Wat is Samsung Knox
Zoeken
Zoeken
Wat is Samsung Knox?

Wat is Samsung Knox?

Wat is Samsung Knox?

In de moderne werkplek zitten steeds vaker vaste krachten, flexwerkers en freelancers door elkaar heen. We worden daardoor creatiever met de manier waarop we onze werkplekken indelen. Helaas worden we daardoor ook creatiever in de manier waarop we met data verbinden. Samsung Knox helpt de controle over die data terugnemen. Maar wat is Samsung Knox?

In ons privéleven gaan we langzaam maar zeker, beter met data om. Steeds vaker zie ik mensen die gebruik maken van antivirusbescherming, password managers en encryptie. Er is een groeiende bewustwording van de risico’s die het uitlekken van wachtwoorden en andere gegevens meebrengt. Gek genoeg zijn we minder zorgvuldig met data van anderen, waaronder die van onze organisaties.

Mijn data is waardeloos

Soms heerst de misvatting dat een klein bedrijf geen waardevolle data bezit. Maar ik noem het niet zomaar een misvatting. Geen enkele organisatie wil dat alle financiële details zomaar voor iedereen op het internet belanden. Geen moeite mee? De data van klanten dan? Niet alleen voor uw imago is het belangrijk deze data binnenboord te houden. Het afgelopen jaar zijn ook de eerste boetes uitgedeeld aan organisaties voor het overtreden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf dit jaar Politie Nederland een boete van 40000 euro vanwege gebrekkige controle op welke collega toegang heeft tot welke data.

Hoe werkt Samsung Knox?

Samsung Knox biedt organisaties een manier om weer controle te nemen over data. Dat biedt het Knox platform in meerdere stappen. Om het overzichtelijk te maken leg ik het in een praktisch voorbeeld uit. Fictieve organisatie Direct-aces heeft elk jaar 200 nieuwe apparaten voor werknemers nodig. Direct-aces maakt gebruik van het Knox platform.

Direct-Aces voert “eenmalig” stap 1 tot en met 4 uit

Stap 1 : De IT-afdeling gebruikt Knox Configure; een soort van imaging tool voor telefoons. Je kunt het hele toestel als maatwerk inrichten. Dat gaat van het aanpassen van het bootlogo tot welke achtergrond het apparaat heeft of welke apps geïnstalleerd zijn.

Stap 2: De administrator gebruikt Knox Mobile Enrollment om de apparaten in een paar klikken toe te voegen aan de correcte MDM oplossing. Apparaten komen dan na eerste keer opstarten meteen in de juiste MDM oplossing.

Stap 3: Met Knox Manage maakt de organisatie profielen aan om de apparaten op afstand te beheren. Denk bijvoorbeeld aan wat iemand wel of niet op zijn apparaat mag installeren of welke functies iemand niet mag gebruiken. Hij stelt bijvoorbeeld in dat de camera’s van collega’s die met gevoelige documenten bezig zijn, niet werken tijdens werktijd.

Stap 4: Elk apparaat wordt beveiligd via Knox platform for Enterprise. Hiermee zet hij een container voor de data in het apparaat. Alle applicaties, mails en bestanden in de Knox Workspace container zijn encrypted en alleen toegankelijk wanneer de gebruiker zijn PIN, wachtwoord etc. gebruikt. Je kunt het ook gebruiken als privé/zakelijk scheiding. Je kunt zakelijke e-mails dus niet zomaar kopiëren of screenshotten en overzetten naar je privé gedeelte.

Wanneer bovenstaande de eerste keer is uitgevoerd ziet het proces er zo uit:

De apparaten worden aangekocht en krijgen een koppeling via het serienummer met het Samsung Knox platform. De apparaten kunnen rechtstreeks naar alle collega’s van Direct-aces. Zodra zij de apparaten uit de verpakking halen en aanzetten verbinden ze meteen met het netwerk en krijgen automatisch de juiste instellingen die in de stappen hierboven zijn aangemaakt. Ze zijn direct veilig en gebruiksklaar.

Zoals je kunt zien hoeft de IT-beheerder maar één keer de juiste instellingen te bepalen en kan diegene dat beleid eenvoudig over veel toestellen uitrollen. Ook in voorbeeld 1 gaat het veel sneller dan de traditionele manier. Alle 200 toestellen hoeven niet één voor één uit de verpakking te worden gehaald en ingesteld.

Meer details?

Hopelijk heeft u na het lezen van mijn verhaal een duidelijk beeld en antwoord op de vraag “wat is Samsung Knox?”. Nieuwsgierig naar meer informatie of interesse in een online of offline demo? Kijk dan op onze Samsung Knox pagina.

Deel op social media