Hardware specificaties; wat betekenen ze?
Hardware specificaties; wat betekenen ze?

Hardware specificaties; wat betekenen ze?

Hardware specificaties; wat betekenen ze?

Voor de ervaren IT'er is het gesneden koek: hardware specificaties (specs). Toch kan de mix aan cijfers en acroniemen verwarrend zijn. Kennis hierover komt van pas bij het uitkiezen en repareren van apparaten en het begrijpen van de verhouding tussen specs en de prestaties. Daarnaast is deze blog handig ter referentie of als uitleg aan klanten of collega’s.

Wat bespreken we?

  • CPU
  • Grafische kaarten
  • RAM
  • Overige relevante specs

CPU

De Central Processing Unit (CPU) oftewel de processor is het brein van uw apparaat. Hier vindt een groot deel van de berekening plaats waardoor uw apparaat functioneert. De CPU is een belangrijke, maar zeker niet enige, factor in de snelheid van uw notebook of pc.

Wat is de kloksnelheid van een CPU?

Bij de CPU staat altijd de GHz waarde. Dit is de kloksnelheid. Hiermee geven fabrikanten de snelheid aan waarmee een chip een signaal kan lezen, verwerken of schrijven. Dat zegt op een bepaalde manier iets over de snelheid van het onderdeel.

GHz en IPC

Elke seconde voert elke kern op de CPU een aantal cyclussen uit: de kloksnelheid. We drukken kloksnelheid uit in Hz (Hertz), MHz (Mega Hertz) of GHz (Giga Hertz). Hierbij is elke stap een factor 1000 meer: 1GHz = 1000 MHz. Wanneer een chip een kloksnelheid van 1 Hz zou hebben komt dat overeen met één cyclus per seconde. Veel te langzaam om werkbaar te zijn in moderne apparaten. Tegenwoordig zien we kloksnelheden van bijvoorbeeld 3 GHz. Een processor met deze kloksnelheid kan per seconde 3 miljard keer een cyclus uitvoeren. Daarnaast is er ook zoiets als Instructions Per Cyle (IPC). Het aantal “operations” die de CPU kan doen per cyclus. Samen is dit een belangrijk onderdeel van de snelheid van een CPU. Er is echter een nadeel. IPC is bijvoorbeeld variabel en moeilijk in één -definitief- getal te vatten. Dat maakt het voor de gemiddelde persoon ingewikkelder om rekening mee te houden.

Wat is een CPU core en multicore processor?

Van oudsher verwerkten fabrikanten op één chip één kern. Deze hield zich bezig met al het rekenwerk wat de CPU op zich af geworpen kreeg. Tegenwoordig verwerken veel fabrikanten op een chip meerdere cores. Zo neemt niet één core 100% van het rekenwerk op zich maar bijvoorbeeld beiden 50%. Op die manier is uw apparaat beter in staat tot multitasken wat een vlottere ervaring biedt.

Veel cores en hoge kloksnelheid = snelste pc of notebook?

Het is moeilijk om de prestaties van een CPU te baseren up het aantal kernen en de kloksnelheid. Dit ligt voornamelijk aan de gebruikte microarchitectuur. Elke fabrikant heeft zijn eigen manier om de chip in te richten. Dit is bepalend voor de effectiviteit van de CPU. De twee grootste CPU fabrikanten Intel en AMD maken gebruik van hun eigen microarchitectuur. Als u verwijzingen ziet naar Intel Skylake, Intel Kaby Lake of AMD Ryzen is dat waar men het over heeft. Als vuistregel geldt dat nieuwer beter is.

Wat houden ‘familiebenamingen’ als: Intel i3, i5 en i7 in?
Dit zijn labels die beide fabrikanten toekennen aan bepaalde CPU’s om de relatieve prestaties aan te geven binnen bepaalde CPU families. Het is een makkelijke manier om te bepalen hoeveel ‘power’ te verwachten is. De i7 familie is namelijk de toplijn bij Intel en bij AMD is dit bijvoorbeeld de Ryzen 7.

Het kan zo zijn dat een i7 processor met minder cores en een lagere kloksnelheid betere prestaties levert dan een i3 met meer cores en een hogere kloksnelheid. Daarnaast is het handig te letten op extra technieken als hyperthreading. Deze techniek verdubbelt virtueel het aantal cores op de CPU. Zo krijgt u betere prestaties bij veeleisende