De vijf grootste uitdagingen op het gebied van cybersecurity
Zoeken
Zoeken
De vijf grootste uitdagingen op het gebied van cybersecurity

De vijf grootste uitdagingen op het gebied van cybersecurity

IT-Beveiliging

Door de alsmaar toenemende digitalisering en de ongekende ontwikkeling van het internet is (cyber)security een belangrijk onderwerp voor iedere organisatie. Het internet geeft toegang tot alles, maar daarmee ook alles toegang tot jouw organisatie. Aces Direct werkt daarom graag met je samen om de best passende en veilige oplossing voor jouw organisatie te realiseren.

De vijf grootste uitdagingen op het gebied van cybersecurity

Cybersecurity is nog altijd een grote uitdaging voor organisaties. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor en worden geavanceerder. Zo’n aanval kan enorme gevolgen hebben en leiden tot financiële schade, reputatieschade of zelfs het verlies van klanten. Het is daarom essentieel om proactief te zijn om je organisatie en medewerkers te beschermen.

In deze blog bespreken we vijf grote uitdagingen voor organisaties op het gebied van cybersecurity – en hoe je ermee omgaat.

1. Ransomware-aanvallen

De dreiging van ransomware-aanvallen (waarbij cybercriminelen gegevens buitmaken die ze pas tegen betaling van ‘losgeld’ weer vrijgeven) neemt wereldwijd toe. Waar het verdienmodel van ransomware lange tijd gebaseerd was op het aanvallen van grote hoeveelheden systemen, is een nieuwe werkwijze in opkomst: het gericht aanvallen van organisaties die een hoog losgeldbedrag kunnen betalen. Financieel gewin is namelijk het meest voorkomende doel van een ransomware-aanval.

Ransomware-aanvallen kun je niet volledig voorkomen. Wel kun je maatregelen treffen om het risico te verkleinen.

  • Beperk toegang tot je systemen van buitenaf. Laat medewerkers alleen toegang krijgen tot het interne netwerk via een VPN-verbinding. Dit maakt het moeilijker om je interne systemen van buitenaf binnen te dringen.
  • Segmenteer je netwerk. Deel systemen die niet met elkaar hoeven te communiceren op in segmenten en zorg ervoor dat gebruikers alleen toegang krijgen tot systemen die ze nodig hebben. Hiermee voorkom je ook dat ransomware dieper doordringt in je systemen.
  • Houd je systemen up- to- date. De meeste software wordt regelmatig bijgewerkt met updates die patches bevatten om bescherming te bieden tegen dreiging van buitenaf.

2. Werken in de cloud

Als organisatie kun je er eigenlijk niet meer omheen: cloudcomputing. Een cloudoplossing biedt veel voordelen op het gebied van compliancy, kosten, productiviteit en gebruiksgemak. Maar deze nieuwe manier van werken brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk aan gegevensbescherming, verminderde beheersbaarheid en toegangscontrole. Het is daarom belangrijk om risico’s in kaart te brengen en te minimaliseren.

We geven je enkele tips voor het veilig werken in de cloud.

  • Voer een uitgebreide risicoanalyse uit voordat je aan de implementatie van clouddiensten begint. Identificeer de beveiligingsrisico’s voor jouw organisatie en de mogelijke gevolgen van een incident.
  • Classificeer je data. Hiermee krijg je inzicht in welke mate gegevens gevoelig zijn, zodat je passende beveiligingsmaatregelen kunt nemen en ongeautoriseerde toegang voorkomt. Daarnaast helpt het je de data efficiënter te beheren.
  • Laat audits uitvoeren. Zo weet je zeker dat je aan de juiste regelgeving voldoet en kun je potentiële beveiligingsrisico’s op tijd signaleren. Ook houd je zo zicht op de betrouwbaarheid en kwaliteit van de clouddienstverlener.

3. Menselijke factoren

Menselijke fouten vormen een van de meest voorkomende oorzaken van cyberaanvallen. Zwakke wachtwoorden, gebruik van openbare netwerken, klikken op phishing-links: het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe menselijk handelen een bedreiging kan vormen voor je cybersecurity.

Vaak gebeurt dit niet met opzet, maar is er sprake van onwetendheid. Het kweken van bewustzijn onder medewerkers is daarom cruciaal.

  • Stel een duidelijk beleid op en informeer gebruikers actief over veiligheidsprotocollen. Leg uit welke invloed een cyberaanval kan hebben op de organisatie en leg uit hoe ze, door de protocollen te volgen, kunnen bijdragen aan het voorkomen ervan.
  • Stel multifactorauthenticatie in. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot je systemen en accounts met een zwak wachtwoord.
  • Train je medewerkers. Leer ze om spam en phishing te herkennen en richt een proces in waarmee ze risico’s, zoals malafide e-mails, kunnen melden.

4. NIS2

In oktober 2024 gaat de nieuwe Europese NIS2-richtlijn voor cybersecurity in. De eisen op het gebied van IT-beveiliging zijn behoorlijk aangescherpt en verplicht voor ‘kritieke’ bedrijven en organisaties als banken, ziekenhuizen en OV-bedrijven. Maar ook voor ‘niet-kritieke’ organisaties is het aan te raden om te voldoen aan de NIS2-richtlijn. Cybercriminelen worden namelijk steeds slimmer en brutaler. Het is dus sowieso essentieel om je IT-landschap goed te beveiligen. NIS2 biedt daarvoor een goede kapstok.

  • Geef medewerkers alleen toegang tot data en systemen die noodzakelijk zijn voor hun werk. Hiermee beperk je de handelingen die bij een cyberaanval kunnen worden uitgevoerd vanuit een gehackt account.
  • Stel duidelijke procedures op voor het melden van incidenten en zorg dat deze bekend zijn bij de medewerkers. Creëer bewustzijn over de gevolgen van het negeren van de procedures.
  • Ook hier geldt: stel multifactorauthenticatie in. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot je systemen en accounts waarvoor een zwak wachtwoord is ingesteld.

5. Onbekende zwaktes

Kwetsbaarheden die niet bekend zijn, vormen een grote uitdaging voor systeemeigenaren en softwareontwikkelaars. Als de zwakte in het systeem niet bekend is, kan er immers ook geen update of patch worden uitgebracht om deze te verhelpen. Geavanceerde hackers maken graag gebruik van zo’n lek.

  • Monitor je systemen. Implementeer detectiemiddelen om verdacht gedrag te signaleren. Stel daarbij ook duidelijke protocollen op om effectief te kunnen handelen bij dreiging.
  • Volg de ontwikkelingen rondom bekende dreigingen en onbekende zwaktes.
  • Voer regelmatig penetratietesten uit, eventueel door een externe partij die hierin gespecialiseerd is. 

Voorkom schade met de juiste beveiligingsmaatregelen

Cybercriminelen gaan steeds slimmer en geavanceerder te werk. Het implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen is daarom cruciaal om je bedrijf te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Zo minimaliseer je het risico op schade, gegevensverlies of in het ergste geval onderbreking van de bedrijfsprocessen.

Hulp nodig bij het optimaal beveiligen van je IT-landschap? We denken graag met je mee.

Meer informatie?

Simon van Renswouw

Solution Advisor t.013 762 19 08

IT-Beveiliging

Door de alsmaar toenemende digitalisering en de ongekende ontwikkeling van het internet is (cyber)security een belangrijk onderwerp voor iedere organisatie. Het internet geeft toegang tot alles, maar daarmee ook alles toegang tot jouw organisatie. Aces Direct werkt daarom graag met je samen om de best passende en veilige oplossing voor jouw organisatie te realiseren.

Deel op social media