CYOD: hoe je de vloot (mét Apple-devices!) effectief beheert
Zoeken
Zoeken
CYOD: hoe je de vloot (mét Apple-devices!) effectief beheert

CYOD: hoe je de vloot (mét Apple-devices!) effectief beheert

Apple en Choose Your Own Device: de meest gestelde vragen

Ontdek hoe een goed CYOD-beleid jou en je medewerkers kan helpen om optimaal te presteren. Benieuwd naar de voordelen van Apple-devices en hoe ze de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen? Lees meer over de antwoorden op de meest gestelde vragen over het opnemen van Apple en CYOD.

CYOD: hoe je de vloot (mét Apple-devices!) effectief beheert

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van Choose Your Own Device (CYOD), waarbij je medewerkers hun eigen IT-middelen laat kiezen. Tegelijkertijd worstelen veel IT-managers nog met de vraag hoe ze al die verschillende devices gaan beheren. Ook vragen ze zich af – zeker nu Apple-devices steeds populairder worden – of Apple en Windows wel goed samengaan binnen CYOD. Het goede nieuws: dat gaat zéker goed samen. De nieuwste oplossingen voor Mobile Device Management zorgen er daarbij voor dat je al die devices – van welk merk dan ook – gemakkelijk en efficiënt kunt beheren. In deze blog vertel ik je er graag meer over!

Je medewerkers maximale keuzevrijheid bieden in de devices waar ze mee willen werken: dat is in een notendop het idee achter CYOD en gepersonaliseerde IT. Als jij je (toekomstige) medewerkers devices aanbiedt die optimaal aansluiten op hun behoeften, doet dat wonderen voor hun productiviteit. Een data-analist heeft nu eenmaal andere tools nodig dan een salesmanager, en een receptionist gebruikt andere hardware dan een grafisch ontwerper.

Met CYOD kun je je medewerkers zelf, al dan niet op basis van persona’s, laten kiezen uit devices die perfect aansluiten op hun werkzaamheden én hun eigen voorkeuren. En als je je medewerkers dan ook nog laat kiezen via een (in jouw huisstijl ingerichte) bestelportaal, zorg je helemáál voor een optimale employee experience

Apple-devices: steeds populairder

In de Verenigde Staten zijn de apparaten van Apple intussen al jaren populairder dan Windows-devices. En ook in Nederland zouden veel mensen – als ze de keuze zouden hebben – het liefst op een Mac werken; vanwege het intuïtieve besturingssysteem, de vele grafische mogelijkheden, of simpelweg vanwege de fraai vormgegeven devices. Zeker iPhone-gebruikers werken ook zakelijk vaak graag met Apple-devices.

Apple-devices aanbieden binnen je CYOD-programma is dan ook een perfecte manier om jezelf op deze krappe arbeidsmarkt te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Bovendien zijn de prijzen van Windows- en Apple-devices de laatste jaren steeds meer naar elkaar toe gekropen. Ook de vermeend hogere prijs van Apple-producten hoeft dus geen bezwaar meer te zijn. Bovendien behouden Apple-devices een hogere restwaarde dan devices van andere merken.

Verder goed om te weten: Apple-devices worden vaak gezien als betrouwbaarder en veiliger dan Windows-devices, door de ingebouwde beveiligingsfuncties en de gesloten architectuur van het besturingssysteem.

Apple en Windows, werkt dat?

Redenen te over dus om ook Apple-devices mee te nemen in je CYOD-aanbod. Toch twijfelen veel werkgevers nog als het gaat om het aanbieden van Apple-producten binnen hun CYOD-programma. Windows is in veel organisaties immers nog altijd de standaard. Is het dan wel handig of überhaupt mogelijk om met Apple-devices te werken?

Onze ervaring leert dat het tegenwoordig juist heel goed mogelijk is om te werken met Apple-devices binnen een Windows-gebaseerde omgeving. Was het ‘vroeger’ vaak nog een behoorlijke tour de force om Windows en Apple goed te laten samenwerken, anno 2023 is dat geen enkel probleem meer. Apple-apparaten kunnen bijvoorbeeld naadloos worden geïntegreerd in Microsoft Azure. En ook alle bekende Windows-toepassingen – of het nu gaat om Office-apps, grafische programma’s als Photoshop en InDesign of communicatietools als Teams en Slack – werken probleemloos op een Mac.

Mobile Device Management

Het inpassen van Apple-devices binnen je CYOD-strategie hoeft dus zeker geen probleem te zijn – integendeel. Maar hoe zit het dan met het beheer van al die (Windows- en/of Apple-)devices? Is dat niet enorm complex?

Ook op dit punt heb ik goed nieuws voor je. Het beheer is de afgelopen jaren namelijk in sneltreinvaart een stuk eenvoudiger geworden. Er zijn steeds meer oplossingen voorhanden op het gebied van Mobile Device Management (MDM), zoals Microsoft Intune en Jamf. Die stellen je in staat om apparaten efficiënt, op afstand, te configureren en te beheren. Dat is niet alleen handig bij bijvoorbeeld verlies of diefstal van een apparaat, het betekent ook dat je nieuwe apparaten snel en efficiënt van een afstand kunt inrichten – wat ook weer bijdraagt aan een optimale onboarding van nieuwe medewerkers.

Bovendien kunnen deze en andere MDM-platforms uit de voeten met zowel Apple- als Windows-devices. Beide platforms werken prima samen met Apple Business Manager (ABM), Apple’s cloudplatform voor het centraal beheren, integreren en beveiligen van Apple-devices. Bij het opstarten van een Apple-device koppelt ABM dit automatisch aan het MDM-systeem van je organisatie.

Meer weten?

Het opzetten van een CYOD-programma kan kortom een goede manier zijn om jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt en je medewerkers meer keuzevrijheid te bieden. Het opnemen van Apple-devices daarbinnen hoeft – mede dankzij de nieuwste oplossingen voor Mobile Device Management – geen enkel bezwaar meer te zijn. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met me op!

Jop Schräder

Solution Advisor t.013 762 19 06

Apple en Choose Your Own Device: de meest gestelde vragen

Ontdek hoe een goed CYOD-beleid jou en je medewerkers kan helpen om optimaal te presteren. Benieuwd naar de voordelen van Apple-devices en hoe ze de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen? Lees meer over de antwoorden op de meest gestelde vragen over het opnemen van Apple en CYOD.