ACES Direct sponsort Tilburgse vluchtelingen voor 5 Mijl van Tilburg | Aces Direct
Zoeken
Zoeken

ACES Direct sponsort Tilburgse vluchtelingen voor 5 Mijl van Tilburg

ACES Direct sponsort Tilburgse vluchtelingen voor 5 Mijl van Tilburg

Tilburg, 27 mei 2016 - Ze begonnen een paar maanden geleden met hardlopen op versleten schoenen. Het enige paar dat ze hadden. Afgelopen zondag liepen vier vluchtelingen -die tijdelijk in voormalig belastingkantoor in Tilburg verblijven- hun tweede hardloopevenement: de 5 Mijl van Tilburg.

Folora, Rishan, Ahmad en Chayas kwamen in september 2015 allemaal op verschillende manieren Nederland binnen. Na wat tussenstops belandden ze afgelopen december in het voormalig Tilburgs belastingkantoor. Vrijwilliger Will de Laat merkte op dat de vluchtelingen veel ‘rondhingen’ Niet uit slechte wil. Maar omdat er weinig alternatief was. “Als je daar alleen zit te wachten, zijn de dagen en nachten erg lang. Ik besloot elke vrijdagochtend om 10.00 uur te gaan hardlopen met geïnteresseerden.”

Onbekend is onbemind

Will begon met een kleine groep. “We begonnen met drie mensen. Het is niet makkelijk zo’n idee te communiceren en bekend te maken. In het begin hielp ik ook mee met het serveren van maaltijden. Tijdens die momenten daagde ik ze uit om mee te lopen. Zo kreeg ik ze enthousiast. Al snel bestond de groep uit zo’n 15 hardlopers.”

Goed materiaal

Animo was niet het enige probleem volgens Will. “Schoenen hadden ze wel. Meestal één paar. Die hadden ze aan. Maar hardloopschoenen of sportkleding? Geen spullen die je meeneemt als vluchteling. Als je ze al hebt. Mijn loopvrienden van hardloopverenging Atilla doneerden gelukkig hun oude hardloopschoenen en kleding. Met dat betere materiaal kreeg de groep meer plezier in het lopen.”

Nederlandse les

Will kwam erachter dat hardlopen niet alleen een moment van sport en ontspanning was. Maar ook een leermiddel. “Tijdens de looprondjes probeer ik ze de Nederlandse taal bij te brengen. Ondanks dat we elkaar nauwelijks verstaan, gaat dat vanzelf. Tijdens zo’n rondje kom je zoveel plaatsen en objecten tegen. Op een gegeven moment ben ik die gaan benoemen en deed telde ik tijdens de cooling down met de dagen van de week en maanden van het jaar. Zo leren ze tijdens het hardlopen ook nog eens Nederlandse woorden.

5 Mijl van Tilburg

Het verhaal van Will kwam terecht bij ACES Direct. Account Manager Roy Verhaegh hoorde het verhaal en besloot sponsoring voor de groep te regelen. “Ik wist dat een groep collega’s deel zou nemen aan de 5 Mijl. Toen ik het verhaal over Will’s hardloopgroep hoorde was 1+1=2. Mijn collega’s waren snel overtuigd en zo besloot ACES Direct hun deelname te sponsoren.”

Vooruit kijken

Voorlopig loopt ‘zijn’ groep nog wel even door als het aan Will ligt. “Ik ben ontzettend dankbaar voor iedereen die deze mensen helpt. Niet alleen Atilla en ACES Direct maar ook Runnersworld en Runshop Greg van Hest die me allemaal bijstaan. Het levert me zoveel meer energie op dan het kost. Folora, Rishan, Ahmad en Chayas vonden het geweldig. Op naar de CZ Tilburg Ten Miles!”