewerkers goed te begeleiden in het overgangsproces haal je het maximale uit je CYOD-beleid.

4. Blijf evalueren en aanpassen

Een CYOD-programma is geen eenmalige implementatie, maar een continu proces dat monitoring vereist. Laat het CYOD-programma daarom meebewegen met de ontwikkelingen in je organisatie. Verzamel regelmatig feedback van medewerkers over hun ervaringen en eventuele problemen die ze tegenkomen. Op basis van de uitkomsten kun je aanpassingen en verbeteringen doorvoeren en het CYOD-programma optimaliseren. Zo blijft het altijd aansluiten bij de behoeften van je organisatie en medewerkers.

De sleutel tot succesvol voorop lopen?

Medewerkers die tevreden zijn met hun IT-middelen, zijn productiever en werken efficiënter, blijkt uit onderzoek. Als je medewerkers niet worden gehinderd door de IT-middelen waar ze mee werken, houden ze meer tijd over voor kerntaken zoals klantcontact, samenwerking met partners of interne procesverbeteringen.

Bovendien zorgt een positieve gebruikerservaring ervoor dat je medewerkers nog meer betrokken raken. Wanneer ze het gevoel hebben dat hun persoonlijke voorkeuren en behoeften serieus worden genomen, ontstaat er een gevoel van verbondenheid met je organisatie. Dit begint vaak al bij de eerste kennismaking met CYOD; medewerkers voelen zich gezien en erkend, wat hun motivatie en betrokkenheid verhoogt.

Uiteindelijk heeft dit alles een positief resultaat op de bedrijfsdoelstellingen: betrokken en gemotiveerde werknemers presteren vaak beter en zullen zich maximaal inzetten voor het succes van het bedrijf. En: ze zijn minder snel geneigd te vertrekken, waardoor waardevol talent binnenboord blijft (en niet wordt weggekaapt door de concurrent!).

Een goed CYOD-programma draagt dus bij aan meer rust en stabiliteit in je organisatie. Zo kun je je nog meer focussen op innovatie en het creëren van een voorsprong op je concurrenten.

Meer weten over hoe je CYOD met succes implementeert binnen je organisatie? Ik ga graag met je in gesprek.

Jop Schräder

Solution Advisor t.013 762 19 06

Apple en Choose Your Own Device: de meest gestelde vragen<