Hacker zoekt printer; stop hem in 4 stappen
Hackers zoeken printer; stop ze in 4 stappen

Hackers zoeken printer; stop ze in 4 stappen

Hackers zoeken printer; stop ze in 4 stappen

Jaarlijks verliezen veel bedrijven belangrijke data en gegevens. Ze worden slachtoffer van cybercrime. Maar hackers breken niet alleen in op dataservers. Via de printers op kantoor heb je vaak ook al toegang tot veel data. Hoe zit dat?

Belangrijke documenten worden gescand en geprint en vaak is er weinig beveiliging. Het printerpark is daarom een steeds geliefder doelwit voor hackers. Wij zetten vier tips op rij om uw printerpark veilig te houden.

1. Creëer overzicht

Bij veel bedrijven kan iedereen vrij printen en scannen. Er is geen inzicht op wat medewerkers doen met vertrouwelijke bedrijfsdocumenten. Door persoonlijke pincodes of een pasjessysteem te koppelen aan de printers is dat inzicht er wel. Hierdoor wordt de toegang tot printers beperkt en controleerbaar.

2. Versleutel prints

Elke printopdracht en scan gaat via het bedrijfsnetwerk naar de eindbestemming: de printer. Hackers kunnen op het netwerk deze gegevens makkelijk opvangen en uitlezen. De oplossing: versleutelen van de print- en scanopdrachten. Hierdoor kunnen alleen geautoriseerde gebruikers deze data nog uitlezen.

3. Automatisch geheugen wissen

Printers zijn voorzien van geheugen en soms zelfs van een volledige harde schijf. Op dit geheugen worden print- en scanopdrachten opgeslagen. Wist u dit geheugen nooit?  Dan kan het zomaar uitgroeien tot een berg gevoelige bedrijfsdata. 

4. Software en wachtwoorden

Tegenwoordig zijn er virussen en malware voor printers in de omloop die informatie kunnen stelen. Het is daarom van belang om de software van de printers regelmatig te updaten. Ook wachtwoorden kunnen helpen bij het beveiligen van bedrijfsdata.

Veel bedrijven vergeten de printer van een wachtwoord te voorzien. De standaard beheerwachtwoorden worden bijna nooit gewijzigd. Zo kan in principe iedereen op het netwerk en bij alle bedrijfsdata.

Samengevat

  • Breng in kaart welke printers u heeft en wie ze gebruikt
  • Versleutel de printopdrachten
  • Wis het geheugen van de printers automatisch of regelmatig
  • Maak gebruik van anti-virus en malware software
  • Verander de standaard wachtwoorden
Deel op social media
  Feedback