macOS Sonoma: alles wat je moet weten voor een soepele uitrol 
Zoeken
Zoeken
macOS Sonoma: alles wat je moet weten voor een soepele uitrol

macOS Sonoma: alles wat je moet weten voor een soepele uitrol

MDM oplossingen van Aces Direct

Met onze integrale aanpak op het gebied van device- en endpointmanagement hebben wij altijd een totaaloplossing die past bij jouw unieke situatie.

macOS Sonoma: alles wat je moet weten voor een soepele uitrol

Nieuwe indrukwekkende features voor de gebruiker, maar zeker ook voor de IT-beheerder: macOS Sonoma (macOS 14) is op tal van fronten een flinke stap vooruit. Benieuwd naar de belangrijkste wijzigingen en verbeteringen? In deze blog loodst onze Apple Specialist Jop je er graag doorheen. Ook geeft hij tips voor een soepele implementatie en een naadloze overgang. 

Prachtige screensavers en widgets die op het Bureaublad kunnen worden geplaatst, de mogelijkheid om iPhone-widgets op de Mac te gebruiken, verbeteringen voor video-gesprekken (zoals de Presentator Overlay) én updates voor Safari: macOS Sonoma, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, omvat een reeks indrukwekkende functies om de Mac-ervaring te verbeteren.  

Belangrijke vernieuwingen voor IT-beheerders  

Dit zijn allemaal gave nieuwe functies voor de eindgebruiker, maar ook voor IT is macOS Sonoma een flinke stap vooruit. Drie vernieuwingen springen daarbij vooral in het oog. 

 • Declaratieve software-updates 

Zo biedt macOS Sonoma de mogelijkheid tot declaratieve software-updates, wat jou als beheerder in staat stelt om updates op specifieke tijdstippen af te dwingen – waardoor de operationele efficiëntie verbetert. Bovendien kunnen medewerkers vooraf worden geïnformeerd over de updateplanning, zodat ze zich kunnen voorbereiden en hun werk kunnen plannen zonder onderbrekingen.  

Bovendien bieden deze declaratieve updates rapportagemogelijkheden over de installatiestatus. Daardoor kun je nu eenvoudiger bijhouden welke systemen up-to-date zijn en welke mogelijk verdere aandacht vereisen. 

 • Platform Single Sign On (Platform-SSO) 

Ook Platform-SSO is verbeterd. In macOS Sonoma is het nu mogelijk om gebruik te maken van een identiteitsprovider, zoals Google, Microsoft of Okta, om in te loggen op de Mac. Een eerder ontbrekende functie van Platform SSO was verder het vermogen om een lokale gebruiker aan te maken bij het aanmeldvenster – dit is nu opgelost. 

Dit alles zorgt voor een verder verbeterde veiligheid voor Macs en een geoptimaliseerde ervaring voor medewerkers. En: jouw IT-team is minder tijd en geld kwijt aan het automatiseren en resetten van wachtwoorden. 

 • Enforced Automated Device Enrollment 

Als een in Apple Business Manager geregistreerde Mac tijdens de eerste installatie niet wordt ingeschreven in MDM, toont macOS Sonoma een nieuw scherm. De medewerker kan dan één keer kiezen voor ‘Niet nu’, waarna het scherm gedurende 8 uur naar de achtergrond verdwijnt. Ná deze tijd moet de gebruiker zich inschrijven óf zijn of haar Mac wissen.  

Dit zorgt ervoor dat, zelfs in situaties waarin de medewerker tijdens de eerste installatie geen internetverbinding heeft, het apparaat tóch wordt ingeschreven. Dit resulteert in minder niet-beheerde apparaten voor IT-beheerders. 

Compatibiliteit 

Controleer voordat je verder gaat met de implementatie of macOS Sonoma wordt ondersteund op jullie device-vloot. Het nieuwe besturingssysteem is compatible met deze Macs: 

 • iMac 2019 en later 
 • Mac Pro 2019 en later 
 • iMac Pro 2017 
 • Mac Studio 2022 en later 
 • MacBook Air 2018 en later 
 • Mac mini 2018 en later 
 • MacBook Pro 2018 en later 

Planning en Implementatie

Het uitrollen van macOS Sonoma met behulp van Mobile Device Management (MDM) vereist een zorgvuldige planning en implementatie om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en dat werknemers een naadloze overgang ervaren. Hier zijn de drie belangrijkste tips om in gedachten te houden: 

 • Test 

Voordat je macOS Sonoma breed uitrolt, is het essentieel om uitgebreide tests uit te voeren. Zorg ervoor dat alle bestaande apps en tools die je organisatie gebruikt goed werken op het nieuwe besturingssysteem. Zijn er compatibiliteitsproblemen? Overweeg dan het uitstellen van de upgrade totdat deze zijn opgelost, of zoek naar alternatieve oplossingen. 

 • Pilotgroep 

Het is een goed idee om een pilotgroep samen te stellen van vrijwillige medewerkers die macOS Sonoma als eerste gaan gebruiken. Hiermee kun je eventuele problemen in een beperkte omgeving identificeren en oplossen vóórdat je de volledige uitrol uitvoert. Op basis van de feedback uit de pilotgroep kun je de gebruikerservaring verder verbeteren. 

 • Communicatie en training 

Een soepele overgang naar een nieuw besturingssysteem vereist goede communicatie en training voor medewerkers. Zorg voor duidelijke communicatie over de aanstaande upgrade, wat medewerkers kunnen verwachten, en welke stappen ze moeten volgen. Bied training aan om medewerkers te helpen wennen aan eventuele nieuwe functies of veranderingen in het besturingssysteem. Op die manier blijft de productiviteit op peil en minimaliseer je eventuele frustratie tijdens de overgangsperiode. 

Meer weten?  

Als Apple Specialist kom ik graag bij jullie langs voor een inspiratiesessie over macOS Sonoma en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van IT. Desgewenst bespreek ik samen met jou de planning om de uitrol tot een succes te maken.